Kärpäsentoukkien viljely

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Question book-4.png Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä tai viitteitä.

Voit auttaa Kalapediaa lisäämällä artikkelille asianmukaisia lähteitä. Lähteettömät tiedot voidaan kyseenalaistaa tai poistaa.
{{#if: | Tarkennus: {{{1}}} | }}

Kärpäsentoukkia

Kärpäsentoukkien viljeleminen kesällä[muokkaa]

Otetaan ämpäri, johon tehdään kylkeen kärpäsen kokoisia reikiä. Ämpäriin laitetaan muutama keskikoinen särki. Ämpäri laitetaan varjoiseen paikkaan pihalle. Kun raatokärpäset haistavat tämän ne tulevat paikalle ja munivat kalaan munansa. Kun toukat ovat kuoriutuneet parissa päivässä ne alkavat syödä raatokaloja. Ämpäriä kannattaa käydä katsomassa jo viikon päästä. Toukat ovat valmiita noin parin viikon päästä. (Huom. Haju on aika paha tällöin!) Kun kärpäset ovat munineet ja hävinneet kannattaa ämpäri sulkea niin, ettei enempää kärpäsiä pääse sinne. Jos kalat ovat syöty pitää sinne lisätä lisää kaloja. Kun toukat ovat valmiita laitetaan tiheä metalliverkko, jonka läpi pääsevät vain toukat toisen astian päälle. Sitten kaadetaan ämpärin sisältö verkon päälle. Verkon alla tulee olla suppilo, jos keräysastia on pieni. Raatoa ja toukkia kannattaa valaista jollain lampulla, jolloin ne ryömivät verkon läpi suppilon kautta astiaan. Kun toukat ovat astiassa, ne pitää pestä ja kuivata. Tämän jälkeen ne pitää laittaa lopulliseen astiaan, jossa on sahanpuruja. Toukat tulee säilyttää noin yhdestä viiteen asteisessa lämpötilassa esim. kellarissa. Jos ei ole kellaria niin jääkaappi käy mainiosti.

Kärpäsentoukkien viljeleminen talvella[muokkaa]

Helpoin tapa kasvattaa talvella kärpäsentoukkia on ostaa yksi purkki valmiiksi kasvatettuja toukkia jostain kalastusvälineliikkeestä. Seuraavaksi tarvitaan harsohäkki. Laitetaan häkki vaikka autotalliin. Häkkiin laitetaan vaikka keskikokoisia särkiä tai jotain muuta samankokoista kalaa. Häkkiä pitää valaista samoin kuin kesällä paistaa aurinko. Eli päivät pitää olla suurin piirtein yhtä pitkiä kuin kesällä. Kun toukat ovat koteloituneet ja kuoriutuneet laitetaan aikuiset kärpäset häkkiin. Kun kärpäset ovat munineet kaloihin voidaan kärpäset päästää pois. Otetaan raadot munineen ja laitetaan ne ämpäriin, jossa on kansi. Näin voit valmistaa talvellakin oivia pilkkisyöttejä.

Vinkki:[muokkaa]

Voit itse myös värjätä toukat karamellivärillä, niiden houkuttelevaisuuden parantamiseksi. Karamelliväriä saa apteekista ja hyvin varustetuista tavarataloista.