Suuret järvet

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suuret järvet sateliittikuvassa.

Suuret järvet (engl. Laurentian Great Lakes; myös Isot järvet) ovat viiden suurikokoisen järven muodostama järviryhmä. Pohjois-Amerikassa.

Ryhmän järvet ovat:

  • Yläjärvi
  • Huronjärvi
  • Michiganjärvvi
  • Eriejärvi
  • Ontariojärvi

Suuret järvet muodostavat maailman suurimman makean veden alueen.


Maantiedettä[muokkaa]

Suurten järvien arvioidaan sisältävän noin 22% koko maailman makeasta pintavedestä, yhteensä noin 22 800 kuutiokilometriä vettä. Järvien yhteispinta-ala on noin 151 000 km2 Yhteinen rantaviivan on noin 17 000 kilometriä.

Saaret[muokkaa]

Suurten järvien alueella on noin 35 000 saarta. Kanadassa sijaitseva Huronjärven Manitoulin Island on maailman suurin järvessä sijaitseva saari (2 766 neliökilometriä). Toiseksi suurin on Yläjärven Isle Royale. Valtaosa saarista, noin 30 000 kpl, sijaitsee Georgian Bayssä, joka on suuri lahti Huronjärven pohjoisosassa; sen erottavat järven pääaltaasta Manitoulin Island ja Brucen niemimaa.


Alueen ilmasto[muokkaa]

Suuret järvet ovat niin suuret, että ne vaikuttavat merkittävästi koko alueen ilmastoon. Kesäisin vesi imee lämpöä itseensä ja viilentää aluetta, kunnes syksyllä luovuttavat tätä lämpöä viivyttäen talven alkua. Talvella kylmä ilma lännestä imee kosteutta järvistä ja saavuttaessaan maanpinnan järvien itäpuolella jäähtyy nopeasti ja sataa lumena maahan.


Lähteet[muokkaa]