Ero sivun ”Purokalastus” versioiden välillä

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rivi 14: Rivi 14:
 
==Liikkuminen ja vieheiden heittäminen==
 
==Liikkuminen ja vieheiden heittäminen==
  
Purolla pitää liikkua varovaisesti ja hiljaa. Ainoastaan leveissä tai syvissä paikoissa kalat pysyvät paikoillaan, eivätkä pakene melusta tai jalkojen töminästä. Vältä veteen koskemista kalapaikan lähellä. Vieheiden heittäminen voi olla ajoittain erittäin vaikeaa tiheän kasvuston takia, jolloin pienet, kelluvat vaaput toimivat. Tällaisia ovat mm. [[Rapala|Rapalan]] pienimmät [[Original Floater|Originalit]], Lady Lord-vaaput ja pienet Salmon Hornetit. Niitä voi liu'uttaa virtaa pitkin jopa 10 metriä, riippuen puron mutkaisuudesta. Sitten vain kelataan, ja yritetään olla osumatta kiviin ja puihin. Puun/kiven tullessa kohdalle voi kelauksen pysäyttää, ja antaa vaapun nousta - Tämä on myös vastustamaton houkutus nälkäiselle purotaimenelle. Kannattaa harrastaa [[C&R|C&R-kalastusta]], ja käyttää väkäsettömiä [[koukku]]ja, niin kanta pysyy ennallaan.
+
Purolla pitää liikkua varovaisesti ja hiljaa. Ainoastaan leveissä tai syvissä paikoissa kalat pysyvät paikoillaan, eivätkä pakene melusta tai jalkojen töminästä. Vältä veteen koskemista kalapaikan lähellä. Vieheiden heittäminen voi olla ajoittain erittäin vaikeaa tiheän kasvuston takia, jolloin pienet, kelluvat vaaput toimivat. Tällaisia ovat mm. [[Rapala|Rapalan]] pienimmät [[Original Floater|Originalit]], Lady Lord-vaaput ja pienet Salmon Hornetit. Niitä voi liu'uttaa virtaa pitkin jopa 10 metriä, riippuen puron mutkaisuudesta. Sitten vain kelataan, ja yritetään olla osumatta kiviin ja puihin. Puun/kiven tullessa kohdalle voi kelauksen pysäyttää, ja antaa vaapun nousta - Tämä on myös vastustamaton houkutus nälkäiselle purotaimenelle. Jos tämä heittotyyli ei jostain syystä onnistu, voit kokeilla [[ampumisheitto]]a. Yritä uittaa vieheitäsi pohjan tuntumassa. Kannattaa harrastaa [[C&R|C&R-kalastusta]], ja käyttää väkäsettömiä [[koukku]]ja, niin kanta pysyy ennallaan.
  
 
==Välineet ja vieheet==
 
==Välineet ja vieheet==
Rivi 22: Rivi 22:
 
==Kalastuslaki==
 
==Kalastuslaki==
  
Puroille harvemmin myydään lupia, ja Suomen kalastuslain mukaan '''jos purosi on luokiteltu lohi-, tai siikapitoiseksi virtavesistöksi, siellä ei saa kalastaa ilman lupaa.'''
+
Puroille harvemmin myydään lupia, ja Suomen kalastuslain mukaan '''jos purosi on luokiteltu lohi-, tai siikapitoiseksi virtavesistöksi, siellä ei saa kalastaa ilman lupaa.''' Jos puroasi '''ei''' ole luokiteltu lohi,- tai siikapitoiseksi virtavesistöksi, siellä saa teoriassa kalastaa rauhoitusaikana ja mato-ongella. Itse olen jättänyt nämä väliin kaloja ajatellen, ja suosittelen muillekkin ainakin rauhoitusajan noudattamista.
  
 
Allaolevasta linkistä saat tietää kaikki Keski-Suomen lohi-, tai siikapitoiseksi luokitellut virtavesistöt. Muiden kalastusalueiden lohi-, tai siikapitoiseksi luokitellut virtavesistöt löydät tältä sivustolta: http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu.html
 
Allaolevasta linkistä saat tietää kaikki Keski-Suomen lohi-, tai siikapitoiseksi luokitellut virtavesistöt. Muiden kalastusalueiden lohi-, tai siikapitoiseksi luokitellut virtavesistöt löydät tältä sivustolta: http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu.html

Versio 29. syyskuuta 2011 kello 11.31

Tietyö1.png Tämä artikkeli on vasta kehitteillä, joten siitä saattaa puuttua oleellisia tietoja. Voit keskustella artikkelin kehittämisestä keskustelusivulla.

{{#if:|Tarkennus: '|}}

Purokalastus on hauskaa ja haasteellista kalastusta, jota harrastetaan puroilla ja pienillä joilla. Tässä artikkelissa saat vinkkejä vieheistä, liikkumistavasta, sekä välineistä.

Yleisimmät kalalajit ja kalapaikat

Puroilla yleensä yleisin kala on purotaimen. Se on yleensä pientä, 10-30cm pituista, ja niitä löytyy ympäri puroa. Ne selviävät pienissä ja matalissakin paikoissa. Myös puronieriä selviää tällaisissa paikoissa, mutta se ei ole niin yleinen kuin taimen. Niiden olipaikat hieman vaihtelevat, riippuen puron suurudesta. Harjuksiakin puroissa on, mutta ne pitävät hieman isommista sellaisista. Hauet ovat pienissä puroissa yleensä sattumatapauksia, jotka ovat lähteneet nousemaan jostain lähijärvestä.

Pienet, n. 1-2 metriä leveät purot: Tämän kokoisilla puroilla otollisia kalastuspaikkoja ovat purojen varsilla olevat leveät kohdat. Esim. 3x3 m kokoinen, 50cm syvä kohta on täydellinen paikka, josta löytyy yleensä useampiakin kaloja, jotka voivat olla jopa yli 40cm. Yleisesti sanottuna hyvässä kalapaikassa vedessä on syvyyttä, tai jonkinlaista suojaa sen verran, ettei kala näe sinua. Tällaisia paikkoja ovat mm. joidenkin purojen reunoille muodostuvat syvät kohdat, jonne kalat menevät piiloon.

Metrin levyisen puron leveästä kohdasta saatu nätti 42cm purotaimen

Suuret, n.2-5 metriä leveät purot:Tällaisilla puroilla löytyy yleensä syvyyttäkin, mitä voi olla jopa yli 1,5m. Purossa on todennäköisesti koskikohtiakin, joiden niskat ja alajuoksut ovat hyviä paikkoja. Erityisesti koskien niskat ovat osoittautuneet hyviksi paikoiksi isollekkin taimenelle. Harjuksia tuntuu taas löytyvän yhtä hyvin kummaltakin kohtaa. Suvannot ovat isojen lohikalojen ja haukien aluetta, kun taas koskien pikkupoolit ovat täynnä pientä taimenta ja harjusta. Sivuvirrat on myös hyvä kokeilla.

Liikkuminen ja vieheiden heittäminen

Purolla pitää liikkua varovaisesti ja hiljaa. Ainoastaan leveissä tai syvissä paikoissa kalat pysyvät paikoillaan, eivätkä pakene melusta tai jalkojen töminästä. Vältä veteen koskemista kalapaikan lähellä. Vieheiden heittäminen voi olla ajoittain erittäin vaikeaa tiheän kasvuston takia, jolloin pienet, kelluvat vaaput toimivat. Tällaisia ovat mm. Rapalan pienimmät Originalit, Lady Lord-vaaput ja pienet Salmon Hornetit. Niitä voi liu'uttaa virtaa pitkin jopa 10 metriä, riippuen puron mutkaisuudesta. Sitten vain kelataan, ja yritetään olla osumatta kiviin ja puihin. Puun/kiven tullessa kohdalle voi kelauksen pysäyttää, ja antaa vaapun nousta - Tämä on myös vastustamaton houkutus nälkäiselle purotaimenelle. Jos tämä heittotyyli ei jostain syystä onnistu, voit kokeilla ampumisheittoa. Yritä uittaa vieheitäsi pohjan tuntumassa. Kannattaa harrastaa C&R-kalastusta, ja käyttää väkäsettömiä koukkuja, niin kanta pysyy ennallaan.

Välineet ja vieheet

Yleisimmin puroilla käytetään 5-7 jalkaisia eli 150-210cm pitkiä vapoja, sekä kevyitä 500-1000 luokan keloja. Siimoina on hyvä olla ohutta, 0,10-0,17 paksua kuitusiimaa. Kevyet välineet helpottavat heittoja, ja ovat vaivattomia kuljettaa. Itse olen erittäin tykästynyt lippoihin, tarkkaan sanottuna 1 ja 2 koon Vibraxeihin. Myös Meppsit ovat hyviä. Yleensä väreinä käytän kuparia, hopeaa, kultaa ja mustaa. Ärsytysvärejä käytän silloin, kun on kuumaa ja aurinkoista, tai silloin, kun mikään muu ei kelpaa. Vaaput ovat myös erittäin käteviä niiden persoonallisen uiton mahdollisuuden ansiosta. Hyviä vaappumalleja on mainittu ylhäällä. Leechejä käytetään myös yleisesti, mutta niistä minulla ei ole juurikaan kokemusta. Hyviä leech-värejä ovat valkoinen, musta ja punainen, ja niitä voi pomputella kätevästi pohjaa pitkin jigin tavoin. Lusikat ja jigit ovat hieman hankalempia tapauksia niiden nopean uppoamisen takia, mutta isommalla purolla tai syvänteen osuessa kohdalle jompikumpi niistä saattaa olla päivän huippukuva.

Kalastuslaki

Puroille harvemmin myydään lupia, ja Suomen kalastuslain mukaan jos purosi on luokiteltu lohi-, tai siikapitoiseksi virtavesistöksi, siellä ei saa kalastaa ilman lupaa. Jos puroasi ei ole luokiteltu lohi,- tai siikapitoiseksi virtavesistöksi, siellä saa teoriassa kalastaa rauhoitusaikana ja mato-ongella. Itse olen jättänyt nämä väliin kaloja ajatellen, ja suosittelen muillekkin ainakin rauhoitusajan noudattamista.

Allaolevasta linkistä saat tietää kaikki Keski-Suomen lohi-, tai siikapitoiseksi luokitellut virtavesistöt. Muiden kalastusalueiden lohi-, tai siikapitoiseksi luokitellut virtavesistöt löydät tältä sivustolta: http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu.html

http://map.genimap.com/MMM/Kalastuskieltoalue/images_servlet/lohisiika.htm

Lue myös

Puronieriän heittokalastus