Astianpesukonelohi

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Astianpesukonelohi on kalaruoka, joka on valmistettu käyttäen hyödyksi astianpesukoneen (erityisesti kuivausvaiheen) lämpöä.

Valmistus[muokkaa]

Lohipalat maustetaan ja kääritään tiiviisti mielellään vähintään kaksinkertaiseen alumiinifolioon ja laitetaan astianpesukoneeseen. Astianpesukoneen annetaan suorittaa pesuohjelma sekä kuivaus loppuun.

Riippuen astianpesukoneen mallista ja ohjelmasta lohi keittyy, höyrystyy ja kypsyy. Menetelmän etuna on ruuanlaiton hajuttomuus. Tarvittaessa lohipalat voidaan ajaa kahteenkin kertaan pesukoneen ohjelman läpi. Mikään ei estä astioiden pesemistä samalla, mikäli paketti on varmasti tiivis; Alaskan kala- ja riistaviraston sivustolla Riley Woodford kertoi käärineensä kalafileen viisinkertaiseen folioon varmistuakseen, ettei astianpesuainetta joudu kosketuksiin ruuan kanssa.

Astianpesukonelohen valmistus on matalalämpöpaistamista. Matala paistolämpötila ei välttämättä tapa kaikkia lihassa eläviä loiseläimiä, kuten lapamadon toukkia. Meressä kasvaneessa tai kasvatetussa lohessa ei lapamatoa yleensä esiinny, makeassa vedessä kasvatetussa kirjolohessa se saattaa olla yleisempää.

Historia[muokkaa]

Vincent Price oli esitellyt kalan valmistusta Westinghouse-merkkisessä astianpesukoneessa 21. marraskuuta 1975 vieraillessaan Johnny Carsonin The Tonight Show'ssa. Price esitteli sen "ruokalajina, jonka kuka tahansa tyhmyri osaa valmistaa". Tosin Price suosittelee, että kala kypsennetään tiskikoneessa ilman tiskejä ja pesuainetta.

Alaskan kala- ja riistaviraston mukaan lohenvalmistusresepti astianpesukoneessa on julkaistu ensimmäistä kertaa 1980-luvulla keittokirjassa nimeltä Bear soup and Salmon Mousse, joka sisältää erilaisia kala- ja riistaruokia. Reseptin keksijäksi on kirjan perusteella nimetty Juneaussa vaikuttanut toimittaja Sheila Nickerson.

Viime vuosina ruokalajin valmistus on esitelty muun muassa kanadalaisessa Bob Blumerin isännöimässä televisiosarjassa 'The Surreal Gourmet vuonna 2002.Blumer itse on muistellut kuulleensa ruokalajia laitetun ensi kertaa jo Johnny Carsonin televisioshow'ssa, mutta pitäneensä sitä kaupunkitarinana, ennen kuin kokeili itse ruokalajin laittamista. Havaittuaan menetelmän toimivaksi Blumer on kertonut esitelleensä ruokalajin valmistusta "yli sadassa tiskikoneessa kolmella mantereella".

Aiheesta ovat kansainvälisessä mediassa raportoineet myös The Wall Street Journal

Aiheesta muualla[muokkaa]