Perhonsidonta

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Question book-4.png Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä tai viitteitä.

Voit auttaa Kalapediaa lisäämällä artikkelille asianmukaisia lähteitä. Lähteettömät tiedot voidaan kyseenalaistaa tai poistaa.
{{#if: | Tarkennus: {{{1}}} | }}

Perhonsidontavälineitä

Perhonsidonta on harrastus joka tulee yleensä aloitettua siksi, että harrastaa perhokalastusta, ja haluaa tehdä itse omat perhonsa. Kaupasta ostetut perhot ovat yleensä melko arvokkaita, ainakin jos hakee jotain tietynlaista perhoa. Perhonsidonnan aloittaminen ei vaadi suuria sijoituksia. Aloittelijalle riittävät välineet saa hankittua alle sadalla eurolla. Ja myöhemmin sitten kun taidot, tarpeet ja mahdollisesti budjettikin kasvaa, voidaan siirtyä kalliimpiin välineisiin. Perhot sidotaan erillaisista sidontamateriaaleita joita ovat esimerkiksi erilaiset eläimien turkit, sulat, höyhenet ja monet muut. Harrastuksen edetessä on materiaali-kokoelmaan helppo ostaa lisää mielenkiintoisia materiaaleja. Seuraavassa on esitelty sidontaan tarvittavat "työkalut".


Sidontavälineet[muokkaa]

Perhonsitojan perustyökalut ovat toimiva sidontapenkki, rullapidin, hyvät sakset, häkiläpihdit, sidontaneula ja duppausharja. Lisätyökaluja ovat piilosolmun tekolaite, karvantasaaja, pinsetit, pihdit, korkinpala, vaalea sidonta-alusta ja suurennuslasi.

Rullapidin (Spigotti):[muokkaa]

Rullapidintä tarvitaan sidontalangan käytössä. Se estää langan purkaantumisen puolalta sidonnan aikana ja pitää roikkuessaan sidontalangan kireällä.

Sakset:[muokkaa]

Hyvät sidontasakset ovat kapeakärkiset, terävät ja pienet.Kärkiä on suoria ja kaarevia.Hyviä saksia ei kannata käyttää metallilankojen leikkaukseen, siihen kelpaavat huonommatkin sakset.

Häkiläpihdit:[muokkaa]

Useimpien höyhenien ja häkilöiden käsittelyssä pihdit ovat tärkeä apuväline, mutta isot häkilät voi kiertää myös sormin. Pihtejä on monta eri kokoa ja mallia.

Duppausharja:[muokkaa]

Saadaan esim.vanhasta hammasharjasta leikkaamalla harjakset lyhyiksi.

Sidontaneula:[muokkaa]

Sidontaneulaa tarvitaan perhon pään lakkaamiseen ja duppauksen apuvälineenä karvarunkojen viimeistelyssä.