Kala ravintona

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kala on ravintona todella terveellistä ja monipuolista ravintoa. Kala on myös halpaa verrattuna muihin ruokiin. Sen takia kalaa syödään tänä päivänä entistä enemmän.

Valkuaisaineet[muokkaa]

Kalan valkuaisaineet ovat todella tärkeitä ihmiselimistölle. Kalassa olevat valkuiasaineet sulavat todella hyvin. Niiden sulavuus prosentti on 80-90 %. Kalassa on myös paljon proteiineja.

Rasva[muokkaa]

Kalassa olevat rasva-aineet ovat ihmiselle terveellisiä. Varsinkin lohessa, sillissä, makrillissa ja kirjolohessa jotka ovat rasvaisia kaloja. Niissä on myös paljon ns. omega-ryhmän rasvahappoja. Kuten rasvahapot EPA ja DHA, jotka suojaavat verisuonia kalkkiutumiselta ja ehkäisevät näin verenpaine tauteja, kolesterolin nousua, aivojen verisuonten kalkkeutumista ja sydäntauteja. Kalan rasva on monityydyttämätöntä. Rasvapitoisuus vaihtelee kalalajin mukaan. Lohet ovat rasvaisimpia mutta ankerias on näistä rasvaisin. Sillä on 40 % rasvapitoisuus.

Kivennäisaineet ja hivenaineet[muokkaa]

Ihmisille tärkeitä kivennäistä, kuten magnesium, kalsium, ja fosfori ovat kalan lihassa suoloina. Lisäksi kalassa on rautaa, kuparia, rikkiä, sinkkiä, mangaania, fluoria, kaliumia, natriumia, klooria ja merikaloissa jodia. Hivenaineet esiintyvät kalassa fluorin, kromin ja seleenin muodossa. Parhaiten kivennäisaineita saa jos kalan syö ruotoineen.

Vitamiinit[muokkaa]

Kalassa on runsaasti vitamiineja. A-, B-, D- ja E-vitamiinit ovat tärkeimät vitamiinit. A-vitamiini ehkäisee syöpää ja parantaa näköä. B-vitamiini ehkäisee ihottumia ja hermostohäriöitä. D- vitamiinit ovat tärkeitä hampaiden ja luuston kannalta. E-vitamiinit ovat tärkeitä, koska niiden puute aiheuttaa seleenin imeytymättömyyttä sekä aiheuttaa sydänlihaksen rappeutumista. Rasvaisissa kaloissa pn paljon A- ja D-vitamiineja.

Vettä[muokkaa]

Kalassa on noin 80 % vettä kuten useimilla elollisilla olennoilla. Kala sopii laihdutus ruuaksi.

Lähteet[muokkaa]