Monet suomalaiset pitävät marjastamisesta, sienestämisestä ja patikoimisesta luonnossa. Myös metsästys ja kalastus ovat suosittuja harrastuksia, joiden parissa liikutaan luonnossa. Luonnon rauhassa vietetty aika on yleisesti ottaen hyvin rentouttavaa ja palauttavaa, mikä on mitä parhainta vastapainoa arjen kiireelle ja stressille. Luonnossa liikkuessa keho vetristyy, mieli rauhoittuu ja mieliala kohenee.
Itselle mielekkäiden harrastusten parissa vietetty aika on erityisen tärkeää hyvinvoinnille ja arjessa jaksamiselle. Kalastuksessa yhdistyvät monet tekijät, jotka ovat hyväksi terveydelle, keholle ja mielelle. Tämä ei ole kalavale! Tutkimuksen mukaan metsästäjät ja kalastajat kokevat sekä fyysisen että psyykkisen hyvinvointinsa kasvavan luonnossa. Lue alta lisää, mitä terveyshyötyjä kalastuksella on tarjota.
Joskus kalareissulta voi tarttua mukaan myös uusia ystäviä, erityisesti kalastusmatkoilta ulkomaille. Yhteinen mielenkiinnon kohde ja harrastus on mitä parhain lähtökohta uusille ystävyyssuhteille. Pidemmälle ulkomaanmatkalle porukalla, ja samalla kalastusvälineistön päivitykseen, saattaakin laina olla järkevä ratkaisu.
Laatuaikaa yksin tai yhdessä
Kalastaminen on harrastus, jonka parissa voi viihtyä joko yksin tai yhdessä muiden kanssa. Joillekin kalareissu on omaa aikaa, jolloin on ihana olla vain hiljaa ja kuunnella luonnon ääniä sekä keskittyä kalastamiseen.
Yhdessä jaetut kokemukset lisäävät sosiaalista terveyttä, joka on olennainen osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Sosiaalisella terveydellä tarkoitetaan merkittävien ihmissuhteiden luomista ja ylläpitämistä.
Kalastaminen on hyvinkin sosiaalinen harrastus, jonka parissa voi viettää laatuaikaa perheen tai ystävien kanssa. Monella onkin lämpimiä muistoja ja hauskoja tarinoita yhteisiltä kalareissuilta. Kalastaminen tarjoaa keskustelun aiheita, ja vinkkejä sekä kokemuksia kannattaa jakaa toisten kalastajien kanssa.
Luonnossa liikkumisen terveyshyödyt
Kaikki varmasti tietävät, että säännöllinen ulkoilu ja liikunta edistävät terveyttä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Säännöllinen liikunta laskee verenpainetta, parantaa kolesteroliarvoja sekä verensokeritasapainoa, auttaa painonhallinnassa ja nostaa mielialaa. Liikunnan ei tarvitse välttämättä olla raskasta hikijumppaa kuntosalilla, vaan myös puuhastelu arjessa sekä luonnossa liikkuminen voidaan laskea liikunnaksi. Esimerkiksi puutarhanhoito ja kalastus ovat terveyttä edistäviä harrastuksia, joiden parissa saa niin raitista ilmaa kuin hyötyliikunnan tuomia positiivisia vaikutuksia.
Kalassa vietetty aika voi parhaimmillaan olla koko kehoa vahvistava liikuntasuoritus, joka kehittää myös refleksejä ja tarkkuutta. Riippuen kalastustavasta, voit saada melkoisen treenin yläkropalle. Yleensä hyvä kala-apaja ei löydy omalta kotipihalta, joten jo kalapaikalle meneminen joko kävelemällä, pyöräilemällä tai soutamalla tuo annoksen liikuntaa. Jos kalastat aurinkoisella säällä, saat kaupan päälle annoksen D-vitamiinia, mikä edistää vastustuskykyä ja luuston terveyttä. Perheen ja ystävien kanssa jaetut elämykset puolestaan lisäävät sosiaalista hyvinvointia.
Onnistumisen kokemukset kannustavat jatkamaan
Kalastuksessa tietenkin viehättää mahdollisuus saada saalista. Onnistumisen ilo on yksi palkitsevimmista tekijöistä, mikä kannustaa jatkamaan kalastusharrastusta. Onnistumisen ilo tuo hyvää oloa ja lisää luottamusta omiin taitoihin.
Kalaonneen tosin vaikuttaa moni tekijä. Tietenkin hyvä paikan ja oikeanlaisten välineiden valinta sekä kalojen oikeanlainen houkuttelu ovat avainasemassa, mutta luonto on aina arvaamaton. Toisinaan onni ei ole matkassa mukana, ja kalareissuilta joutuu palaamaan kotiin tyhjin käsin, mutta siitä ei kannata lannistua. Uutta matoa koukkuun, kuten vanha sanontakin kuuluu.
Kalastus kasvattaa kärsivällisyyttä
Kalareissulle lähdettäessä kannattaa varautua tietenkin oikeanlaisilla varusteilla, mutta myös oikealla asenteella. Kalastaminen vaatii kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Kukapa ei haluaisi kehittää näitä ominaisuuksia itsessään? Kalastaessa aikaa kuluu paljon vain odottamiseen, mikä saattaa joskus turhauttaa. Kala tuskin nappaa jokaisella yrityksellä, ja joskus saalista joutuu odottamaan pitkiäkin aikoja.
Odottamiseen ei kannata suhtautua tylsänä ja välttämättömänä pahana. Minuuttien laskemisen sijaan voit keskittyä kuuntelemaan luonnon ääniä ja olemaan läsnä hetkessä. Kalastus voi olla ikään kuin meditatiivinen harjoitus. Kun stressi ja kiire jäävät taka-alalle, mieli tyyntyy. Luonnon rauhassa keskittyminen yhteen asiaan rauhoittaa mielen.
Kalan syönnin terveyshyödyt
Itse luonnonvesistä kalastettu kala on laadukasta ravintoa, joka maistuu erityisen hyvälle. Kalastus on myös mainio tapa vähentää kauppalaskua, sillä itse kalastettu saalis ei rokota lompakkoa. Itse kalastettu kala on tuoreinta ravintorikasta lähiruokaa, mitä voi saada. Kalaa suositellaan syötäväksi vähintään kaksi kertaa viikossa, ja eri kalalajeja kannattaa syödä vaihdellen. Kala sisältää muun muassa useita vitamiineja ja mineraaleja sekä runsaasti proteiinia.
Kala on erinomainen D-vitamiinin lähde. Rasvaiset kalat kuten lohi ovat erinomainen pitkäketjuisten omega-3-rasvahappojen (EPA ja DHA) lähde. Pitkäketjuisten omega-3-rasvahappojen on muun muassa todettu parantavan kognitiivisia toimintoja, laskevan elimistön tulehdustilaa ja parantavan mielialaa. Siis sekä kalastaminen että saatu saalis ovat hyväksi terveydelle!
Hoitokalastus auttaa ympäristöä
Kalastus voi olla oman terveyden edistämisen lisäksi hyväksi myös ympäristölle. Hoitokalastukseksi kutsutaan särkikaloihin keskittyvää kalastusta. Liiallinen määrä särkikaloja voi rehevöittää vesistöjä, etenkin järviä, sillä etsiessään ruokaa särkikalat pöllyttävät vesistön pohjaa, mikä irrottaa ravinteita leville. Tämä puolestaan lisää veden leväpitoisuutta.
Kun särkikalojen määrä vähenee, vesistön kalakannan rakenne paranee ja monipuolistuu ja petokalojen osuus kasvaa. Samalla vesistön laatu paranee. Särkikalojen nappaaminen ei ole monen mielestä kovin jännittävää ja tavoiteltavaa, mutta särkikalat ovat maineestaan huolimatta hyvää ravintoa, ja niistä voi kokkailla monia erilaisia ruokia.