Metsät, kansallispuistot ja vuoret ovat täynnä upeita makeanveden järviä ja vesistöjä, joissa kalastaminen onnistuu. Suomessakin kalastaminen on monen lempipuuhaa, eikä se ole mikään ihme: rauhallinen tunnelma laiturilla tai veneessä hyvällä säällä houkuttelee itse kutakin. Jos kotimaan kala-apajat alkavat kyllästyttää, voit suunnata kohti Norjaa ja sen upeita vuoria, vuonoja ja vesistöjä. Norjassa, kuten Suomessakin, on raikasta ilmaa, puhdasta vettä ja onnellisia kaloja.
Muista vain, että Norjassa kalastaessa tarvitset kalastusluvan. Tässä artikkelissa katsomme parhaita paikkoja kalastamiseen Norjassa.
Norjassa riittää onnellista kalaa
Perhokalastuksen fanit innostuvat kuullessaan, että Norjassa kylmän veden järvissä riittää taimenia, haukia ja ahvenia. Myös harjus, tavallinen siika ja arktinen char saattavat jäädä koukkuun kiinni. Norja on kuuluisa myös lohestaan, mutta se on jo ihan oma kappaleensa ja tarinansa. Kiitos Norjan kylmän ilmaston, se on erinomainen kalastuskohde Euroopassa.
Jos olet lähdössä kala-apajille tiukalla budjetilla, Norja on jo siinä mielessä erinomainen vaihtoehto. Voit vuokrata edullisen mökin vesistöjen läheltä ja pääset kalastuksen makuun vaikka heti aamukahvin juomisen jälkeen.
Parhaat kala-apajat
Pohjois-Norjan alue tunnetaan parhaiten turskasta, mutta pohjoisessa olevat monet joet ja järvet tarjoavat upeat makean veden kalastusmahdollisuudet myös muiden kalojen puijaamiseksi. Erämaassa on lukuisia kalapaikkoja, joissa voit kalastaa taimenta, arktista charia, haukea ja ahventa keskiyön auringon alla.
Oslossa voit nousta raitiovaunun kyytiin kaupungin keskustassa ja olla Oslomarkan metsässä vain 20 minuuttia myöhemmin. Sinulla on valittavanasi noin 500 suurta ja pientä järveä sekä useita mökkejä, joissa voit viettää yön tai parikin.
Muutaman tunnin päässä pääkaupungista Itä-Norjassa sijaitsee Hallingdalselva -joki, jossa on noin 20 kilometriä koskia, vesiputouksia ja paljon taimenta.
Glomma-joen yläjuoksu, jossa Hans van Klinken loi Klinkhammerin, on myös mahtava paikka kalastamiseen.
Trøndelagista Keski-Norjassa löydät tuhansia järviä, jokia ja puroja. Guala-, Orkla- ja Namsen-joet ovat alueella kolme tunnettua lohijokea. Alue tarjoaa loputtomat mahdollisuudet taimenen ja arktisen kalastuksen harjoittamiseen karuilla vuoristoalueilla tai haukien kalastamiseen metsäisissä laaksoissa.
Vaikka nämä kohteet ovat hyviä paikkoja aloittaa, Norjassa on tuhansia muitakin kalapaikkoja. Tutki siis eri vaihtoehtoja ja valitse sellainen paikka, joka sopii sinulle.
Entä, jos ei pääse matkalle?
Jos matkustaminen ei ole mahdollista, voit nauttia apajista ympäri Suomea. Onhan Suomi tuhansien järvien maa, joten löydät takuulla kalapaikan, jossa et ole vielä käynyt.
Tai jos haluaisit jo vavan varteen, mutta pomo ei anna vapaata töistä, voit suunnata nettiin. Moni netticasino nimittäin tarjoaa kala-aiheisia pelejä, joiden parissa pääset nauttimaan kalastuksen seesteisestä fiiliksestä lähtemättä kotoa minnekään. Voit myös löytää monia kala-aiheisia kirjoja, dokumentteja tai jopa Youtube -videoita, jotka lievittävät hinkua päästä kalastuksen pariin.
Lohikalastus
Siitä lähtien, kun ylemmän luokan brittiläiset kalastajat löysivät joet Norjassa 1800-luvun puolivälissä, tuhannet ulkomaiset kalastajat ovat suunnanneet kalastamaan lohta Norjaan. Se on myös erittäin suosittu tapa viettää aikaa paikallisten keskuudessa, ja kymmenet tuhannet norjalaiset osallistuvat lohikalastukseen vuosittain.
Villi lohi on herkullista ja kukapa voisi vastustaa hyvin savustettua lohta tai lohesta valmistettua kalakeittoa. Lohikannan hitaan laskun vuoksi viime vuosikymmenien aikana on kuitenkin otettu käyttöön tiukat päivittäiset ja kausiluonteiset rajat, joten yhä useammat kalastajat harjoittavat kalan vapauttamista sen kiinni saamisen jälkeen.
Ennen kuin lähdet kalastamaan lohta Norjassa, ota selvää rajoista ja siitä, miten lohikalastus onnistuu minäkin vuodenaikana. Näin varmistat, että kalastusreissu on mahdollisimman tuottoisa, hauska ja kalainen.