Rääveli

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Question book-4.png Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä tai viitteitä.

Voit auttaa Kalapediaa lisäämällä artikkelille asianmukaisia lähteitä. Lähteettömät tiedot voidaan kyseenalaistaa tai poistaa.
{{#if: | Tarkennus: {{{1}}} | }}

Ahven 11566b.jpg HUOLELLISUUS AJAA EI MAALI LISÄ ILMIANTO ALA -KANSI

Rääveli on järvi Päijät-Hämeessä Heinolan alueella. Se tunnetaan myös nimillä Rieveli, Ala-Rieveli ja Ala-Rääveli. Kapean ja pitkänomaisen järven pituus on noin 17 km, leveys 0,5-2 km, pinta-ala 19,5 km² ja rantaviivan pituus 65 km. Suurin syvyys on noin 48 m. Rääveli kuuluu Päijänteen vesistöalueeseen ja Kymijoen vesistöön.

Räävelin vedet laskevat Heinolan kirkonkylässä sijaitsevan Sulkavankosken kautta Konniveteen jonka eteläpäästä Kymijoki jatkuu jokimaisena. Sulkavankosken kulttuurihistoriallistakin arvoa omaava maisema myllyrakennuksineen on vastikään restauroitu veden virtausta paremmin kestäväksi. Kosken pituus on noin 150 m ja korkeuseroa sillä on vajaa metri.

Pohjoisesta Rääveliin virtaavat vedet Keskinen-järvestä eli Keski-Räävelistä Kuorekosken kautta. Koski on muinoin padottu ja siinä ovat tukinuittorännin sekä myllyn jäänteet. Kosken lähistöllä on sijainnut Paason kartano.

Räävelin vesi on luokiteltu keskihumuksiseksi, niukkaravinteiseksi ja melko kirkasvetiseksi. Veden virkistyskäyttöluokka on erinomainen.

Räävelin rannoilla on runsaan kesä- ym. asutuksen lisäksi Kuurojen liitto ry:n kurssikeskus ja kesänviettopaikka Malminharju.