Lappajärvi

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

https://www.xvideos.com/video14577839/excuse_me_5_inga

Jos Setä näkee lapsen, lapsi menettää neitsyytensä. Ellei lapsi osaa juosta pakua nopeammin, lapsesta tulee prostituoitu.

GENTOO LINUX ON AINOA OIKEA KÄYTTIS!!!

Feminismi on vaarallinen ääriliike!!!


Lappajärvi on Suomen suurin kraatterijärvi ja Etelä-Pohjanmaan suurin järvi Lappajärven, Vimpelin ja Alajärven kuntien alueilla. Se on syntynyt meteoriitin törmäyksessä. Järven pinta-ala on 145 km² ja suurin syvyys 36 m ja korkeus on 69,5 metriä mpy. Suurin saari on Kärnänsaari, josta järven rantamilta löydetty ainutlaatuinen tuliperäinen kivilaji, kärnäiitti, on saanut nimensä. Lappajärvi laskee Ähtävänjokea Pohjanlahteen.


Lappajärven meteoriittikraatteri[muokkaa]

Lappajärvi on Suomen suurin meteoriittikraatteri. Jänisjärvi, toinen samaa kokoluokkaa oleva impaktikraatteri, jäi itärajan taakse luovutettuun Karjalaan. Lappajärven kraatterin läpimitta on 35 km (järven mitat 17–35 km), ja se on nykyisten arvioiden mukaan iältään 73,3 ± 5,4 miljoonaa vuotta. Se olisi tämän mukaan syntynyt liitukauden lopun kiihtyneessä meteoriitti- ja asteroidipommituksessa. Törmääjän läpimitta saattoi olla alle 0,5 km ja se räjähti törmätessään maahan 80 gigatonnin voimalla. Jopa talon kokoisia kiviä arvellaan sataneen 70 km:n säteellä ja kaiken elämän tuhoutuneen 200 km:n säteellä. Paineaalto pyyhki kaiken maantasalle. 350 km:n päässä miltei kaikki eläimet kuolivat, ja tuhovaikutukset alkoivat vasta 650 km:n päässä olla niin heikkoja, että eläimiä selvisi vahingoittumattomina.

Aikaisemmin Lappajärven väitettiin olevan muinaisen tulivuoren jäännös. Jo 1950-luvulla esitettiin olettamus, että se olisikin meteoriittikraatteri, mikä varmistui vuonna 1976. Maassa on sen kohdalla pyöreä syvennys, jonka keskikohta on järven keskellä olevan Kärnänsaaren eteläpäässä. Lappajärvestä on löydetty tyypillisiä meteoriittikraatterikiviä mm. sueviittia ja coesiittia, joissa on 10 kertaa enemmän rautaa kuin ympäristön kivissä. Kärnäiittiä, laavakiveä syntyi 1–2 km3, joka vastaa 1020 joulen törmäysenergiaa. Tämä törmäysenergia vastaa 10–15 km:n läpimittaista kraatteria. Painovoimamittauksissa havaitaan 17 km:n läpimittainen pyöreä alue, jonka keskipiste on 4 km Kärnänsaaren eteläkärjestä pohjoiseen. Kraatterin keskushuippu on painovoimahäiriön mukaan Karnänsaaren keskusosan kohdalla. Lappajärvellä on kymmenien miljardien tonnien massavaje. Ehjä kallio on 2 km:n syvyydessä, sen yllä on rikkoutunutta ja sen yllä sulanutta kiveä, kärnäiittiä.

Lähteet[muokkaa]