Jigi

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Perinteinen toukkajigi
Fishing lure jig.jpg
Kalajigi

Jigi on silikonista valmistettu matoa, toukkaa tai kalaa muistuttava viehe. Siihen kiinnitetään paino, useimmiten painopäinen koukku, jonka ansiosta se uppoaa etuosa edellä.

Kalastustekniikka[muokkaa]

Sitä pyritään pomputtelemaan pohjan tuntumassa. Jigillä kalastetaan yleensä niin, että vieheen annetaan upota pohjaan, minkä huomaa siiman löystymisestä. Tämän jälkeen tehdään vavalla nykäisy ja kelataan löysät pois, mitä jatketaan siihen asti kunnes siima on kelautunut kokonaan takaisin kelalle. Toinen tapa nostaa viehe pohjasta on tehdä yhdestä viiteen nopeaa kammenpyöräytystä vavan ollessa koko ajan siiman suuntaisena. Tämän tekniikan etu on siinä, että vastaiskun tekeminen on helppoa, koska vapa on jo valmiiksi alhaalla. Vastaiskun ei tarvitse olla pitkä, kunhan se on hyvin nopea. Jigissä on useimmiten vain yksi koukku, ja nopealla vastaiskulla saadaan maksimoitua koukun tarttuminen. Kala nappaa vieheeseen useimmiten vieheen ollessa laskeutumassa takaisin pohjaa kohti noston jälkeen.

Välineet[muokkaa]

Jigikalastuksessa käytetään usein jäykähköjä vapoja ja punottua siimaa, jotta saataisiin mahdollisimman hyvä tuntuma vedenalaisiin tapahtumiin sekä pohjan muotoihin. Yleisimmät jigityypit ovat toukkajigi, matojigi ja kalajigi.

Muuta[muokkaa]

Jigillä voidaan saada melkein jokaista suomessa esiintyvää petokalaa. Jigillä kalastaminen voi olla aluksi vaikeaa, mutta kun tekniikan oppii, sujuu kalastus helposti.

Katso myös[muokkaa]