Uusin vapaa-ajan tutkimus kuvaa digitalisaation ja internetin aiheuttamia muutoksia, mutta myös asioita, jotka pysyvät vakioina ihmisten arjessa. Loma-asunnolla ajan viettäminen on edelleen omansa suomalaisten vapaa-ajan harrastuksissa, myös nuorempien sukupolvien keskuudessa. Mikäpä sen parempaa, kun matkustaminen loma-asunnolle ystävien kanssa esimerkiksi kalamatkalle. Loma-asunnon rauhassa kalastaminen tyynellä vedellä onkin yksi parhaita tapoja viettää aikaa.
Yhteydenpito ystäviin on muuttanut muotoaan, ja monille matkustaminen on yhä tärkeämpi osa vapaa-aikaa. Tilastokeskuksen vapaa-ajan tutkimuksissa on tarkasteltu laajasti suomalaisen vapaa-aikaa jo 40 vuoden ajan. Alla onkin käyty läpi muutamia – ehkä ei aivan ensimmäisiä kalastuksesta mieleen tulevia loma-ajan viettomuotoja, ja -paikkoja.
Vieraile majakkasaarella
Suomessa on saarimäärältään maailman suurin saaristo, Turun saaristo. Ja siellä missä on saaria, siellä on majakoita. Ja mitä majakoita nämä ovatkaan! Vaikka suurin osa Suomen majakoista on nyt automatisoitu, niitä ei ole hylätty, ja monet ovat ihanteellisia kohteita päiväretkille tai viikonloppureissuille.
Useat suomalaiset pitävät saaristossa käymisestä aina kesäisin. Suomalaiset ovat mökkikansaa ja kesäloman alkaessa he suuntaavat heti saaristo-suomeen mökeilleen. Tällöin he myös vierailevat majakkasaarilla. Suuntaa myös itse ja mahdollisen porukkasi kanssa syrjäiselle saarelle päiväksi tai kahdeksi. Niiden kaukainen sijainti takaa rauhan ja hiljaisuuden meren ääniä lukuun ottamatta. Monet suomalaiset käyvät näillä majakkasaarilla venettä käyttäen, näin he voivat käyttää sitä myös kalastukseen. Voit myös saaristossa ollessasi tutustua Suomen kalastoon, sekä tietysti myös kalastaa ruokasi.
Jokamiehenoikeus sisältää oikeuden kalastaa vavalla ja siimalla, tai kalastaa talvella jääreiästä useimmissa sisävesissä ja meressä maksutta. Kalastus on kuitenkin kielletty joissakin koskissa ja kanavissa, lohi- ja siikajoissa ja tietyillä muilla suojelluilla vesialueilla.
Muu kalastusmuoto Suomessa voi edellyttää kahdentyyppisen kalastusmaksun maksamista.
Lakisääteisen kalastuksenhoitomaksun maksaminen on pakollinen 18-64-vuotiaille kela- ja viehe-, perhokalastuksessa, verkkojen tai ansojen käyttämisessä, ja ravustuksessa kaikkialla Suomessa. Kuitti pankista tai muu tosite maksun suorittamisesta toimii lupana.
Kuitenkin lisämaksun – maakunnallisen viehekalastusmaksun – maksaminen valtakunnallisen kalastuksenhoitomaksun lisäksi mahdollistaa kalastuksen yhdellä vavalla, kelalla ja vieheellä kaikilla suojaamattomilla sisä- ja rannikkovesillä tietyssä maakunnassa, jolloin omistajan lupaa ei tarvita. Jokaisesta suomalaisesta peritään erillinen maksu viidessä mantereen maakunnassa. Alle 18-, ja yli 65-vuotiaiden ei tarvitse maksaa tätä maksua.
Tee vapaaehtoistyötä
Toinen suosittu harrastus Suomessa on vapaaehtoistyö. Vuoden 2017 mielipidemittauksen mukaan noin kolmannes suomalaisista oli osallistunut vapaaehtoistyöhön edellisenä vuonna.
Useat vapaaehtoistyöt liittyvät Suomen kauniisiin vesistöihin. Näitä meille tärkeitä vesistöjä kunnostetaan ja huolletaan usein vapaaehtoistyön avulla. Vapaaehtoistyöläiset usein samalla myös huolehtivat vesistöjen kalakannasta. Toinen tärkeä suojelukohde vapaaehtoistyöläisille on saimaannorppa.
Käy kansallispuistossa
Jopa tuhannet suomalaiset käyvät vierailemassa maamme useissa kansallispuistoissa vuodessa. Kansallispuistojen suuren määrän ja monimuotoisuuden myötä luonnon tutkiminen ja nauttiminen on helppoa Suomessa! Maamme saarilla, järvillä, metsillä, turvemailla ja tuntureilla on hajallaan yli 40 kansallispuistoa, jotka tarjoavat koskematonta luontoa ja runsaasti virkistysmahdollisuuksia, kuten patikointia, melontaa, kiipeilyä ja lumikenkäilyä.
Mikä tärkeintä, suomalaiset jokamiehenoikeudet antavat kenen tahansa lähteä melkein minne tahansa, kunhan kunnioittaa ympäristöä ja siivoaa jälkensä. Kaikissa Suomen kansallispuistoissa on merkittyjä vaellusreittejä, luontopolkuja, infotauluja ja piknikpaikkoja, joista monissa on nuotiopaikka. Useimmissa puistoissa on myös telttapaikkoja, vuokrattavia mökkejä ja lukitsemattomia mökkejä, joissa kuka tahansa voi majoittua, joten pakkaa matkalaukkusi ja valitse kohteesi! Voit myös tietyissä kansallispuistoissa kalastaa järvissä ja joissa.
Uudet maisemat Itämeren takana
Yksi tapa viettää lyhyitä kansainvälisiä lomapäiviä on matkustaa etelänaapuriimme laivalla. Voit helposti lipua Tallinnaan aamulla ja palata illalla, joten voit viettää useita tunteja Vanalinnassa, yhdessä Euroopan parhaiten säilyneistä vanhoista kaupungeista. Itse asiassa se on yksi suomalaisten suosikkinähtävyyksistä kesällä. Laivalla pääset myös nauttimaan viihteestä, sekä voit kokeilla onneasi erilaisten pelien äärellä. Mikäli automaatilla istuminen ei nappaa, saattaa nopeampi casino tuoda saman jännityksen iltaan.
Monet suomalaiset matkustavat Viroon myös hyvien kalastuspaikkojen takia. Kalastusreissut Viroon kasvattavat suosiotaan vuosi vuodelta. Lahemaa on yksi esimerkki huippukalastuspaikasta, siellä on runsaasti elävää ja rehevöittynyttä luontoa, sekä suurelta osin asumattomia saaria. Lahemaalla kalastus, kuten myös muuten miellyttävä liikunta ulkona, on hieno tapa tutustua uusiin maisemiin ja miksei jopa napata jotain kotiin kuvattavaa ja kerrottavaa.
Vaikka matkat Viroon ja Ruotsiin ovatkin yksi suomalaisten lempitavoista viettää vapaa-aikaansa, Suomessa toimii useita eri laivayhtiöitä, joiden kymmenien alusten kyydissä miljoonat suomalaiset matkustavat vuosittain. Suuri osa näistä matkustajista ovat vain viihteellä, mutta monet myös käyttävät näitä yhteyksiä päästäkseen tutustumaan uusiin maihin ja kulttuureihin, historiaan, sekä kalastuskohteisiin. Suomessa toimii myös Finnlines, rahtilaivayritys, joka myy matkoja myös Saksaan. Tätä voivat innokkaimmat kalamiehet – ja mikseivät myös naisetkin, käyttää halpana kulkutapana kalastusmatkalle aina keski-Eurooppaan saakka. Yksi parhaista kalastuspaikoista saksassa on Starnberginjärvi. Täällä voit kalastaa kauniissa maisemmissa tähyillen kauniita saksalaisia vuoria.