Grippi

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Grippi, eli nostinlaite, jotka ovat tulleet lähivuosina suomen markkinoille. Gripit ovat suhteellisen pieniä ja lyhyt vartisia, joten pitää olla varovainen, etteivät uistinten koukut lähde irti kalasta ja lentäisivät sinun päällesi, kun kala riehantuu. Gripin lyhyt vartisuudessa ja pienuudessa on kuitenkin, myös hyvä puoli, eli se mahtuu hyvin taskuun, tai viehepakkiin, toisin kuin haavi. Gripin leuat ovat pyöreäkärkiset, joten ne eivät lävistä kalan leukaa. Grippi on siis suositeltavampi kapistus verrattuna nostokoukkuun.
Suomen markkinoilla on myös grippejä, joilla pystyy punnitsemaan sekä, tai pyörivä varsi, jotta kalan saisi laskettua takaisin vapauteen mahdollisimman ehjänä. Pyörivässä varressa on se hyvä puoli, että kalan karkaamiseen on huomattavasti pienempi todennäköisyys ja puntarissa se, että ei tavirvitse kaivaa puntaria erikseen esiin ja kalankin saa vapautettua nopeasti.
Gripin valittaessa on syytä kiinnittää huomionsa leukojen tukevuuteen ja laukaisumekanismin helppouteen ja nopeuteen. Grippi viritetään valmiiksi auki. Kalan, kun saa väsytettyä tarpeeksi lähellä venettä, niin grippi asetetaan kalan alaleukaan ja laukaistaan ja kala nostetaan veneeseen.

Lähde:
http://suomenhaukiseura.com/hauenkalastus/kasittely/vedesta.html