Milloin kala on iso?
Useimmilla kalastajilla lienee tavoitteena saada isoja kaloja. Voimme seurata lehdistä ja internetistä erilaisia kalakilpailuja ja -rekistereitä, joissa korkealle sijoittuakseen täytyy saada tietyn kokoluokan kaloja. Netin keskustelupalstoilla kysellään usein viehe- ja välinesuosituksia isoille kaloille. Iso kala kiinnostaa kaikkia.
Milloin kala sitten on "iso"? Tarkemmin kun miettii, vastausta ei löydykään heti. Pysähdytäänkö hetkeksi pohtimaan, mikä tekee kalasta "ison"?
Mielestäni kalan koko on lyhyesti sanottuna kalastajan korvien välissä. Jos kuitenkin hieman perustelisin tuota lausahdustani. Kalan suuruutta arvioitaessa tulisi huomioida seuraavat seikat:
– Kuinka vanha kalastaja on? Tällä en tarkoita vain henkilön ikää, vaan ennen kaikkea harrastusvuosien määrää: ihminen voi olla kalastajana "nuori" tai "vanha". Kala näyttää yleensä sitä suuremmalta, mitä "nuoremmasta" kalastajasta on kyse; asia vain korostuu, mikäli kalastaja on myös iältään hyvin nuori. "Vanhetessaan" kalastaja alkaa arvioida kalojen kokoa eri tavalla.
– Mistä kala on saatu? Mielestäni kalan suuruutta arvioitaessa tulisi aina ottaa huomioon pyyntipaikka. Käytännössä se tarkoittaa sitä, minkä kokoista kalaa voi mistäkin odottaa saavansa ja mitä voi jo pitää "isona". Joka vesistö on ainutlaatuinen ja on ymmärrettävää, että yhdessä vesistössä kaloilla on toista vesistöä paremmat mahdollisuudet elää pitkään ja kasvaa kokoa. Niinpä esimerkiksi niukkaravinteisesta lammesta saatu, laiha ja isopäinen kolmen kilon hauki voi olla suhteellisesti suurempi kala kuin puolta painavampi hauki etelärannikolta.
– Millaisilla välineillä kala on saatu? Kalastajilla on tapana kysellä toisiltaan, kuinka lujalla siimalla jokin kala tuli ylös. Erikoiskeveillä välineillä tapahtuva UL-kalastus on ollut maassamme suosittua jo ´90-luvun alkupuolelta lähtien. Kansainvälinen urheilukalastusjärjestö IGFA pitää omaa kalarekisteriään, jonne päästäkseen kalastajan täytyy pyytää siiman vetolujuuteen nähden mahdollisimman suuri kala. Saatua kalaa pidetään usein suurena, jos se on saatu olosuhteisiin nähden kevyillä välineillä.
Mielestäni on siis vaikeaa sanoa suoralta kädeltä, onko jokin kala "iso". Yksi asia on kuitenkin varma: kalastuksessa ovat tärkeintä isot elämykset, eivät pelkät kilot ja sentit.
Teksti: Kaivo