Pilkki

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pilkki on talvella jäiden aikaan käytettävä viehe, jolla saa lähes kaikenlaista kalaa. Tavallisesti pilkeillä pilkitään jäähän kairatun reiän läpi. Pilkkejä voidaan käyttää myös kesällä veneestä pilkittäessä. Pilkkiin voidaan laittaa jokin syötti, kuten toukka, mato tai tahna jolloin kala tavoittelee syöttiä, eikä pilkkiä. Syötittämättömillä pilkeillä kala taas tavoittelee itse viehettä. Pilkkityyppejä ovat suippoa lusikkauistinta muistuttavat pystypilkit, vaakatasossa uivat tasapainopilkit ja pienet, pallomaiset ja kevyet mormyskat. Pilkkiä uitetaan vavan nykäyksin ja vedoin, mikä houkuttelee kaloja.

Pystypilkit[muokkaa]

Pystypilkit ovat todennäköisesti suomen yleisin käytetty pilkki. Näitä suosivat enite aloittelevat pilkkijät sekä kokeneemmatkin kävijät. Pystypilkillä kalastattaessa annetaan pieniä ja suuria ylöspäin nykäyksiä että kalajoen ottamishalua parannettaisiin.


Pystypilkkejä on suhtkoht helppo valmistaa itsekkin messingistä tai muusta materiaalista. Yleisimmät pystypilkin materiaalit ovatkin messinki ja mainittakoon vielä kupari ja hopea päällysteiset.


Yleisin kohdelaji pystypilkillä kalastattaessa on Ahven ja monet särkikalat.

Pystypilkkiin voi myös virittää tapsin johonka taas lisää vaikka mormuskan (Mormuskoista lisää alhaalla).


Tasapainopilkit[muokkaa]

Tasapainopilkkejä käytetään, kun halutaan kenties isompaa ahventa tai petokaloja. Voit laittaa mm.surviaisen toukkia tai jotain syöttiä pilkin koukkuihin parantaaksesi ottihaluja.

Pilkkireisulle lähtemisessä kannattaa varustautua parilla tai muutamalla erikokoisella ja värisellä tasapainolla jos muut eivät tuo kalaa.

Tasapainopilkkin "heilutus" tekniikoita on monenlaisia mutta varmasti yksi yleisin on suuria noin 20-100cm pitkiä vetoja ylös ja vuorostaan alas. Sivuille lyhyempiä. Kun vedät tasuria ylös, se alkaa pyöriä vedessä ja vakuuttaa kalat siitä että jotain hyvää siinä on.

Mormuskointi[muokkaa]

Mormustkat (Morrit), ovat melko laajalle suomessa levinneitä pilkkejä, mutta monikaan aloittelija tai kokenutkaan ei käytä niitä aktiivisesti. Mormuskat ovat melkopieniä erivärisiä "palloja" jossa on koukku, kenties jonkinlainen silmä.

Joskus morreilla kalastus voi olla erittäin tehokasta. Jos ei pystärillä tai tasurilla syö niin kannattaa kokeilla mormuskaa, se voi antaa yllättäviäkin tuloksia.

Mormuskan koukkuun voi lisätä toukkia houkutuksen lisäämiseksi, mutta ei ole välttämätöntä. Suosi kevyttä siimaa ja kevyttää vapaa morreilla kalastattaessa koska saat paljon paremman tuntumat morriin.Madepilkki[muokkaa]

Mateen pilkkiminen on yleistä Pohjois-Suomessa, mutta näkee sitä muuallakin. Madetta kalastetaan läheltä pohjaa tai ihan pohjasta ja melko rannasta.

Madehaara, on pilkki jossa on moni akoukkuja ympyrämuodossa. Tähän voit virittää esim syöttikalan tai pyrstön.

Katso myös[muokkaa]