Vetouistelu

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vetouistelu on eräs kalastamisen muoto, jossa yhtä tai useampaa viehettä vedetään veneen perässä. Jos kalastetaan useammalla kuin viidellä vavalla samaan aikaan, käytetään yleensä apuvälineinä vapatelineitä, moottoria sekä plaanereita (apuvälineitä jotka levittävät siimoja laajemmalle alueelle etteivät ne sotkeudu).

Vetouistelemalla Suomessa tavoittaa yleensä parhaimmin hauen, kuhan, taimenen, lohen ja raudun. Varsinkin lohikaloja uistelessa vedetään yleensä syvätakilan kanssa, joka on eräänlainen paino, jolla uistin saadaan jopa 30 metrin syvyyteen asti.


Vetouistelun SM-kisojen 2007 kilpailijoita saapumassa maaliin Joensuun matkustajasatamassa Pielisjoella.


Välineet[muokkaa]

Kela[muokkaa]

Uistelussa tyypillisin kela vaihtoehto on hyrräkela, mutta avokelallakin voi uistella etenkin vähemmillä vavoilla. Hyrräkela soveltuu uisteluun hyvin koska siinä on äärimmäisen vahva rakenne ja erinomainen jarru.

Vapa[muokkaa]

Uistelussa käytetään normaalia uisteluvapaa joka eroaa heittovavasta pääosin jäykkyydellään. Uisteluvavat eivät yleensä ole hinnallapilattuja, mutta toimivat silti normaalissa käytössä oikein hyvin. Heittovavallakin voi uistella, jos kohteena on pienemmät kalat ja käytetään pienempiä vieheitä.

Siima[muokkaa]

Siimana uistelussa käytetään tyypillisesti monofiilia sen halvan hinnan ja hankaus kestävyyden vuoksi. Monofiili ei hankaudu siimanvapauttimissa niin helposti kuin kuitusiimat. Monofiilia saa useiden kilometrien rullissa.

Vieheet[muokkaa]

Uistelussa tyypillisin viehe on vaappu Joka ei kierrä siimaa ja on hyvin pyytävä. Uistelussa käytetään myös lusikkauistimia jotka ovat parhailaan lohen ja taimenen pyynnissä. Uistelussa on myös paljon yleistynyt raksit joita käytetään myös paljon lohen ja taimenen uistelussa.

Muita välineitä[muokkaa]

Takila[muokkaa]

Takilalla saadaan uistelussa viehe haluttuun syvyyteen. Takiloita on erikokoisia jotka soveltuu eri käytöön. Pienet "lake troll" Takilat soveltuu soutuveneisiin ja pieniin moottoriveneisiin. Isommat taas isoihin veneisiin ja syville järville. Takila kiinnitetään laitaan ja takilan vaijeriin kiinnitetään sopivan painoinen kuula jonka avulla vie saadaan syvälle.

Pikku-plaaneri[muokkaa]

Pikku-plaanerilla viehe/vieheet saadaan levitettyä sivuille joka helpotaa kalastusta kun siimat eivät sotkeudu niin helposti. Pikku-plaaneri kiinnitetään suoraan siimaan joten se on helppokäyttöinen. Pikku-plaaneri on myös helppo tehdä itse.

Siima kiinnitetään plaaneriin näin. Säädettävä laukaisija on veneestä plaaneriin tulevan siiman osan päässä.


Kelkat[muokkaa]

Kelkat ovat isoja vieheen levittjiä joita tulee yleensä kaksi molemmin puolin. Kelkoille on omat kelat. Kelkan päänaruun kiinnitetään siimanvapauttajia joihin tulee vavoista siimat. Näin saadaan useita vieheitä levitettyä veneen molemmin puolin ilman sotkuja.

Kalan ylösotto[muokkaa]

Jos kelan kalastusjarru on säädetty valmiiksi riittävän tiukalle, kalan tartuttamiseksi riittää kun tärpin tullessa kalastaja vetäisee vavalla nopeasti vastakkaiseen suuntaan. Tämän jälkeen kalaa aletaan ottaa lähemmäksi kalastajaa rauhallisen päättäväisesti ohjaillen, pyrkimyksenä on pitää jatkuvan tasainen tuntuma kalaan. Vapa pidetään enimmäkseen pystyasennossa, jotta sen jousto tulisi parhaiten hyödynnetyksi. Jos kala tuntuu välineisiin nähden kookkaalta, kelan jarrua voidaan löysätä, jolloin kala saa vedettyä siimaa kelalta voimakkaisiin syöksyihinsä ilman riskiä siiman katkeamisesta. Kun kala saadaan veneen vierelle otetaan käyttöön haavi jolla kala saadaan helposti veneeseen

Uistelun sanakirja[muokkaa]

-Lyhyt oppimäärä


 • Dipsi tai dipsy= Syväinlevy.
 • Dodger = Puolelta toiselle heilahteleva houkutinlevy.
 • Flasher = Yhteen suuntaan pyörivä houkutinlevy.
 • Flutteri tai flutter spoon = Ohut vetouistelu lusikka.
 • Lisävapautin = Syvätakilassa käytettävä vaijjeriin kiinnitettävä laukaisin jota käytetään useampaa vapaa yhdellä takilalla uittaessa.
 • Lohipilli = Takilan kuulan yläpuolelle kiinnitettävä pieni pyörivä houkutin.
 • Outrigger = Levittäjämasto.
 • Pikkuplaaneri = Kelkka jolla voidaan uittaa yhtä uistinta veneen vierellä.
 • Plaaneri = Kelkka jolla voidaan uittaa yhtä tai useampaa viehettä veneen vierellä. (harrilauta)
 • Plug = Turpalevytön holtittomast uiva muovivaappu.
 • Snobberi = Iskunvaimennin.
 • Sguid = Kuminen mustekala jäljitelmä jota uitetaan houkutinlevyn kanssa.
 • Takilankuula = Syvätakilassa käytetty lyijypaino, tavalliesti 3-6kg.


-Teksti: Lahna late

Lähteet[muokkaa]

Vetouistelulehti.


Katso myös[muokkaa]


Aiheesta muualla[muokkaa]