Lähdössä kalaan? Esittelyssä parhaat kalastuskohteet Suomessa

0

Suomi on täynnä loistavia kala-apajia, joten kalastuksesta kiinnostuneille suurimmaksi ongelmaksi muodostuukin valinnanvaikeus. Rannikkoseutujen ja tuhansien järvien joukossa on useita maineikkaita kalavesiä, joista osa on tunnetumpia kuin toiset. Kalastuskohdetta valittaessa vaakakupissa voivat painaa monetkin eri tekijät. Siinä missä joillekin kalastajille tärkeintä on pelkästään suuri kalasaalis ja luonnonrauha, toivovat yhä useammat kalastusreissulta kokonaisvaltaisempia elämyksiä, joihin kuuluvat olennaisena osana myös laadukas majoitus ja muu viihdeohjelma kalastuksen lomassa. 

Tässä artikkelissa esittelemme seikkoja, jotka on hyvä huomioida kalastuskohdetta valittaessa. Listaamme myös muutamia tämän hetken parhaimmista kalastuskohteista Suomessa.

Pohjoisen varmat kalastuskohteet

Suomen Lappi houkuttelee puoleensa kalastajia myös maamme rajojen ulkopuolelta. Upean karut ja jylhät tunturimaisemat yhdistettynä puhtaaseen ympäristöön ovat Lapin valttikortteja, mutta lisäksi Suomen pohjoisosat tunnetaan kalaisista joistaan ja järvistään.  Esimerkiksi Inarijärven, Tornionjoen, Kuusamonjoen ja Tenojoen vesistöissä ui runsaasti etenkin harjuksia, taimenia ja jossain määrin myös nieriää. Lohikalastuksesta kiinnostuneille tuntureiden keskellä levittäytyvää laaksoa halkova Tenojoki on maailmankuulu kalastuskohde. Mikäli toiveissa on kokea Lapin reissulla jotain aivan ainutlaatuista, voi siinä tapauksessa harkita suuntaamista Kilpisjärven tuolle puolen aina Jäämeren rannikolle. Alue tunnetaan nimittäin meritaimenistaan, jotka ovat monen herkkua. Tyypillisesti lohta pyydystetään täällä soutuveneestä käsin erilaisilla lusikkausitimilla ja vaapuilla.

Valitsi Lapissa kalastuskohteeksi minkä hyvänsä alueen, ei edessä tuskin ole turhaa reissua. Vaikka Lappi onkin suosittu kalastuskohde, riittää siellä tilaa kaikille halukkaille, eikä kala sen puhtaissa vesistöissä taatusti lopu kesken. Kannattaa kuitenkin huomioida, että tietyillä vesistöalueilla kalastus on sallittua vain määrättyinä ajankohtina. Esimerkiksi Tenojoella kalastuskausi ajoittuu kesäkuun puolestavälistä elokuun puoliväliin. Kalastuskauden ulkopuolella kannattaakin keskittyä muihin samankaltaisiin aktiviteetteihin, joihin lukeutuu esimerkiksi vedonlyönti. Se tarjoaa samankaltaista jännitystä kuin kalastaminenkin, sillä vaikka kummassakin tietämyksestä voi olla apua, liittyy niihin myös aimo annos yllätyksellisyyttä.

Merelle kalastamaan 

Vaikka Suomi tunnetaankin tuhansista järvistään, jotka tarjoavat runsaasti valinnanvaraa kalastamiseen, ei myöskään merikalastusta pidä unohtaa. Suomen länsirannikko ja merialueet ovat varteenotettavia kalastuskohteita etenkin silloin, jos käytössä on oma tai vuokravene. Turun seudun saaristosta sekä esimerkiksi Salon kupeessa sijaitsevasta Vuosnaisesta tullut kuluneen kymmenen vuoden aikana suosittuja vierailukohteita, joissa voi merellisistä maisemista ihailemisen ohessa myös kalastaa. Varsinaisia kalastusmatkoja alueelle ei kuitenkaan vielä järjestetä, vaan kalastamaan mielivien on järjestettävä reissu omatoimisesti. 

Toisena hyvänä vaihtoehtona merellä kalastamiseen on tietysti iki-ihana Ahvenanmaa, joka on etenkin kesäisin upea vierailukohde. Sen lisäksi että Ahvenanmaan saaristo on suosittua mökkeilyseutua, käydään siellä paljon myös varta vasten kalastamassa. Merilohi, siika, lahna, kampela ja kuha ovat vain muutamia esimerkkejä Ahvenanmaan vesistössä elävistä kalalajeista. Saaristossa käydäänkin aktiivisesti heittokalastamassa, onkimassa ja vetouistelemassa, mutta kalastusluvan hankintaa ei kannata unohtaa!

Kalastaminen Suomessa — monipuolisesti mahdollisuuksia 

Vaikka myös talvella pilkkiminen on Suomessa suosittua oikeastaan kaikkialla maassa, ovat kalastusmahdollisuudet kotimaassamme ehdottomasti parhaimmillaan lämpimämpinä vuodenaikoina. Kevään korvilla monet kaivavatkin esille kalastusvälineensä ja lähtevät mökeilleen onkimaan tai virvelöimään. Mikäli kaipaa kuitenkin tavanomaisiin kala-apajiinsa vaihtelua, löytyy siihen maastamme rutkasti tarjontaa. On aivan erilaista kalastaa järvivesistöissä kuin merialueilla, sillä vesistöissä elävät hieman eri kalalajit ja myös maisemat poikkeavat toisistaan suuresti. 

Vaikkei matkaan lähtisikään yksinomaan kalastuksen vuoksi, kannattaa kotimaan matkalle suuntaavan pakata mukaansa ehdottomasti onki, virveli ja muita kalastusvälineitä. On nimittäin hyvin todennäköistä, että vastaan tulee toinen toistaan upeampia järviä, jokia ja rannikkoseutuja, jotka suorastaan kutsuvat kalastamaan. Usein parhaat vinkit kalavesien suhteen saa paikallisilta, joten korvat ja silmät kannattaa pitää tien päällä avoimina. Toisaalta myös netissä jaetaan nykyään auliisti vinkkejä ja neuvoja kalastukseen liittyen, mikäli ei ole aivan varma siitä, minne päin kannattaisi tarkalleen ottaen lähteä pyytämään kalaa. 

Share.

About Author

Leave A Reply