Mateen koukkukalastus

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dscn7978.jpg

Mateen koukkukalastus ei eroa paljoakaan muidenkaan petokalojen kalastamisesta. Madetta pyydetään pääasiassa keväisin, niiden valmistautuessa helmikuiselle kudulle. Tällöin mateet nousevat sankoin joukoin mataliin lahtiin. Ruokakalana made on erinomainen ja monikäyttöinen, maksa on hyvä heittää keittoon ja mäti on arvokasta herkkua. Mateen mädistä voi tosin saada lapamadon, ja mäti tulisi pakastaa ennen käyttöä.

Mateen koukkukalastuksessa on joustamisen varaa kalastajan mieltymysten mukaan. Koukkuna voi käyttää yksihaaraista tai kolmehaaraista - yhtä tai useampaa. Iskukoukku on myös mahdollinen, toisaalta made lyhytnokkaisena kuolee helposti iskukoukun iskettyä. Syötti voi olla vaikka kiiski, ahven, särki, silakka tai kuore - elävä tai kuollut. Tärkeää olisi saada syötti lähelle pohjaa, missä mateet liikkuvat.

Varsinainen pyydys on myös monesti kalastajan omaa käsialaa. Toisille riittää pelkkä puukapula jäällä, toiset virittelevät haarakepin poikkipuulla, siimaluokilla ja painotuksella. Avanto tulisi pakkasilla peitellä lumella, mikä helpottaa tarkistamista. Umpeen jäätynyt avanto on vaivalloinen avata uudelleen.

Mateen hakeminen on aina vähän työn takana. Jos ei ole "varmaa" paikkaa tiedossa kuulopuheiden pohjalla, kannattaa kokeilla noin 1-4 metrin syvyisestä vedestä rehevistä lahdista. Mikäli kyseiseen lahteen laskee vielä joki tai puro niin sen parempi. Hakuammuntana kannattaa kokeilla paljon erilaisia paikkoja eri syvyyksiltä, mahdollisesti tärpätessä keskittää pyyntiä hyväksi osoittautuneisiin paikkoihin.

Teksti ja kuva:Perca