Ero sivun ”Viehevalinta hauen heittokalastuksessa” versioiden välillä

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rivi 22: Rivi 22:
  
 
Oman haasteensa kalastukselle asettaa hyvin samea vesi. Kun hauki ei näe kuonoaan pidemmälle, sen on helpompaa paikallistaa viehe joka etenee vedessä "kuuluvasti". Sameassa vedessä ovat käyttökelpoisia voimakasuintiset vieheet, kuten moniosaiset vaaput, ohutpeltiset leveät lusikat sekä kookkaat lipat. Vaapuissa ja jerkeissä voi olla räminäkuulia ääntä pitämässä. Vieheen kokoa voi hieman kasvattaa totutusta.
 
Oman haasteensa kalastukselle asettaa hyvin samea vesi. Kun hauki ei näe kuonoaan pidemmälle, sen on helpompaa paikallistaa viehe joka etenee vedessä "kuuluvasti". Sameassa vedessä ovat käyttökelpoisia voimakasuintiset vieheet, kuten moniosaiset vaaput, ohutpeltiset leveät lusikat sekä kookkaat lipat. Vaapuissa ja jerkeissä voi olla räminäkuulia ääntä pitämässä. Vieheen kokoa voi hieman kasvattaa totutusta.
 +
  
 
Vieheen erottumista parantaa myös näkyvä väritys. Väreistä lisää jäljempänä.
 
Vieheen erottumista parantaa myös näkyvä väritys. Väreistä lisää jäljempänä.

Versio 7. syyskuuta 2010 kello 11.03

Bete Krokodil on legendaarinen uistin hauen heittokalastuksessa. Erityisesti 18 ja 23 gramman mallit ovat suosittuja. Kuvassa 23-grammainen malli tunnetuimmassa värissä (sinihopea).

Viehetyypit

Markkinoilla on viehetyyppejä, joiden uintiliike syntyy jo suorakelauksella eivätkä ne siis periaatteessa vaadi välttämättä erityisiä uittokikkoja kalastaakseen. Näitä ovat vaaput joissa on uintilevy, lusikat, lipat sekä ns. haaralippajigit (spinnerbaitit). Lisäksi on joukko vieheitä, joiden uintiliike syntyy kelausrytmin muutoksilla tai vavalla nykien. Näitä ovat esim. jerkit, pintavaaput, jigit ja 2000-luvulla yleistyneet kumiset pehmovieheet (esim. suspijigi), joissa voi olla piirteitä sekä jigeistä että vaapuista.

Tunnettuja viehemerkkejä

Suomessa paljon käytetyistä ja siksi yleisesti saatavilla olevista haukivaapuista mainittakoon Nils Master Invincible ja Rapalan monet eri mallit, kuten Magnum, Jointed, Super Shad Rap ja Original Floater. Varsinkin merialueella käytetään myös ruotsalaista Zaltia, Fladen Conrad Salmonia sekä amerikkalaista Bomber Long "A":ta, jotka kalastavat toki sisävesilläkin. Lusikkauistimissa kestosuosikkeja ovat mm. kotimaiset Bete Krokodil, Utö ja Turku Spoon, Kuusamon Räsänen ja Professor monena eri mallina. Jonkin verran käytetään myös solakampia lusikoita, joita on perinteisesti totuttu heittämään meritaimenelle. Näitä ovat mm. Luhr Jensen Krokodil ja Kulpkrokodil. Vesikasvuston seassa toimivista ruohosuojatuista vieheistä markkinajohtaja on lusikka Rapala Minnow Spoon. Lippauistimista suosittuja merkkejä ovat mm. Meppsit, Rapala/Blue Fox Vibrax, Calico Cat ja Abu Reflex, kaikki melko reilun kokoisina. Varsinkin sisävesillä jonkinasteista suosiota nautti myös kotimainen Bete Lotto. Näiden lisäksi käytetään myös ns. painopäälippoja, joista tarkemmin jäljempänä. Tunnetuin esimerkki näistä on Abu Mörrum Spinnaren.

Viime vuosina yleistyneistä kokokumisista "pehmovieheistä" suursuosikki on Storm Suspending WildEye Swim Shad, tuttavallisemmin "suspijigi". Nykyään suursuosiossa olevan jerkkikalastuksen paljon käytettyjä merkkejä ovat mm. Buster Jerk, Bomber Herky Jerky, Salmo Slider, Manta ja Hell Hound. Näiden lisäksi on monia pienempien viehepajojen valmistamia jerkkejä, myös kotimaisia.

Edellisten lisäksi markkinoilla on tietysti lukematon määrä erilaisia vieheitä, joita kaikkia voidaan käyttää hauenkalastuksessa tuloksellisesti. "Parasta" viehettä ei siis voida määritellä etukäteen, vaan viehevalinta on järkevää tehdä vesillä aina tilannekohtaisesti. Seuraavassa käyn läpi asioita, joita viehepakin äärellä olisi hyvä ottaa huomioon.

Olosuhteet kalapaikalla

Saaliinsaannin kannalta on yleensä oleellista, että viehe saadaan kulkemaan lähellä pohjaa mahdollisimman pitkän matkaa kelauksesta. Varsinkin heikommalla otilla sekä hyvin kylmän veden aikaan hauki harvemmin nousee pohjasta hakeakseen liian ylhäällä kulkevan vieheen. Joka heittopaikalla valitaan siis ne vieheet, jotka uivat sopivalla syvyydellä. Opettele tuntemaan omien vieheidesi uintisyvyydet, ainakin suurin piirtein! Suurin osa haukivieheistä ui virittämättöminä ja normaalikelauksella noin 1 – 3 metrin syvyydellä, mutta alle metriin ja yli kolmeenkin sopivia isoja vieheitä alkaa olla tarjolla.

Uintisyvyyden ohella haukivieheeltä vaaditaan joskus muitakin ominaisuuksia, jotta kalastus olisi tuloksellista. Tyypillinen esimerkki vesiltä on runsas vesikasvillisuus, joka pahimmillaan rajoittaa käyttökelpoisten vieheiden määrää melkoisesti. Ruohosuojatut vieheet ovatkin varsinkin sisävesihauestajalle "pakollisia". Huonoimmin rehujen seassa selviävät monikoukkuiset vaaput ja jerkit, joiden ominta käyttöaluetta ovatkin kasvustojen reuna-alueet ja selvä avovesi.

Sääoloista kova sivu- tai vastatuuli voi vaikuttaa viehevalintaan. Kokoonsa nähden painavat ja solakat vieheet, kuten lusikat, ovat tuulikeleillä vaappuja helppoheittoisempia. Onneksi on saatavilla myös hyväheittoisia vaappuja, joiden sisällä on eräänlainen painonsiirtosysteemi vakauttamassa vieheen lentoasentoa.

Oman haasteensa kalastukselle asettaa hyvin samea vesi. Kun hauki ei näe kuonoaan pidemmälle, sen on helpompaa paikallistaa viehe joka etenee vedessä "kuuluvasti". Sameassa vedessä ovat käyttökelpoisia voimakasuintiset vieheet, kuten moniosaiset vaaput, ohutpeltiset leveät lusikat sekä kookkaat lipat. Vaapuissa ja jerkeissä voi olla räminäkuulia ääntä pitämässä. Vieheen kokoa voi hieman kasvattaa totutusta.


Vieheen erottumista parantaa myös näkyvä väritys. Väreistä lisää jäljempänä.

Veden lämpötila ja vieheen uitto

Kala on vaihtolämpöinen eläin, jonka aktiivisuus riippuu suuresti veden lämpötilasta. Kylmässä vedessä kalan elämä ja liikkeet rahoittuvat kesäisestä, mikä on hyvä ottaa huomioon viehevalinnoissakin. Käytä alkukeväällä sekä loppusyksyllä – talvella vieheitä, joiden uintiliike on rauhallinen ja syntyy jo hitaalla kelauksella. Pohjan tuntumasta kalastaminen on vielä tärkeämpää kuin kesällä. Näistä syistä kesällä hyvin toimivat vilkasuintiset tai pintakulkuiset vieheet eivät kalasta kylmässä vedessä enää parhaalla mahdollisella tavalla. Pohjan tuntumassa hitaasti uittamiseen sopivat kelluvat vaaput, jotka painotetaan syvyytensä säilyttäviksi (suspending) tai hitaasti uppoaviksi. Monet jerkit ovat myös käyttökelpoisia kylmän kauden vieheitä, koska niitä voi uittaa hitaasti ja pysäytellen. Syvemmillä (yli 3 m) paikoilla käyttökelpoisia alkavat olla perinteiset kalan- ja toukanmalliset painopääjigit. Niiden paino valitaan kalapaikan syvyyden mukaan siten, että niillä saadaan uitossa juuri ja juuri kosketus pohjaan. Liian raskaalla jigillä uittamisesta tulee nopeaa tempomista, joka toimii lähinnä kesällä jos on toimiakseen.

Veden lämpötilaan liittyy myös yleinen kelausnopeus. On ymmärrettävää, että kylmässä vedessä haukea tulee yleensä parhaiten hitaalla kelauksella. Veden lämmetessä nopeutta voi kasvattaa. Kesällä viehettä voi joskus kokeilla kelata niin nopeaa kuin sen uintiliike sallii: hauki saa halutessaan nopeastikin uitetun vieheen helposti kiinni. Hyvin hidas kelaus voi olla toki kesälläkin joskus tehokeino, mutta yleisesti uitto saa olla lämpimässä vedessä melko nopeaa.

Yleisen kelausnopeuden huomioimisen lisäksi vieheen uittorytmiä kannattaa vaihdella joka kelauksen aikana, vaikka kyseessä olisi viehe joka ui pelkällä suorakelauksellakin. Kun katsoo vedessä olevia pikkukaloja, huomaa että ne eivät suinkaan ui suoraviivaisesti, vaan pysähtelevät ja vaihtelevat suuntaansa tämän tästä. Viehekin kalastaa paremmin, kun yksitoikkoisen veivauksen sijasta kelausta kiihdytellään ja hidastellaan. Erityisen tärkeää on mahduttaa joka kelaukseen myös useita lyhyitä pysäytyksiä. Hauki iskee usein juuri pysäytyksessä tai välittömästi sen jälkeen, kun uistin lähtee taas liikkeelle. Viimeinen pysäytys kannattaa tehdä silloin, kun viehe on tulossa jo lähellä kalastajaa: viehettä seuraillut hauki voidaan saada iskemään vielä silloinkin, kun siimaa on ulkona vavankärjestä enää muutama metri. Kelausta pysäyttelemällä on myös mahdollista pitää uppoavat vieheet pohjan läheisyydessä paremmin kuin tauotta kelaamalla. Jerkkien teho perustuu paljolti siihen, että niitä uitetaan epäsäännöllisen nykivästi. Ainoastaan tavallisia lippauistimia käytettäessä vieheen pysäyttely ei ole kannattavaa, koska tällöin lipan pyöriminen loppuu ja viehe lakkaa houkuttamasta kalaa. Näiden lippojen uittaminen tulisikin hoitaa lähinnä kelausnopeutta vaihtelemalla.

Markkinoilla on kuitenkin tarjolla muutamia ns. painopäälippoja. Peruslipoista poiketen niiden paino-osa on vieheen pyörivän lehden etupuolella. Painopäälippa ei lopeta pyörimistään vajotuksessakaan, ja riittävän raskaalla mallilla voi kalastaa tarvittaessa huomattavasti perulippoja syvemmältä.

Vieheen uiton elävöittämisen voi hoitaa kelauksen sijasta yhtä hyvin myös vavalla nykien. Jotkut hoitavat uittamisen sekä kelalla että vavalla. Kokeile ja valitse itse, millainen "käsiala" sopii sinulle parhaiten.

Vieheen koko

Haukea on mahdollista saada hyvin monenkokoisilla vieheillä. Tässä artikkelissa keskitytään perushauen pyyntiin, joten suurimmat haukivieheet voidaan jättää tässä käsittelemättä. Vaikka pikkuhauki voi iskeä ahneimmillaan jopa lähes itsensä mittaiseen vieheeseen, kalastus on kuitenkin tuloksekkaampaa kohtuullisen kokoisilla vieheillä.

Käyttökelpoisia ovat noin 10 - 40 gramman lusikat, nro 2 - 5 lipat sekä 7 - 15 cm vaaput, jerkit, jigit ja muiden viehetyyppien edustajat. Tämän kokoluokan vieheiden uintisyvyys on perushauen olinpaikoille sopiva, ja kooltaan nämä vieheet ovat myös helposti heitettävissä useimmilla vavoilla. Ainoastaan kokoskaalan yläpään vaaput ja jerkit saattavat olla tavalliselle virvelille ylipainoisia.

Haukivieheen kokovalintaa voi miettiä myös sen mukaan, minkä kokoista kalaa ollaan tavoittelemassa. Esim. vaapuista, jerkeistä ja lusikoista puhuttaessa sopiva vieheen mitta on noin hauen pään mitta tai 2/3 siitä. Hauen pään mitta on puolestaan noin 1/4 kalan ruumiinmitasta. Jos esimerkiksi reilun kilon painoisen ja noin 60-senttisen hauen vatsasta löytyvät saaliskalat ovat usein noin 10 – 15 cm mittaisia, saman kokoluokan vieheetkin ovat käyttökelpoisia. Viehekoon pienentämistä voi kokeilla silloin, kun kalat tuntuvat suhtautuvan isompiin vieheisiin kriittisesti.

Kannattaa myös huomioida vieheen muoto ja uintitapa. Muodoltaan pullukka ja raju-uintinen viehe vaikuttaa kalan silmissä kookkaammalta kuin saman mittainen, mutta kapea ja pieniliikkeisempi viehe.

Vieheen väri

Aiemmin oli puhetta siitä, että kaikenlaiset vieheet ovat käyttökelpoisia tilanteen mukaan. Sama periaate pätee väreihinkin. Toki monilla hauenkalastajilla on valikoimissaan tietynlaisia perus- tai luottovärejä, jotka ovat toimineet varsin usein, mutta ne ovat monesti kalastajien kesken erilaisia. Nyrkkisääntöjä on perinteisesti annettu mm. veden värin ja sääolojen mukaan, mutta ottivärit selviävät usein parhaiten yksikertaisesti kokeilemalla joka reissulla ennakkoluulottomasti erilaisia värejä. Kalojen mieltymykset voivat vaihdella päivittäin, kalastajan näkökulmasta ilman järkevää selitystä. Usein puhutaankin ns. päivän väristä, eli yhdestä tai useammasta väristä joilla kunakin päivänä tulee parhaiten kalaa. Vesillä tapahtuvien värikokeilujen merkitystä ei kannata väheksyä, sillä toimivan viehevärin löytyminen näkyy kiistatta kalantulossa.

Hyvä haukiviehelajitelma sisältää siis monenlaisia värejä. Valikoimaan tulisi sisältyä ensinnäkin ns. luonnonvärejä, jotka jäljittelevät hauen saaliskaloja, sisävesillä tyypillisesti ahventa ja särkikaloja. Toinen pääryhmä on luonnottoman räikeät ns. ärsytysvärit, jotka kelpaavat kaloille toisinaan erinomaisen hyvin. Kaikenlaiset punaisen, keltaisen, vihreän tms. väriset vieheet erottuvat vedessä hyvin, eivätkä jää kaloilta ainakaan huomaamatta. Vieheet voivat olla itse väristä riippumatta yleisilmeeltään kirkkaita tai tummia, sillä joskus haukea kiinnostavat voimakkaasti välkehtivät vieheet, toisinaan (varsinkin heikommalla syönnillä) tumma ja vaatimaton viehe voi olla ottavampi. Älä siis hyljeksi omissa silmissäsi ehkä rumia ruskean, harmaan ja mustan tms. värisiä vieheitä, niitäkin tarvitaan joskus.

Vieheen erottumista parantaa myös selkeä värikontrasti, esim. tumma raidoitus vaalealla pohjalla. Kontrastivieheet ovat usein käyttökelpoisia silloin kun näkyvyys on veden alla jostain syystä heikko, esim. veden voimakkaan tummuuden tai sameuden takia, sekä kalastettaessa syvässä vedessä tai pimeällä ilmalla.

Vaihtele siis vieheväriä joka reissulla ahkerasti. Sama koskee myös viehemallin ja kelausrytmin vaihtelemista, vaivannäkö todellakin kannattaa! Ottivieheen löytymisen huomaa siitä, että kalaa alkaa tulla helpon tuntuisesti. Mikäli vesillä on mukana kalakaveri tai useampi, ottivieheet löytyvät yhteispelillä nopeammin. Yleissääntönä, kirkkaalla säällä toimivat luonnonväreistä usein melko vaaleat sävyt, pilvisellä tummemmat. Räikeät "ärsytysvärit" puolestaan saattavat toimia ilman nyrkkisääntöjä olosuhteista riippumatta, jos ovat sinä päivänä toimiakseen.


Vieheiden koukuista

Koukkujen terävyys on tärkeää kaikessa kalastuksessa. Hauenkalastuksessa se on erityisen tärkeää, sillä kovasuisena kalana hauki ei yksinkertaisesti jää kunnolla kiinni tylsiin koukkuihin. Kalan tarttumiseen vaikuttavat toki muutkin asiat, kuten vastaiskun voimakkuus sekä vavan ja siiman jousto, mutta koukkujen terävyys on aina asia jonka laiminlyönti näkyy nopeasti tärpistä tarttumattomien ja väsytyksessä "itsestään" karkailevien kalojen muodossa.

Pidä siis koukuistasi huolta. Tarkista niiden terävyys myös uusista vieheistä, sillä monet viehevalmistajat käyttävät koukkuja jotka ovat jo valmiiksi tylsiä. Terävyys tulee tarkastaa myös pohjatärpin ja saatujen kalojen jälkeen. Koukut ovat kulutustavaraa, ja ne tylsyvät käytössä siinä missä muutkin teräaseet. Hanki koukunteroitin, ja muista myös käyttää sitä. Teroittimia saa kalastustarvikeliikkeistä. Mielestäni parhaita haukikoukkujen käsittelyssä ovat ns. timanttiviilat. Paha kivitärppi voi pilata koukun teroituskelvottomaan kuntoon jopa kerralla, joten vaihtokoukkujakin olisi hyvä pitää mukana.

Terävyyden tarkistaminen käy helposti: Vedä koukkua kynttäsi vasten kärki edellä loivassa kulmassa, samalla kevyesti painaen: jos koukku on kunnolla terävä, se pureutuu kynteen heti. Tylsempi koukku vain naarmuttaa kynttä, ja oikein tylsä vain luistelee kynnen pinnalla yrittämättäkään tarttua.

Koukkujen laatua ja terävyyttä arvostaville kalastajille on tarjolla kemiallisesti teroitettuja koukkuja. Merkeistä tunnettuja ovat mm. Gamakatsu, VMC ja Owner. Ne ovat peruskoukkuja hieman hintavampia, mutta rahoilleen saa vastineeksi valmiiksi huipputerävän koukun. Kemiallisesti teroitetuissa koukuissa väkänen on usein myös varsin pieni, joten se on poistettavissakin pihdeillä helposti haluttaessa valmistaa väkäsettömiä koukkuja pyydä&päästä -kalastusta ajatellen.

Aiheesta muualla

Suomen Haukiseura