Simojoki

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Simojoki on Lapin läänissä sijaitseva 193 kilometrin pituinen joki, jonka alkulähde on Simojärvi Ranualla. Simojoki laskee Perämereen Kemijoen suun kaakkoispuolelta Simossa. Simojoen vesi on runsaan humuksen värjäämää, valuma-alueella on runsaasti ojitettuja metsiä ja turvetuotantoalueita.

Simojoessa on jäljellä joen oma, luontaisesti lisääntyvä lohikanta. Joella käy runsaasti vapaa-ajan kalastajia pyytämässä lohta ja harjusta. Joki soveltuu hyvin perhokalastukseen kokonsa, virtaamansa ja runsaiden koskiensa puolesta. Lohen nousu jokeen alkaa yleensä kesäkuun puolessa välissä, hiljentyen heinäkuussa joen veden lämmetessä. Uusi lohen nousu alkaa vesien viilentyessä elo-syyskuun vaihteessa.

Simojoen parhaat lohenkalastusalueet sijaitsevat muutaman kymmenen kilometrin matkalla alajuoksulla. Alkukesästä lohta saadaan eniten merta lähinnä olevista koskista, kuten Suu-, Merta- ja Pyttykoskista. Myöhemmin kesällä hyviä ja samalla joen suosituimpia koskia ovat muun muassa Hömmön-, Hanska- ja Harrikosket jotka sijaitsevat melko lähekkäin 20–25 kilometriä Simon kylältä yläjuoksulle päin. Simojoen mataluuden vuoksi veneestä kalastaminen on monin paikoin hankalaa, mutta parhaimpia soutu-uistelusuvantoja ovat Nikkilän-, Yli-, Hovi-, Simoskan-, ja Sankasuvanto sekä koukunmutka.

Aiheesta muualla[muokkaa]