Koitelinkoski

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Koitelinkoski eli Koiteli on Kiiminkijoessa Kiimingin kirkonkylän eteläpuolella seututie 848:n varrella Ylikylässä sijaitseva yli kolmen kilometrin pituinen, lähes luonnontilainen koskialue.

Koitelinkoski

Historiaa[muokkaa]

Sana koiteli tulee saamen kielen sanasta kuoutel, joka tarkoittaa keskellä olevaa. 1500-luvun lopulta lähtien kosken kahta saarta, Myllysaarta ja Tulisaarta käytettiin tilapäisinä hautausmaina. Tämä kiellettiin hygieniasyistä vuonna 1879. Koitelinkoskella toimi myös pitkään sahalaitos, vuodesta 1783 aina vuoteen 1913. Kaksiraamisen sahan tuotto oli aluksi vain kuusisataa tukkia vuodessa, myöhemmin kaksikymmentätuhatta. Sahan omistivat oululaiset kauppiaat, viimeksi Ab Uleå Oy -yhtiö.

Koskialue ja palvelut[muokkaa]

Joki virtaa kolmessa koskiväylässä kallioperästä kohoavien saarten lomitse. Varsinainen Koitelinkoski on kahdesta koskialueesta pohjoisempi. Siitä ylävirtaan sijaitsee Tulikurkku-niminen lyhyt koskialue. Koskialueella on neljä saarta, Koiteli, Sahasaari, Myllysaari ja Tulisaari. Koitelinkoski tunnetaan alueen matkailullisena valttina kauniin luonnon, saarten ja siltojensa ansiosta. Turisteille rakennettiin riippusillat vuonna 1955. Alue on paitsi matkailijoiden myös urheilukalastajien suosiossa. Vain 25 minuutin ajomatkan päässä Oulusta sijaitseva koskialue soveltuu erinomaisesti myös seikkailu- ja elämysmatkailuun.


Vuosittain Koitelissa vierailee noin 20 000 ihmistä. Heillä on käytössään pysäköintialue, esiintymislava, "Tunnelmatupa" -niminen kesäkahvila, laavuja sekä useita nuotiopaikkoja. Elokuussa Koitelissa järjestetään "Kuohuva Koiteli" -tapahtumaviikonloppu. Vain pari kolme sataa metriä Koitelista alavirtaan on "Koitelin residenssi", joka on vuokrattavissa erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen ympäri vuoden.


Aiheesta muualla[muokkaa]