Vaapun viritys

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jotta vaapusta saataisiin mahdollisimman kalastava, alkuperäistä viehettä ja sen uintia on joskus tarvetta muokata. Tässä artikkelissa kerrotaan erilaisia keinoja virittää vaappu halutunlaiseksi.

Perussäädöt[muokkaa]

Näillä säädöillä saadaan vaapun perusuinti halutunlaiseksi.

Koukkujen vaihtaminen[muokkaa]

Koukkujen vaihtaminen on helpoin ja yleisin tapa virittää vaappuja. Vaihtamalla koukut pienempiin ja kevyempiin vaapun uintiliikkeestä saa eloisemman. Vastaavasti suuremmilla ja raskaammilla koukuilla voi rauhoittaa vaapun uintia. Samat kikat toimivat myös lusikkauistinten kanssa.

Kaksi erilaisilla koukuilla varustettua Bomber 15A:ta

Nokkalenkin taivuttaminen[muokkaa]

Nokkalenkin taivuttaminen on vaapun toiseksi yleisin viritystapa. Sillä voidaan muuttaa vaapun potkua tai korjata uintia. Jos vaappu ui kyljellään, nokkalenkkiä taivutetaan sen kyljen vastaiseen suuntaan, jolle vaappu pyrkii kaatumaan. Taivuttamalla nokkalenkkiä ylöspäin potkusta saadaan pienempi ja tiheämpi ja vastaavasti alaspäin taivuttamalla potkusta saadaan laajempi ja harvempi.

Rintalenkin taivuttaminen[muokkaa]

Rintalenkin taivuttaminen toiselle sivulle saa vaapun vilkuttamaan kylkiään enemmän. Kyljelleen kaatuilevan vaapun uintia voi korjata taivuttamalla rintalenkkiä kallistuksen suuntaan.

Perälenkin taivuttaminen[muokkaa]

Perälenkin sivulle kääntäminen muuttaa vaapun uinnin epäsäännöllisemmäksi. Myös lenkin ylöspäin kääntäminen muuttaa uintia ilmeikkäämmäksi. Kyljellään uivan vaapun uintia voi suoristaa kääntämällä perälenkkiä kallistuksen suuntaan. Perälenkin säätämisen vaikutukset ovat melko ennalta arvaamattomia, eikä vaikutus aina ole sama samankaan mallin vaapuissa.

Uintilevyn muokkaaminen[muokkaa]

Vaapun uintilevyä voidaan lämmittää ja sitten varovasti taivuttaa. Uinnista saattaa saada hakevamman taivuttamalla levyä kourumaiseen muotoon, ellei levy ole jo valmiiksi sen mallinen. Taivuttamalla levyä alaspäin potkusta saa laajemman ja vaappu alkaa myös uida lähempänä pintaa. Pienentämällä uintilevyä uintiliike pienenee. Myös uintisyvyys voi madaltua. Levyn vaihtaminen isompaan puolestaan tihentää pyrstön liikettä ja saattaa suurentaa uintisyvyyttä. Kyljellään uivan vaapun uinti täytyy suoristaa uintilevyä viilaamalla, jos lenkkien kääntäminen ei auta. Se tapahtuu viilaamalla uintilevyä pienemmäksi kallistuksen puolelta. Uintilevyn muokkauksessa pitää olla varovainen ettei tule täysin pilanneeksi uintia.

Painottaminen[muokkaa]

Tämä keino tulee kyseeseen lähinnä valmistusvaiheessa. Lisäämällä painoa selkäpuolelle vaappu väläyttelee enemmän kylkiä ja lisäämällä painoa mahapuolelle uinti rauhoittuu. Tässäkin pitää olla varovainen ettei vaappu kaadu selälleen tai uintiliike lopu kokonaan. Pään heilutusta voi vähentää lisäämällä painoa vaapun päähän. Tästä voi olla apua lohivaapuissa.

Hakua uintiin[muokkaa]

"Oh hoh herroiksi", sanoi pappi kun Tornion kaupungin katuja käveli ja heilutteli kulliaan.

Vaapun uinnista voi yrittää saada hakevan helpoiten näin: Aluksi nokkalenkkiä taivutetaan reilusti alaspäin, jolloin vaapun tasapaino alkaa horjua. Sitten rintalenkki ja perälenkki taivutetaan eri suuntiin. Toinen hyvä tapa on uinnin rikkominen: Aluksi voi koettaa horjuttaa vaapun tasapainoa poraamalla vaapun kylkeen muutaman reiän ja lisäämällä niihin lyijyä. Sitten uinti rikotaan esim. taivuttamalla vatsalenkkiä sivulle tai viilaamalla uintilevyn reunaa. Sitten uinti korjataan (tai yritetään korjata) nokkalenkkiä taivuttamalla. Näin uintiin voi saada epäsäännöllisyyttä, mikä saattaa toisinaan parantaa saalista merkittävästi. Epäsäännöllistä liikehdintää voi lisätä myös laittamalla nokkalenkkiin uistinrenkaan.

Monissa vaapuissa on jo valmiiksi uistinrengas nokkalenkissä. Vasemmalla Rapala Husky Jerk ja oikealla hyvin uiva itse tehty vaappu.

Lähteet[muokkaa]

  • Arvila, Jarmo & Jormanainen, Juha: Ottivieheen viritysopas, 2003
  • Hyytinen, Harri & Hyytinen, Timo: Uistinkalastus ja 100 ottiuistinta, Arma Fennica Oy, 2004
  • Erä-lehti 10/2008

Aiheesta muualla[muokkaa]

Nils Master Incviblen virittäminen kylmän veden kalastukseen