Litka

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_käyttäjästä:Vyörykkä&oldid=19795158 Vyörykkä palvoo saatanaa

Litka on kohoton onki, jossa voidaan käyttää ongenvapana virvelin vapaa. Litkalla voi kalastaa mm. silakoita, ahvenia ja seitejä. Silakoita voi onkia litkalla silloilta, rantapenkereiltä, salmista ja veneestä.

Silakkalitkassa on pääsiima, joka voi olla paksukin, vaikka halkaisijaltaan jopa 0,30 mm. Pääsiiman pituus voi olla noin 170 cm - 180 cm. Pääsiimaan kiinnitetään tasaisin välein 6-8 koukkua noin 2 cm pituisiin hieman ohuemmin siimoin. Litkan uppoamiseksi riittävän syvälle litkan päähän laitetaan paino, esimerkiksi päärynäpaino, tasapainopilkki tai vaikka raskas lusikkauistin. Lusikkauistimessa on se etu, että jos silakkaparven lähellä on ahvenia tai kuha, voi se tarttua lusikkauistimeen.

Suositeltava koukku on kirkas tai hopeanvärinen, tärkeää on että se kiiltää. Koukkujen koko voi olla vaikka numerosta kaksi numeroon kuusi kun pyydetään silakkaa. Syöttiä ei yleensä tarvita.

Litkaan voi lisätä kiiltoa ja houkutusta esimerkiksi lusikkauistimiin kiinnitettävällä kirkkaalla teipillä. Hopeanväristä välkkymistä pääsiimaan saa myös vaikka vanhoista CD-levyistä leikatuilla palasilla.

Bilteman silakkalitka
Bilteman mm. seidin kalastukseen soveltuva litka

Ahvenlitkan voi tehdä esim. perhoista tai pienistä jigeistä, seitilitka puolestaan tehdään usein hieman isommista hapsupyrstöisistä jigeistä.

Katso myös[muokkaa]

Silakkalitkan valmistus