Kalastusharrastus

0

Suomea kutsutaan tuhansien järvien maaksi ja sillä lienee melkoisen paljonkin tekemistä sen kanssa, miksi olemme niin luonnonläheistä kansaa. Kalastus on ollut suomalaisille jo pitkään merkittävä ja tärkeä harrastus sekä elinkeino. Toisaalta se on tapa olla lähellä luontoa ja rentoutua, mutta toisaalta se on myös ollut yksi tavoista selviytyä.

Nykyään kalastus saattaa olla vähemmän suosittua ja pakollista, kuin se ennen oli, mutta moni varmasti muistaa kuinka on ennen viettänyt hetkiä veneellä tai laiturin reunalla jonkin tärkeän ihmisen kanssa kalastellen. Kalastuksesta tuleekin vahvasti mieleen kesäpäivät, mökkeily ja suomalainen kulttuuri itsessään.

Inspiroiva luonto

Suomen metsät ja vesistöt ovat toimineet inspiraationa monelle suomalaiselle, mutta myös muullekin maailmaa. Kuvittele esimerkiksi mystinen Loch Nessin hirviö, joka on suuri osa skottilaisia kansantarinoita. Vastaavasti Suomessa kansanperinteitä jakaa Kalevala, joka on saanut inspiraationsa luonnosta. Kalevalassa kerrotaan Vedenväestä, jotka koostuvat veden neidoista, pienistä miehistä, vesihiisistä ja vetehisistä. Tarun mukaan nämä erilaiset hahmot nousevat vedestä aika ajoin auttamaan ihmisiä erikoisvoimiensa kanssa.

Vesistöt ja erilaiset tarinat ovat tuottaneet inspiraatiota myös peleille. Esimerkiksi kasinoilla on paljon kolikkopelejä, joilla kaikilla on oma tarinansa ja teemansa, mukaan lukien vesiaiheiset peliautomaatit. Myös monet monet elokuvat, kuten Tappajahai, Pelastakaa Willy ja The Shape of Water ovat saaneet inspiraationsa erilaisista vesistöistä. Ei siis ole mikään ihme, että myös suomalaiset rakastavat viettää aikaa luonnon vesistöissä.

Kalastus on suomalaisten suosikkiharrastuksia

Kalastus on metsästyksen lailla yksi vanhimmista elinkeinoista, mitä koko Suomen maasta löytyy. Jo jääkauden jälkeen Suomen asuttaneet kansat ovat olleet riippuvaisia kalastuksesta ja sen tuottamasta ravinnosta. Ei siis ihmekään, että myös monet suomalaiset perinteiset ruoat ovat juurikin kalaruokia. Mieti esimerkiksi muikkuja, loimulohta, hiillostettua haukea ja muita herkullisia suomalaisten nauttimia kalaruokia.

Vaikka osalle kalastus saattaa vaikuttaa liian tylsältä harrastukselta, on se osalle tärkeä suosikkiharrastus. Suomalaisista jopa noin kaksi miljoonaa harrastaa kalastusta tasolla tai toisella, eli noin yli neljännes osa koko kansasta. Kalastajia löytyy sekä naisista että miehistä, mutta miehiä on tilastojen mukaan kuitenkin enemmän. Suomen monet vesistöt tarjoavat upeat puitteet kalastukselle ja kalalajeja mitä kalastaa löytyykin laidasta laitaan. Eniten vapaa-ajan kalastajat pyytävät kuitenkin ahventa, mutta heti seuraavana tuleva hauki ja kuha.

Kalastuksesta helpon harrastuksen tekee se, että Suomessa ei tarvitse hankkia erillistä lupaa onkimiseen, pilkkimiseen tai viehekalastukseen yhdellä vieheellä, kelalla tai vavalla. Tällä tavoin kalastaessa noudattaa myös jokamiehenoikeuksia. Lupaa tulee taas pyytää, jos haluaa kalastaa kalastusrajoitusalueilla. Pyydyslupaa vaaditaankin sitten verkolla tai katiskalla kalastamiseen ja ravustuslupaa rapojen pyytämistä varten. Nämä erilaiset luvat eivät kuitenkaan ole kalliita ja tuotot käytetään kalavesien ylläpitoon ja turvaamiseen.

Kalastuksesta monia eri hyötyjä

Kalastuksessa voi kehittää tarkkuutta ja omia refleksejä – vaikkei näin ihan heti uskoisikaan. Moni kuvittelee, että onnistuneeseen kalastukseen tarvitaan upeat ja toimivat välineet, mutta ykkösenä tulee kuitenkin oikeanlainen tekniikka. Tärkeää on käyttää oikeanlaisia syöttejä ja heittotapoja sekä luoda virheettömiä solmuja. Refleksit kehittyvät, kun kalan napatessa tulee toimia salamannopeasti. Kalastaminen vaatii myös keskittymistä ja kärsivällisyyttä, sillä aina kala ei nappaa tuosta vaan. Kärsivällisyyttä tarvitaan tässä maailmassa moneen ja siitä hyötyy sekä itse henkilö että muut kanssaeläjät. Kalastaessa tätä taitoa siis pääsee kuin pääseekin hyödyntämään, sillä kalastus harrastuksena ei ole pelkkää kalastamista, vaan siihen kuuluvat myös valmistelut, paikalle matkustaminen ja itse kalan nappaamisen odottelu. Kaikki tämä tekee kalan nappaamisesta entistäkin palkitsevamman hetken.

Kuten mainittua, kalastaessa saa myös kasvatettua omia D-vitamiinivarastoja, sillä harrastus pitää kalastajan luonnossa auringon alla. Lisäksi hyville kalastuspaikoille päästäkseen tulee myös nähdä hieman vaivaa ja joskus se saattaa tarkoittaa kävelemistä, soutamista tai muuta sen sellaista.

Kalastus on monipuolinen harrastus myös sosiaalisesta vinkkelistä katsottuna – sitä voi harrastaa niin yksin kuin seurassakin. Toisaalta, vaikka lähtisitkin yksin kalalle, saatat aina törmätä vesistöillä liikkuviin muihin kalastajiin. Se voi olla hauska tapa tutustua muihin kalastamisesta kiinnostuneisiin ihmisiin, ja kuka tietää, kenties jopa saada aikaan elämänpituisia ystävyyssuhteita. Oli miten oli, voi muilta kanssa kalastajilta saada myös hyviä vinkkejä, mitä itse kalastukseen tulee.

Kalastus voi toimia myös stressiä lieventävänä tekijänä, sillä harrastus itsessään on rauhallinen ja hidastempoinen. Kuten varmasti moni tietää, luonnolla on mieltä rauhoittava vaikutus. Stressasit sitten töistä, ihmissuhdekoukeroista tai muusta vastaavasta, on kalastuksella varmasti sitä parantava vaikutus. Veneessä istuessa kalaa odotellessa saavat aivot takuuvarmasti rauhoittua ja pää täyttyy luonnon rauhoittavista äänistä!

Share.

About Author

Leave A Reply