Chat

Author Topic: Pilkintä metsälammilla  (Read 71324 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ALEE

 • Posts: 137
  • View Profile
Pilkintä metsälammilla
« on: October 23, 2008, 15:39:00 »
Elikkä millä ja mistä paikoista pilkitte metsälammilla?
Ite kävin viime talvena muutaman kerran läheisillä metsälammilla pilkillä, mutta mitään en saanut :-(
Kokeilin erilaisista paikoista ja erilaisilla pilkeillä. Nii kertokaas te kokeneemmat vähän vinkkejä :wink:

perza

 • Yöeläjä
 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 2790
 • hauki on kala
  • ICQ Messenger - 1611
  • MSN Messenger - perza87@hotmail.com
  • AOL Instant Messenger - perza
  • Yahoo Instant Messenger - perza
  • View Profile
  • Perza-vaaput
  • Email
Vs: Pilkintä metsälammilla
« Reply #1 on: October 23, 2008, 16:29:09 »
Kyllähän nuo metsälammet ovat aika vaikeita paikkoja keskitalvella paksun lumen aikaan ja nyt puhun sitten oikeasti "metsälammista". Meinaan vaan kun monet kerrat olen kuullut puhuttavan lampikalastuksesta ja sitten ko. paikkam istä puhutaan on pai kilometriä pitkä ja 500m leveä järvi.

Mun mielestä metsä lampi on sellanen pieni max. 500-1000m metriä pitkä ja se on oikeasti metsässä.

No se siitä lammen määritelmästä ja itse asiaan, eli mesälammet on hyviä paikkoja ainakin alkutalvesta ensimmäisillä jäillä. Monet lammet on tummavetisiä ja matalia joten paksu lumi kerros ei välttämättä ole hyväksi(häviää se vähäinenkin valo sieltä jään alta).
Keväällä sitten kun lumi sulaa pois ollaan taas uudessa tilanteessä jolloin sitä valoa taas vähän enemmän jään allle menee ja tuntus että kalat ovat silloin aktiivisempiakin ja ottavat paremmin pilkkiin.
Paikat nyt tuntus olevan samat keväällä kuin syksylläkin.
pienten purojen/ojien suille kertyy monesti kalaa ja ne onkin varteenotettavia pilkki paikkoja. Tietysti jos lampi on matala 1-2 metriä vettä, mutta keskellä joku syvempi monttu niin sieltä syvemmän montun reunoilta kannattaa koittaa. Keväällä syntyvät uveavannot kannattaaa myös testata.
Talvella sitten kun lammen jään päällä on lunta parikymmentä senttiä niin kannattaa porata johonkin kohtaan muutamia reikiä parin metrin välein, näin saadaan pieni vähän valoisampi kohta lampeen ja sinne alkaa kertyä pikkukalaa jonka perässä sitten isommat tulevat.  pitää muistaa että jossain paikassa ei saa olla kuin se yksi reikä ja sekin sohjon peitossa ettei vaan valoa pääsis jään alle.
Sitten ihan myöhään keväällä "viimeisillä" jäillä kalaa saattaa tulla hyvinkin ihan jään alta ja tuo johtuu sitä että jään pinnalle muodostunut hapekas vesi menee jään läpi ja hapettaa sitä jään alla olevaa lampivettä. Pienissä lammissa kuitenkin tuota happea on varsin rajalliset määrät. Hapekas vesi kun on siinä aivan pinnalla eli heti jään alla niin kalat tulevat siihen ihan jään alle ja siitä niitä on helppo sitten onkia vaikka morrilla tai pienellä tasarilla.

Se pitää kuitenkin muistaa että nämä kikat ei toimi joka paikassa!
Perza vaaput ja tasurit kalastukseen kätevästi netistä!  www.perza-vaaput.com

Tasuriman

 • Puntarin hytkyttäjä
 • Posts: 191
 • Tasureissa on taikaa
  • View Profile
Vs: Pilkintä metsälammilla
« Reply #2 on: October 25, 2008, 11:07:21 »
Perza puhuu asiaa.

Metsälammet näyttävät menevän lumien ajaksi tukkoon, eikä niistä kalaa silloin helpolla saa, jos saa ollenkaan. Nyt on tietysti se poikkeustapaus jossakin ja jostakin löytyy juuri sellainen lampi, joka on parhaimmillaan paksujen lumien aikaan. Yleensä siis metsälammet eivät ole hyviä kalapaikkoja lumien pimentäessä jäänalaisen maailman.
     Yleensä siis lammilla kannattaa käydä alkukaudesta, kun lumi (ja jää ) ei vielä ole kovin paksua. ja sitten kevätpuolella, kun lumi alkaa olla jäältä sulanut.

 Mahdollisia syitä tähän on sitten. Lampi on umpivesistö, jossa ei vesi vaihdu ja happitilanne saattaa käydä heikoksi. Samoin pimeys aiheuttaa planktonintuotannon pysähtymisen. Ravintoketjun alkupään puuttuminen pakottaa planktoninsyöjät paastolle, joten ei ole luultavaa, että lammissa on minkään lajin helppoa löytää ravintoa talvella. Heikko happi ja ravintotilanne pakottanee lampien kalat jurottamaan lähes säästöliekillä pahimman ajan yli.
  Tilannehan muuttuu keväällä rajusti, kun päivät alkavat olla pitkiä ja valo tulee jäälle aina ylempää ja vielä sulamisvedet alkavat korjata happitilannetta .

      Syyspuolella ja alkutalvesta, kun ravintoa vielä on  kalat syövät energiavarastoa talveksi ja silloin lammilta saattaa saada melkoisiakin saaliita. Omien kokemusteni mukaan ainakin tummavetisillä metsälammilla jyrkähköt rannat ovat kalojen suosiossa.  Itselläni on mahdollisuus käydä alueella, jossa lyhyen matkan sisällä on toistakymmentä pikkuvesistöä. Osa lampia, osa pikkujärviä.
   Otetaan esimerkkilampi alueelta ja katsotaan pilkkipaikat.

   Lampi on karkeasti katsottuna paksun ja lyhyen Y kirjaimen muotoinen. Vasemman yläsakaran muodostama lahdelma päättyy jyrkkään rantapenkkaa, jonka edustalla kasvaa harvahkosti järvikortetta. Heti ruohikon laidassa on vettä 1½ metriä.  Ranta jatkuu kivikkoisena kuruna ja oletettavasti suurin osa lampeen tulevasta vedestä valuu täältä maakerrosten läpi. Rannoilla kasvaa vankkaa kuusimetsää.

  Oiikean yläsakaran erottaa vasemmasta korkea kallioniemi, jonka kärjessä on vesirajaan jäänyt valtava siirtolohkare. Aivan lohkareen juurella on vettä reilu 2 metriä. Niemekkeen jälkeen oikeanpuoleisen sakaran ranta on jyrkkään viettävää kivipohjaa aina lahdenpohjukkaan asti. Täällä ranta alkaa muuttua alavammaksi ja koivua kasvavaksi. Vettä rantapenkan edustalta löytyy vielä metrin verran.
   Lammen parhaat ottipaikat löytyvät näiltä alueilta.  Aivan vasemman sakaran ruohikkolaidoista noin viiden metrin etäisyydelle. Keskemmällä lampea pn syvempää vettä ( 5 -8 metriin ) eikä sieltä löydä kalaa alkukaudesta, eikä keväälläkään.

 Y kirjaimen "jalka" on matalapohjainen lahti, josta lähtee puro , jota majava säännöstelee. Puron suun tuntumassa on vielä yksi onkipaikka. Vettä noin puoli metriä ja pehmeä mutapohja.

  Lampi on kooltaan tyypillinen näillä alueilla . Y kirjaimen pohjasta molempien "sakaroitten" kärkeen n. 200 metriä.
   
Vaikka luulisi kalojen keväällä olevan nälkiintyneitä ja laihoja, ei asia ole näin yksinkertainen. Varsin usein tulee isompia petokaloja ( ahven ja hauki), jotka ovat keväällä hyväkuntoisia ja lihavia. Vatsaontelossa on paksu rasvakerros , joten nälkiintyneitä ne eivät ole. Ilmeisesti syystankkaus isojen ja kalaravinnolla olevien yksilöiden kohdalla on helpommin onnistuvaa ja ne saavat talveksi energiaa riittävästi. Sitten on se " miljoonaveljesten" joukkio, pikkuassut, jotka eivät ole pääseet sen rajan yli, että olisivat kasvaneet saalistajiksi.  Pieniä mustia lampiahvenia, joilla on suhteellisen iso pää ja peratessa päänpoiston jälkeen ei käteen jää, kuin tikkuaskin mittainen tirri.
   Mutta niitä isoja, niitä kannattaa käydä lammilla etsimässä. Vaikka niitä ei paljoa ole, ne eivät lopu. Kun saa isoja lammesta pois, kasvaa aina tilalle uusia. Suurimman koskaan saamani ahvenen olen saanut pienestä metsälammesta. ( Punaisella tasurilla) En malttanut olla tuota sanomatta.
 
« Last Edit: October 25, 2008, 11:12:55 by Tasuriman »

perza

 • Yöeläjä
 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 2790
 • hauki on kala
  • ICQ Messenger - 1611
  • MSN Messenger - perza87@hotmail.com
  • AOL Instant Messenger - perza
  • Yahoo Instant Messenger - perza
  • View Profile
  • Perza-vaaput
  • Email
Vs: Pilkintä metsälammilla
« Reply #3 on: October 30, 2008, 01:25:54 »
No nyt tuli ammattilaisen vastaus!
Olipa siellä itsellekkin pientä vinkkiä.
Lisätään nyt yks juttu tähän eli jos haluaa pikku metsä/suo lammista erityisesti matalista lammista onkia pikku ahvenia niin kannattaa ehdottomasti koittaa keväällä onkia todella matalasta siis ihan sellaisista syvyyksistä kuin 10-30cm!

Tuo on huomattu ainakin parilla lammella viimesen parin talven aikana. Etenkin suo laita on semmosta mistä kannattaa koittaa. Toki siellä seassa on niitä isompiakin ja se se vasta säikäyttää kun eka olet onkinut morrilla paljon pientä tirriä ja yks kaks paukahtaa se lammen vanha ja viisas kiinni. tosin monesti tuossa tilanteessa on siima poikki tai sitten onnellisesti jos käy niin kala on jäällä.
Se on varsin terapeuttista pitkän talven jälkeen(kelle on ja kelle ei)onkia 20cm siimalla pienellä morrilla äkäisiä pieniä tirriäisiä kun niitä tosissaan tulee kun sieltä kuuluisasta esterin takalistosta.
Yksi lampi oli viime talvena siitä ihmeellinen tai no ihmeellinen ja ihmeellinen, mutta lammen rannat oli 2-10metriä suota ja suolle meni semmosia metristä kolmeen metriin aukkoja ja noissa aukoissa 50cm vedellä oli kalat. Tuolla kyseisellä lammella tuli käytyä keskellä talvea ja tarkoitus oli käydä myös keväällä, mutta unohtui. Se oli vaan varmaan ohi hiihtävien ihmisten mielestä ihmeellistä kun jätkät onkii keskellä suota. Kyseinen lampi on ehkä 100metriä pitkä joka on ohkasimmasta kohdasta vain parikymmentä metriä leveä eli tavallaan kaksi osainen lampi. Molemmista puolista löytyy montut jossa vettä syvimmillään 15metriä eli aika syvät "kuopat" noin pieneen lampeen. Muutenkin jyrkkä reunainen lampi, jonka takia lähellä suota ja mättäitä pystyi onkimaan.
Montut kuulema syntyneet sodan aikaisista pommituksista, mutta ei sitä tiedä varmaksi.

No meni vähän ohi aiheenkin mutta sallittakoon tämän kerran...

tossa fiilistely kuva viime syksyltä 24.11.2007


« Last Edit: October 30, 2008, 01:33:33 by perza »
Perza vaaput ja tasurit kalastukseen kätevästi netistä!  www.perza-vaaput.com

pilkkiäijä

 • Mansesterin makkaramestari
 • Posts: 1010
  • MSN Messenger - kala.keitto@hotmail.com
  • View Profile
Vs: Pilkintä metsälammilla
« Reply #4 on: October 30, 2008, 09:14:37 »
Niinhän se on.

Itsellä ei ole paljoa kokemusta metsälammilla pilkkimisestä, mutta ne muutamat kerrat mitä sellaisilla olen käynyt, ovat osoittautuneet ihan hyviksi pilkkipaikoiksi

Teen usein sillain, että heti kun pääsen jäälle, niin testaan jään paksuuden. Sen jälkeen testaan kuinka syvärantainen järvi on ja sitten teen 3-10 avantoa 2-20m päähän rannasta. Sitten menen kaikki avannot vaikka pienellä tasurilla tai pystärillä nopeasti läpi (n.10 nyppäystä/avanto) ja jos se ei anna saalista niin etsin paremman näköisen paikan jostain kauempaa ja teen samat rituaalit.

Kuten Perza sanoikin, niin kalat voivat löytyä aivan matalasta, jossa vettä on reilusti alle puolimetriä. Usein tulee sellaisesta syvyydestä paljon ja isojakin ahvenia joskus. Nämä tälläiset paikat ei tarvitse olla kun vähän yli metrin rannasta. Sellaisesta on mielenkiintoista vedellä ahvenia kun ei koskaan tiedä minkä kokoinen kala tulee.

Tästä syvemmällä pilkkimisestä en oikeastaan tiedä mitään, kun teen vaan enintään sillain kun vaihdan järven puolelta toiselle, niin kokeilen siitä syvemmästä muutaman kerran. Eipä ole vielä ainakaan tuottanut tulosta.

Parhaita paikkoja esim. Niemen nokat, pienet lahdet, kivikkojen vierustat, kaislikkoiset tai muuten kasvilliset rannat ja varsinkin sellaiset todella nopeasti syvenevät rannat. Kalat on usein 5-15cm, mutta kyllä suuressa osassa noita metsälampia piilottelee se "Peto"!  :wink:

Siinä oma näkemykseni metsälampipilkinnästä.
Olen kalastelijapoika!

jänö3

 • Posts: 19
  • View Profile
Vs: Pilkintä metsälammilla
« Reply #5 on: November 02, 2008, 20:04:56 »
Viime vuonna kävin yhellä minilammella pilkillä kaverin kanssa. Siellä on pelkää ahventa. Pilkittiin varmaan joku 2h ja ei montaa hyvän kokosta kotiin saatu mutta kyllä oli niitä pieniä ihan mahottomasti. Koko ajan tuli minulla morri ja kaverilla pystypilkki. Välillä vaihettiin paikkoja kun ei jaksanut niitä pieniä nostella kokoaikaa. Yhen ison ahvenen kaveri sai ihan keskeltä lampea pienellä oudolla tasapainolla jolla ei sitten muuta tullutkaan reissulla. Nyt kun jäät tulee niin lähetään kaverin kanssa koittamaan nousisko se iso vielä. :roll:

Mind_Flayer

 • Vappilosuhvero juomutryffeli !
 • Posts: 246
  • View Profile
Vs: Pilkintä metsälammilla
« Reply #6 on: November 03, 2008, 14:23:55 »
Niin kohtahan sitä pääsee taas pilkkiään uittelemaan. Itsellä suurin osa pilkkikokemuksista lähes pelkästään metsälammilta, jos otetaan huomioon vain luonnonkalat(ahven, särki jne.). Paikkoja on uran aikana ollut useita ja vesistöt vaihdelleet karusta kallioiden ympäröimistä lammista reheviin majavan patoamiin lampiin. Parhaiten saalista olen saanut tällaiselta majavan patoamalta lammelta. Ensimmäisiä reissuja tälle lammelle tehdessäni ahventen koko oli sen kokoiseen vesistöön verrattuna melko hyvä, kun saaliiksi saadut kalat olivat järjestään +100g isoimpien lähennellessä 400g-500g. Vuosien saatossa tästä lammesta kuitenkin nämä isot kalat hävisivät kovan kalastuspaineen takia, mutta edelleen sieltä voi onnekas kalamies saada pannulle asti tätä isompaa ahventa. Parhaiten tältä lammelta saalista on noussut kevättalvella, kun lumet ovat hävinneet jään päältä ja toisaalta aivan ensijäiltäkin on saalista noussut. Huomioitavaa tälläkin kuten monella muullakin lammella on se, että kaloja nousi vain muutamasta paikasta. Pyytövälineinä toimivat perinteiset tapsimorrit ja pystypilkit kärpäsentoukilla tai kastemadoilla höystettyinä. Keväällä kalaa sai hyvin myös värikoukuilla.

perza

 • Yöeläjä
 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 2790
 • hauki on kala
  • ICQ Messenger - 1611
  • MSN Messenger - perza87@hotmail.com
  • AOL Instant Messenger - perza
  • Yahoo Instant Messenger - perza
  • View Profile
  • Perza-vaaput
  • Email
Vs: Pilkintä metsälammilla
« Reply #7 on: November 03, 2008, 17:01:48 »
Tähän vielä yks vinkki laitettava vaikkakin aika itsestään selvyys.
Eli jos lammessa on todella paljon kasvustoa heinää, lummetta ja muuta sellaista eli on siis matalasta lammesta kyse niin pilkkipaikat kannattaa ettiä kesällä veneellä valmiiksi jos siihen vaan on mahdollisuus. Eli etsii sellaisia pieniä kohtia kasvuston seasta missä ei kasva mitään. Sen kohdan ei tarvitse olla kuin metri kertaa metri. Monesti lammissa mitkä on umpeen kasvaneet kasvustoa noita onkaloita on missä kasvia ei kasva, sitä en teidä miten ne syntyvät mutta ehkä majavalla on jotain tekemistä niiden kanssa.

Luonnollisesti kirkkailla alkujäillä nuo kasvit näkee jään läpi ja kohdat jossa kasvia ei ole löytyy helposti ja voi saada hyvinkin ahvenia. Talvella lumen peitossa olevan jään läpi on vähän hankala nähdä kasveja, mutta jos kairan mukana alkaa heiniä nosta niin vaihtaa paikkaa.

Ite viime talvena tuommoisessa lammessa kävin muutaman kerran ja kun oppi tietämään ne muutamat kohdat misä kasvustoa ei ole niin kalaakin tuli, vaikka ei mitään hirmu saaliita. Kerran osui joku pieni parvi kolleen ja semmosta syöntiä ei vielä ole toista kohilla sattunut. Semmosta keskipainoltaan 150-200g luokkaa olevia ahvenia tuli 15kpl, mutta aikaa ei tosiaan mennyt paria minuuttia kaumpaa. Senkun ässä tasarin puotti ni samalla sai jo nostaa. Hyvä että jään alle tasapaino kerkesi kun oli ahven jo kiinni. Sitten syönti loppui kuin seinään ja vain muutama ahven sieltä täältä tuli.
Perza vaaput ja tasurit kalastukseen kätevästi netistä!  www.perza-vaaput.com

verpil

 • Posts: 110
  • View Profile
Vs: Pilkintä metsälammilla
« Reply #8 on: November 05, 2008, 17:39:48 »
ite oon saanu metsälammilta kaikkein parhaiten kalaa :D ! kaiken näköset pienet pystypilkit toimii ja miksei isommatkin jos lammessa on haukia !

jcuster

 • Kenraali Katiska
 • Posts: 554
  • View Profile
Vs: Pilkintä metsälammilla
« Reply #9 on: November 12, 2008, 01:02:50 »
jeps... kohta alkaa taas olemaan paras metsälampikausi käsillä.

yksi erittäin tärkeä asia on noilta aiemmilta vuosilta tarttunut mukaan, nimittäin jään paksuuden tarkkailu ja pilkkimisyvyyden sovitus sen mukaan..
kovin monella lammella on lähteikköä erityisesti rantojen lähellä, aivan ensijäillä saattaa olla rantapenkan vierustat vielä sulanakin. joissakin paikoissa näyttivät viime talvena pysyvän penkat auki koko talven... kalat löytyvät monesti matalastakin: ensimmäiseksi ei kannata keskelle lampea pyrkiä. hatuttaa huomattavasti vähemmän upota vyötäisiä myöten kuin kaulaan asti.

joten varovaisuutta varaslähtöihin, eikä niistä kellunta- tai paukkuliiveistä ole ainakaan haittaa lammillakaan.
Yks asia on varma: Kun pilkkihaalarit päällä pierasee sen saa aina silmilleen.

Dymaster

 • Posts: 13
  • View Profile
Vs: Pilkintä metsälammilla
« Reply #10 on: November 12, 2008, 12:29:18 »
Lammet ovat varsin haasteellisia pyydettäviä. Usein kalapaikat löytyvät pieneltä ja usein yllättävältäkin paikalta. Hyvissä paikoissa olen huomannut lisäksi vuosikohtaista vaihtelua. Yleisimmin kalat löytyvät poikkeuksellisten pohjamuotojen läheltä, sulien laidoilta sekä paikoista, joissa kasvaa kesäisin kasvillisuutta. Erityisesti lampi, josta ei ole aikaisempaa kokemusta opetuttaa kalastaa herkästi ensimmäisellä pyyntikerralla. Monesti kalaa pyydetään "rappaamalla" pientä aluetta tehokkaasti, usein mormuskalla. Näin täälläpäin on kisoja voitettu  8-)
-Liike on lääke

Vihernieriä

 • Posts: 29
  • View Profile
Vs: Pilkintä metsälammilla
« Reply #11 on: November 15, 2008, 21:06:58 »
Ite oon ainakin pilkkiny ässä tasureilla ja pystyllä, mut aika pientä on tullu yleensä  :|

verpil

 • Posts: 110
  • View Profile
Vs: Pilkintä metsälammilla
« Reply #12 on: November 17, 2008, 16:06:21 »
Ite oon ainakin pilkkiny ässä tasureilla ja pystyllä, mut aika pientä on tullu yleensä  :|

itelläki on sama onkelma et tulee vaan pientä kalaa.... mut minä oon huomannu parhaiksi pilkeiksi kaiken näköiset hopeiset pilkit

jcuster

 • Kenraali Katiska
 • Posts: 554
  • View Profile
Vs: Pilkintä metsälammilla
« Reply #13 on: November 18, 2008, 00:07:48 »
normaalia tapsisatsia yleensä käytän, tasapaino ja morri testataan jossakin vaiheessa reissua jos on syönnissä jotakin isompaan kalaan viittaavaa.

valkoisella kirpulla ja 0,12 siimalla nousi metsälammelta viime talven suurin ahvenkin, joskaan ei mikään rekisteriin kelpaava ollut. hiton mukava nostaa kuitenkin.
Yks asia on varma: Kun pilkkihaalarit päällä pierasee sen saa aina silmilleen.

arttu.s

 • Posts: 24
  • View Profile
  • Email
Vs: Pilkintä metsälammilla
« Reply #14 on: November 23, 2008, 11:49:18 »
kyllä niillä pystyillä mehtälammilta tullee,mehtälammissa on se huono puoli että kalan koko on meleko pientä :cry:

pro-onkija

 • Posts: 106
  • MSN Messenger - marko.issakainen@hotmail.com
  • View Profile
  • Email
Vs: Pilkintä metsälammilla
« Reply #15 on: November 23, 2008, 16:20:26 »
Tartteisin vinkkejä sellasiin metsä lampeen jonka vesi on kirkas ja tooooosi syvä ehkä jopa 10m ja heti rannassa n2-3m. Lampi ei ole kooltaan kovinkaan iso.
 


Vielä kuva lammesta, että se olisi helpompi hahmottaa.  :wink:

Hemulisoturi

 • Posts: 1492
  • View Profile
Vs: Pilkintä metsälammilla
« Reply #16 on: November 23, 2008, 18:57:13 »
Tuon kuvan perusteella ainakaan rantamuodoista ei voi mitään johdatella.  :-P

vainaja

 • Posts: 226
  • View Profile
Vs: Pilkintä metsälammilla
« Reply #17 on: November 23, 2008, 20:03:46 »
Viittisitkö laittaa linkin tosta kartasta ni saisin esille parempaa karttakuvaa, jossa näkyy mm. veden syvyys?

pro-onkija

 • Posts: 106
  • MSN Messenger - marko.issakainen@hotmail.com
  • View Profile
  • Email
Vs: Pilkintä metsälammilla
« Reply #18 on: November 25, 2008, 19:06:24 »
Viittisitkö laittaa linkin tosta kartasta ni saisin esille parempaa karttakuvaa, jossa näkyy mm. veden syvyys?
Ei onnistu ku tuo kuva on otettu googlen reittihausta. Laitoin kuvan siks, että sen lammen sais paremmin hahmotettuu.

Tasuriman

 • Puntarin hytkyttäjä
 • Posts: 191
 • Tasureissa on taikaa
  • View Profile
Vs: Pilkintä metsälammilla
« Reply #19 on: November 27, 2008, 18:23:04 »
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/paikannimihaku.html?map.x=315&map.y=306&cx=4445846&cy=6872464&scale=16000&tool=suurenna&styles=normal&lang=FI&tool=suurenna.

Onko kyseessä tämä lampi?

 "Tartteisin vinkkejä sellasiin metsä lampeen jonka vesi on kirkas ja tooooosi syvä ehkä jopa 10m ja heti rannassa n2-3m. Lampi ei ole kooltaan kovinkaan iso."

Paikoilla, joissa itse käyn on pari lampea, jota voisin verrata tuohon kyselemääsi.

 Parhaita ottipaikkoja on yleensä kohtalaisen lähellä rantoja olevat alueet. Vettä 0.3m-5 m. Haukea on tullut syvemmältäkin.  Tuossa jyrkänteen edessä voisi olla kokeilemisen arvoinen alue. n. 2 - 3 metrin syvyydellä pitkin rantaviivaa muutamia reikiä paljastaa asian. Tuo niemenkärjen ympäristö ja lahdenpohjat kannattaa myös käydä testaamassa.  Tuon kokoinen lampi on kohtalaisen helposti tutkittavissa läpikotaisin.  Jos, ja kun rantojen tuntumassa on ruohikkokaistaleita, niin kannattaa kokeilla aivan niiden edustalta.
   Ehkä ainoa varteenotettava vinkki. Vaikka lammessa on tosi syvää, niin älä vierasta onkimista alle metrin syvyyksissä. Monesti olen itse yllättynyt iloisesti aivan matalissa vesissä onkiessa.

  Kireitä siimoja.

Tasuriman

  ps.  Kerrothan, kuinka lampi antoi saalista
 
« Last Edit: November 28, 2008, 11:12:55 by Tasuriman »

kalasa

 • Posts: 82
  • MSN Messenger - tunturi9@hotmail.com
  • View Profile
Vs: Pilkintä metsälammilla
« Reply #20 on: November 27, 2008, 19:31:23 »
Metsälampireissu kannattaa tehdä silloin kun jäällä ei vielä ole lunta, paksun lumen aikaan on kala hukassa. Toinen ajankohta tietysti loppukevät ja viimeiset jäät (tipuin muuten viimekeväänä)


Siis ainakin matalissa ja tummavetisissä lammissa on näin.
enhä minä..

Mizcu

 • Guest
Vs: Pilkintä metsälammilla
« Reply #21 on: January 01, 2009, 20:57:33 »
Monet näistä havainnoista ovat tainneet jo tullakin mutta sopiihan niitä silti vahvistaa. Puhun nyt siis enimmäkseen ahvenen pilkkimisestä.

Metsälammet siis tosiaankin ovat parhaimmillaan silloin kun valoa on jään alla runsaasti, eli useimmiten syys- ja kevätjäillä. Myös pitkän suojakelin
jälkeen kannattaa kokeilla, mikäli se on sulattanut jäältä lumet pois. Monesti olen huomannut että pikkuahven saattaa syödäkin ihan hyvin vaikka lunta olisi 20cm mutta isot ovat silloin useimmiten hukassa. Oma käsitykseni eräästä melko tutusta lammesta muuttui täysin tänä syksynä kun pääsin pilkkimään kirkkaille jäille. Ennen ajattelin sen olevan täynnä pelkkiä pieniä (alle 50g) ahvenia, joita tuli kohtalaisen hyvin läpi talven, mutta sitten törmäsin muutamaan otteeseen parviin joiden keskipaino lähentelikin jo kahtasataa grammaa.
     En ole omilla lampivesillä saanut ikinä hyvin kalaa alle metrin vedestä. Useimmiten paras syönti on jyllännyt 2-5 metriä syvillä alueilla. Tämä voi kuitenkin johtua siitä että kyseisillä lammilla on melko kirkas vesi. Sameavetisissä paikoissa tämä matalan paikan filosofia toimii varmaankin paremmin.
     Pilkeistä voin sanoa sen verran oman kokemuksen mukaan ne ovat pitkälti paikkakohtaisia. Itselläni on toiminut parhaiten Hopea-Messinki - värinen Viima ja keskikokoiset ja pienet tasapainot.

Kannattaa ehdottomasti käydä pilkillä metsälammilla. Voivat parhaimmillaan olla erittäin antoisia kalapaikkoja.
Tänä aamuna saalista eräältä hyvin pienltä lammelta parin tunnin aikana 3,5kg.  :wink:

ALEE

 • Posts: 137
  • View Profile
Vs: Pilkintä metsälammilla
« Reply #22 on: January 14, 2009, 16:48:04 »
Nyt taas pari kertaa käyty yhellä metsälammella tänä talvena, mitään ei taaskaan kyllä tullu :-( Viikonloppuna varmaan sit toiselle metsälammelle, sieltä ollaan kesällä saatu vähän kookkaampaa ahventa, josko sieltä nappais :-)

Loimu

 • Posts: 87
 • Haukea tulee
  • View Profile
Vs: Pilkintä metsälammilla
« Reply #23 on: January 19, 2009, 15:41:54 »
Oletteko saaneet metsälammilta kalaa myöhemmin iltapäivällä?
Kalalle kelistä riippumatta.

Jolla

 • Posts: 23
 • Team Särkkäri
  • View Profile
Vs: Pilkintä metsälammilla
« Reply #24 on: January 19, 2009, 18:18:13 »
Harvemmin, yleensä se paras syönti on talvella ollut aamupäivällä.

Loimu

 • Posts: 87
 • Haukea tulee
  • View Profile
Vs: Pilkintä metsälammilla
« Reply #25 on: January 25, 2009, 20:43:54 »
Milloin kannattaisi käydä metsälammella kalassa? Keväällä kenties?
Kalalle kelistä riippumatta.

Vs: Pilkintä metsälammilla
« Reply #26 on: January 25, 2009, 22:06:35 »
Milloin kannattaisi käydä metsälammella kalassa? Keväällä kenties?
Milloin tahansa, tosin kevättalvi luultavasti paras vuodenaika. Niinkun jokapaikassa jossa olen käynyt.
Hauki on kalastajan ystävä...se ottaa aina silloinkin, kun muut kalat eivät

Molopääklaani

JuP3

 • Heikki Vihinen ULIULI
 • Posts: 1017
 • Rajaseudun Rambo
  • MSN Messenger - jupe89@luukku.com
  • View Profile
Vs: Pilkintä metsälammilla
« Reply #27 on: January 25, 2009, 22:39:46 »
Omasta mielestäni syksyn vähälumiset ensijäät hakkaa kyllä kevättalven 100-0. Kalasaaliit vuosien aikana ovat sen osoittaneet, joten keväällä on ollut parempi istua suuremmilla vesillä. :wink:
Reilusti kalastusta, jo vuodesta 1927. P-KUK

Tasuriman

 • Puntarin hytkyttäjä
 • Posts: 191
 • Tasureissa on taikaa
  • View Profile
Vs: Pilkintä metsälammilla
« Reply #28 on: January 26, 2009, 19:29:28 »
Oletteko saaneet metsälammilta kalaa myöhemmin iltapäivällä?

   Kyllä!   Kaikkien aikojen syöntihuippu  kohdallani on osunutkin juuri keväiselle iltapuolelle.
Oltiin kaverin kanssa kevätpuolella iltapilkillä ja hieman ennen, kuin aurinko painui puunlatvojen taa, alkoi oikein hirmusyönti. Alle metrin vedessä alkoi ukkoahven iskeä urakalla tasuriin. Syöntiä kesti ehkä 15- 20 minuuttia , mutta todella rajuna. heti, kun pilkki ehti jään alle, sitä vietiin. Tuollasta ½ kilosesta - 800grammaseen tuli jäälle solkenaan. Suurempiakin oli kiinni, mutta oltiin niin kuumana itsekin, että ei maltettu kunnolla jäädä väsyttelemään ja siimat napsahtelivat poikki useammankin kerran. Meni siinä aikaa hukkaan kuitenkin solmiessa viehelukkoja uudelleen. Olisi kannattanut käyttää se aika viisaammin isojen väsyttelyyn.
     Syönti lopui sitten, kuin seinään. kytättiin hämärään asti, mutta ei se enää uudelleen alkanut. Toistamiseen ei sitten olla samanlaiseen rynnäkköön samalla lammella osuttu.

   Lammilla syönti yleensä jaksottuu alkukauden lähes lumettomille jäille ja sitten keväälle, kun lumet taas ovat jo jäältä kadonneet. juuri tuo syyspuoli onkin yleensä lampien parasta ottiaikaa, mutta kuten tuossa edellä kerroin, ei kevätkausikaan huono ole.

Tasuriman

Zinkki

 • Posts: 52
 • Matteet ne on pahimpia petoja
  • View Profile
Vs: Pilkintä metsälammilla
« Reply #29 on: January 26, 2009, 19:31:01 »
Syys- ja kevätpuolen paremmuus vaihtelee paikkakohtaisesti niinkuin kaikki muukin. Itselläni on parempia kokemuksia syys-kuin kevätpuolesta, mutta aivan viimeisillä jäillä en ole lampipilkintää harrastanutkaan.
« Last Edit: January 26, 2009, 19:45:07 by Zinkki »

 



center>