Onkija ja sähkö

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sähkölinjat vaaran paikkoja onkijoille[muokkaa]

Onkijoille on viime vuosina sattunut eräitä vakavia onnettomuuksia suurjännitteisten ilmajohtojen läheisyydessä. Pitkät hiilikuituiset onkivavat ovat yleistyneet ja sähköä johtavina ne ovat vaarallisia sähkölinjojen alla. Onkikaudella on kalastuksen harrastajien ja onkikilpailujen järjestäjien syytä olla tarkkana ja havaita vaaran paikat ajoissa.

Vuonna 2004 sattui onkikilpailun yhteydessä kuolemaan johtanut sähkötapaturma, kun onkija sai sähköiskun 20 kV:n avojohdosta hiilikuituvavan välityksellä. Vastaavia onnettomuuksia on sattunut monena kesänä. Usein onnettomuudet ovat sattuneet onkikilpailuissa, joissa kilpailijat liikkuvat paljon paikasta toiseen etsiessään parasta onkipaikkaa. Onnettomuustapauksissa onkija on esimerkiksi kulkenut sähkölinjan alta pitäen pystyasennossa pitkää hiilikuituista onkivapaa.

Hiilikuituvavat voivat olla jopa yli 10 metrin pituisia. Suurjännitteisten sähköjohtojen läheisyydessä sähköiskuun ei tarvita edes kosketusta. Virta "hyppää" pienen ilmavälin yli sähköä johtavaan esineeseen, jos se joutuu liian lähelle. Tällöin syntyy jatkuva sähköpurkaus, jota kutsutaan myös valokaareksi sen näkyvyyden takia. Vaarallinen alue on muutaman metrin etäisyydellä ilmajohdosta, johdon jännitteestä riippuen. Valokaarisähköiskuista selviytyminen on harvinaista ja palovammat ovat vaikeita.

Onkijoilla on aina syytä varovaisuuteen sähkölinjojen läheisyydessä. Kalastuskilpailut tulee suunnitella siten, ettei kilpailualueella ole vaaran paikkoja ja että onkijat osaavat käyttää turvallisia kulkureittejä. Kilpailun järjestäjän tulee tarvittaessa järjestää valvonta riskialttiille paikoille ja merkitä vaara-alueet maastoon sekä kilpailukarttaan.