Vimpan onginta

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eri lajien onginta

Ahven
Kampela
Kiiski
Kirjolohi
Lahna
Ruutana
Siika
Silakka
Sorva
Suutari
Särki
Turpa
Vimpa


Vimpa on sukua lahnalle. Se on kuitenkin lahnaa huomattavasti kapeampi ja pienisuomuisempi. Vimpan selkä on tummanruskea tai harmaansininen. Yleensä vimpan pituus on 25-35 senttimetriä. Vimpa ei ole onkijoiden yleisesti pyytämä kala. Helpointa sen onkiminen on toukokuun puolessavälissä, jolloin se nousee kutemaan jokiin.

Missä vimpa elää[muokkaa]

Vimpa elää murtovesissä, ja sitä tavataan meressä Suomenlahdella, Saaristomerellä ja Pohjanlahdella pienissä parvissa aina Vaasan korkeudelle saakka. Jonkinverran vimpaa esiintyy myös Oulun korkeudella. Tunnettuja vimpavesistöjä ovat Auranjoki, Kymijoki, Porvoonjoki ja Paimionjoki. Muutoin vimpa elää meressä pienissä parvissa ja elää liikkuvaa elämää.

Mitä vimpa syö[muokkaa]

Vimpa syö pohjaeläimiä, erityisesti kotilot ovat sen herkkua. Sen tavallista ravintoa ovat myöskin hyönteisten toukat, sekä madot.

Vimpan onginnan tekniikkaa[muokkaa]

Vimpan ongintaan voi käyttää samoja välineitä kuin särjen ongintaan. Lisäksi vimpaa voi tavoitella pohjalta samalla tavalla kuin lahnaa. (Katso Lahnan onginta ). Syöttinä vimpan ongintaan voi käyttää taikinaa tai maissinjyvää. Mato on kuitenkin vimpasyöteistä paras. Kesällä vimpaa voi yrittää pyytää kelluvalla sormenpäänkokoisella leipäsyötillä.

Lähteet[muokkaa]

Olli Aulio, Onkijan kirja. ISBN 9512048450