Mormyska

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mormyska, jossa lenkkikiinnitys

Mormyska (mormuska, morri, kirppu) on pilkinnässä käytettävä pieni viehe, joka on rakenteeltaan yksihaarakoukkuun valettu paino. Mormuskoita on olemassa monia eri mallisia ja kokoisia, joista yleisimpiä lienevät pisaran ja pallon muotoiset morrit pituudeltaan 3 – 10 mm. Mormuskan kiinnitys siimaan tapahtuu morrin mallista riippuen kahdella tapaa: lenkkikiinnityksessä mormuskassa on lenkki, johon siima solmitaan. Reikäkiinnityksessä mormuskassa on keskellä reikä, jonka läpi siima ujutetaan, ja solmu tehdään koukun varteen. Lenkkimormuskat ovat nykyään yleisempi malli, mutta perinteisillä reikämormuskoillakin on kannattajansa.

Mormyskalla kalastus[muokkaa]

Pääartikkeli: Mormuskointi

Mormyskalla kalastukseen on olemassa erilaisia konsteja ja kikkoja. Tarvitaan keveä vapa, ohuet siimat (0,08 – 0,20 mm), jotta morriin saadaan hyvä tuntuma. Vavassa olisi myös hyvä olla herkkä kärki, josta näkee myös varovaisimmat otit. Mormuska lasketaan pohjaan, nostellaan sitä siellä muutama kerta, jotta pohja pöllähtely houkuttelisi lähistöllä olevia kaloja. Sitten morria nostetaan hitaasti värisytellen jonkin matkaa ylöspäin, ja sitten lasketaan joko väristyksen kanssa tai ilman. Kun morri on taas pohjassa, toista tämä muutama kerta. Uintityyliä voi muutella jos kala ei nappaa. Lisää väristelyä, nosta morria korkeammalle, värisytä paikallaan, pompottele, keinoja on monia. Lopulta keksit itsellesi sen parhaan tyylin morrin uittoon.

Mormuskaa käytetään yleisimmin syötin kanssa. Yleisimpiä syöttejä ovat kärpäs- ja surviaistoukat, lohikaloja pyydettäessä käytetään jonkin verran myös katkaravun pyrstöpaloja tai mätiä. Syötti yhdistettynä vieheen pieneen kokoon ja rauhalliseen uittoon tekee mormuskasta usein tehokkaan pyydettäessä varovaista tai muuten passiivista kalaa. Kilpapilkinnässä ahvenelle mormuska on käytetyimpiä viehemalleja, tosin tällöin tavallisesti lyhyehkössä siimatapsissa pystypilkin alla, jotta se olisi nopeampi laskea veteen.

Katso myös[muokkaa]