Yksi kotimaamme suosituimmista harrastuksista on kalastaminen. Tuhansien järvien maana tunnettu Suomi tarjoaa monimuotoisen sekä haastavan ympäristön kalastamisen toteuttamiseen. Sen suosittavuus yltääkin ympäri kotimaamme, lisäksi sen parissa ammatikseen viettää aikaansa vuosittain sadat eri kalastajat. Vaikka ammattikalastajien määrä onkin vuosien varrella pudonnut roimasti, on taas yksittäisten kalastajien saalis määrät nousseet huimasti.
Suomen vesistöt tarjoavat monipuolisen saaliskannan ja maana olemmekin Itämeren suurin kalastusvaltio. Kalastusta ei nähdä enää pelkästään perinteisen elinkeinokalastuksen näkökulmasta, sillä kalaa on nykyään saatavilla monilla eri keinoilla. Tässä artikkelissa tarkastelemme kalastuksen eri muotoja sekä prioriteetteja. Vertailemme kalastusta urheilukalastuksen sekä puhtaan harrastuksen muodossa.
Nauti luonnosta, ravitse mieltä sekä kehoa
Vaikka kalastusta pidetäänkin fyysisenä harrastuksena, emme voi jättää huomiotta sen tuomia mieltä sekä kehoa hoivaavia hyödykkeitä. Kalastuksen parissa tulee pakostikin vietettyä aikaa erilaisissa ympäristöissä, sekä erilaisissa sääolosuhteissa. Tällöin täytyy myös muistaa lepo ja erityisesti uni pidemmillä kalareissuilla. Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että muun muassa CBD:llä on positiivinen vaikutus nukahtamiseen ja unen laatuun. Halpa CBD on täysin laillinen ja luonnollinen valinta, joten sitä kannattaa vähintäänkin harkita.
Kalastuksen parissa voi myös opetella menemään oman mukavuusalueensa ulkopuolelle ja haastaa itsensä opettelemaan uusia taitoja, sekä tutustumaan uusien alan harrastajien parissa. Ystävien kesken voi olla oivallista suunnitella yhteistä kalastusretkeä, miksei jopa Eurooppaankin asti.
Urheilukalastus – päämääränä tuloksellisuus
Urheilukalastuksella tavoitellaan erilaisia asioita, kuten esimerkiksi nautintoa, jännityksen kokemuksia sekä tavoitteellisia tuloksia, esimerkiksi kilpailuiden merkeissä. Saaliin koolla sekä laadulla on merkitystä, eikä niinkään lopullisella saatujen kalojen määrällä. Esimerkiksi kilpaillessa tavoitellaan tietyn painoista sekä tiettyä kala lajiketta ja yksilön laadulla on suuri rooli onnistumisen kannalta. Urheilukalastus ei ole Suomessa vielä kovinkaan tunnettu käsite, mutta yhtenä tukipilarina voidaan pitää arvokalojen ja tiettyjen tavoitteiden saavuttamista.
Toisin kuin yritysmaailmassa, jossa riittää ilmaisia lounaita, kalastukseen ei ilmaisia tuotteita ole noin vain saatavilla. Omaa rahaa saa siis käyttää, sillä varsinkin urheilukalastus voi herkästi vaatia suhteellisen suurta budjettia. Myös kalastus kokee uudenlaisen aikakauden teknologian kehittyessä ja varsinkin urheilukalastuksessa voidaan käyttää suuri määrä tarvikkeita, jotta päästään haluttuun lopputulokseen. Urheilukalastuksen eri muotoihin voidaan laskea esimerkiksi perhokalastus, vetouistelu sekä heittokalastus. Yksi urheilukalastuksen suosituimmista pyyntimuodoista on niin sanottu catch and release, yli pyydystä ja päästä-kalastus.
Ennen harrastuksen aloittamista on tärkeää huolehtia asiaan kuuluvista kalastusluvista, sekä kalastusvälineistä. Urheilukalastuksessa voidaan käyttää välineinä niin sanottuja passiivisia pyydyksiä, kuten esimerkiksi katiskoja, rysiä sekä perinteisiä kalaverkkoja. Tärkeänä meriittinä urheilukalastuksen määrittelyssä voidaan pitää periaatetta, että kalastaja ei pyri aktiivisesti ravinnon hankkimiseen kalastuksen avulla. Urheilukalastusta pidetään myös eettisenä toimena, sillä siinä tarkoitus ei ole tuottaa kalalle mitään ylimääräistä kipua tai kärsimystä.
Arvolajeina urheilukalastuksessa pidetään etenkin lohta, taimenta, harjusta sekä nieriää. Suomessa toimii useampikin alaan kohdistuva oma järjestö, joihin urheilukalastuksesta enemmän kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti tutustua. Järjestötoiminnan kautta on oivallista verkostoitua muiden intohimoisten kalastajien kesken, sekä tietenkin saada ja jakaa omaa tietoansa eteenpäin.
Kalastus harrastuksena – jokaisella on mahdollisuus aloittaa kalastus
Kalastusta voidaan harrastaa hyvin monella eri tasolla ja varsinkin harrastuksen muodossa lajia toteuttavat, eivät välttämättä ota sitä kovinkaan vakavasti. Kalastuksen voi helposti yhdistää osaksi muita harrastuksia, esimerkiksi matkailuun kotimaassa tai ulkomailla. Kalastus on oiva keino harjoittaa vaikkapa koko perheen yhteistä harrastusta tai tutustua erilaisiin luontokohteisiin kotimaassa. Kalastus avaa ovensa jokaiselle sitä haluavalle, sillä sen aloittamiseen ei ole sen suurempia kriteerejä.
Kalastuksella on harrastuksen muodossa tarjottavanaan lukuisia eri hyödykkeitä, jotka eivät rajoitu ainoastaan itse saaliiseen. Erilaisten ympäristöjen sekä vuodenaikojen kokeminen, tarkkuuden, refleksien sekä kärsivällisyyden harjoittaminen ovat kalastuksen lukuisia hyviä puolia. Harjoititpa kalastusta sitten missä muodossa tahansa, sen parissa on runsaasti aikaa harjoitella oikeanlaisia heittotapoja, oikeanlaisia syöttejä sekä solmujen luomista.
Kalastusta pienissä puroissa, suurissa virroissa, metsälammissa ja meren ulapalla
Ennen varsinaisen kalastuksen aloittamista, on tärkeää tutustua vesistöihin liittyviin vaatimuksiin, sekä tarkastaa ympäristön asettamat haasteet. Ennen pidemmälle retkelle lähtöä on hyvä huolehtia tarvittavista välineistä, sekä mahdollisista kalastonhoitomaksuista. Kalaa on saatavilla lähestulkoon missä vaan, joten omien kriteerienkin perusteella, kannattaa rajata alueita sekä kartoittaa omia mieltymyksiä. Onko tarkoitus lähteä kalastamaan yksin vai perheen kanssa, sekä kuinka lähelle kalastuspaikkaa on mahdollista päästä.
Pidemmän matkan patikointiin on taas hyvä varautua asiallisilla varusteilla, eikä ensimmäisille kalastusreissuille välttämättä kannata lähteä ihan yksin. Onko kalastus urheilu vai harrastus, riippuu varmasti aivan täysin näkökulmasta sekä mitä ja millaisia kokemuksia kalastukselta halutaan.