Yhden käden perhovavan valitseminen

0

Samaten kuin useimmat urheiluvälineet, myös perhovapojen kohdalla on teknologia kehittynyt huimasti viime vuosina. Tämän ansiosta me olemme saaneet valikoimiimme parempia vapoja kuin koskaan aikaisemmin. Nykyaikaisia vapoja yhdistää niiden keveys ja vahvuus yhdistettynä parempaan tuntumaan ja heittomatkaan. Tiivistettynä, nykyaikaiset vavat on rakennettu hiilikuiduista, joita hartsi pitää paikoillaan.

Ne muodostetaan käärimällä hiilikangas ja hartsi karan ympärille ja paistamalla uunissa. Tuloksena on pitkä ohut kartio. Se hiotaan poistamaan epätasaisuudet, jotka syntyvät kankaasta. Lopuksi lisätään korkkikahva ja kela, asetetaan ohjainrenkaat ja päällystetään ne vielä kirkkaalla hartsilla kalastuksen aiheuttaman kulumisen ehkäisemiseksi.

Mistä vavan liikkuvuus määräytyy?

Vapojen rakenne ja erityisesti taipuisuus määrittää, kuinka paljon ja nopeasti vapa liikkuu siimaa heitettäessä tai kalan napatessa. Nopeasti reagoiva vapa taipuu pääosin kärjen kautta ja palautuu nopeasti suoraksi.

Ne ovat yleisesti ottaen hyviä välineitä kelakalastukseen, koska ne tarjoavat taitavalle kalastajalle enemmän kontrollia siiman liikkumisen suhteen ja sotkevat siimaa vähemmän. Vähemmän kokeneet kalastajat saattavat suosia vähemmän taipuisaa vapaa samaan malliin kuin vaikkapa aloittelevan nettipelaajan mieleen voivat olla verovapaat nettikasinot ilman rekisteröintiä. Aloittelijan tarpeet kun ovat yleensä aina erilaisia kuin hieman kokeneemmilla konkareilla, oli laji sitten mikä hyvänsä.

Moni seikka määrittää sopivan vavan tyyppiä

(Oikeanlaista vapaa ja sen teknisiä ominaisuuksia valittaessa kannattaa harkita ainakin muutamaa seikkaa: millaista kalastusta aikoo harjoittaa, millaisissa olosuhteissa, kuinka kokenut vavankäsittelijä on sekä millaista kalaa haluaa pyydystää.

Taipuisampia eli siksi nopeammin reagoivia vapoja suosivat yleensä suolaisten vesien perhokalastajat. He kun kohtaavat kalastaessa joskus kovaakin merituulta, mikä asettaa hommalle aina omat haasteensa. Kalatyyppi määrittää sitä, kuinka painavaa vapaa joutuu nostamaan sekä kuinka lähellä rantaa kala yleensä ui. Esimerkiksi jokien ja muiden makean vesien kalana tunnetun taimenen kalastukseen sopii paremmin vähemmän liikkuva vapa, jota on helpompi heittää lähietäisyydeltä.

Millainen kahva on paras?

Useimpien perhokalastusvapojen kahvat valmistetaan korkista. Materiaalina se tuntuu kevyeltä ja miellyttävältä kädessä, vaikka kädet olisivatkin kylmät ja märät.

Luonnonmateriaalina sillä on toki puutteensa, mitä tarvittaessa paikataan myös muunlaisilla, synteettisillä materiaaleilla. Nykyään hyvin korkealaatuisen korkin löytäminen on hankalampaa kuin ennen muun muassa korkkipuiden sairauksien vuoksi ja koska vapojen valmistajat kilpailevat siitä esimerkiksi kuohuviinien tuottajien kanssa.

Suuri osa laatukorkista tulee Portugalista. Oli kahvojen materiaalina korkki tai joku muu, on kahvojen malleissa myös muunlaisia eroja. Oikeanlaisen kahvan valintaan vaikuttaa esimerkiksi kelattavan siiman paino sekä ote, jolla vapaa haluaa pitää kädessä.

Vaparenkaita valitsemassa

Perhokalastajan kannattaa myös miettiä, että millaiset ohjainrenkaat eli vaparenkaat soveltuvat parhaiten juuri omantyyliseen kalastukseen – näissäkin kun on nykyään entistä enemmän valinnanvaraa. Useimmiten perhokalastusvapa tulee valmiiksi kierteisillä käärmemäisillä renkailla varustettuna.

Ne siis kiemurtelevat vavan ympärillä. Joskus vapaan kuuluu yksittäisiä renkaita muutaman kymmenen senttimetrin päässä toisistaan. Useampi rengas saattaa auttaa siimaa pysymään rungon ympärillä paremmin, mutta jokainen ylimääräinen rengas tietysti myös lisää vapan painoa.

Oli rengastyyppi mikä tahansa, ne tulevat väistämättä kulumaan ahkerassa käytössä. Tätä voi parhaiten minimoida pitämällä siimat aina puhtaana ja tarkistamalla renkaat säännöllisesti mahdollisen rikkoutumisen varalta.

Paino on kaikki kaikessa

Miksi sitten jollakin niin pienellä kuin renkailla on niin paljon väliä? Koska kalastaessa hurahtaa usein huomaamatta useampi tunti ja pidemmillä kalastusreissuilla jopa päiväkausia, on vavan kokonaispainolla paljonkin väliä.

Kalastajan on jaksettava pidellä vapaa käsissään pitkiä aikoja säässä kuin säässä. Siima kun yleensä painaa enemmän, kannattaa vavan muiden osien painoa optimoida missä vain mahdollista. Toisekseen myös pyydystettävän kalan odotetulla painolla on väliä.

Vavan on oltava oltava kevyt, mutta myös tarpeeksi pitkä ja vahva hilaamaan vonkale vedestä ylös. Jäykkyyden lisäksi siis myös vavan paino voi vaikuttaa oleellisesti kalastajan pyyntitehoon.

Suositellut vavan pituudet ja siiman mitat

Olennaisin tekijä oikeanlaisen vavan löytämiseksi on tietenkin se, että millaista kalaa sen avulla haluaa pyytää ja missä. Kalastuksessa vapojen mitta ilmoitetaan yleensä jalkoina.

Kapeampien jokien ja virtausten pienemmille kaloille riittää usein hieman lyhyempi, noin seitsemän jalan eli reilun parin metrin mittainen vapa. Isojen jokien kookkaammat vonkaleet saattavat vaatia jopa kolmimetrisen vavan, joka jaksaa lennättää siimaa ja perhoa tarpeeksi pitkälle sekä kestää myös kunnolla kalan sätkimistä ja vastustelua.

Sama pätee myös kalojen, kuten lohen ja meritaimenen kohdalla: näiden kalalajien kohdalla suositellaan, että vavan pituus olisi noin kymmenen jalkaa.

Vavan rungon pituuden lisäksi perhokalastuksessa tärkeää tietoa on siiman vahvuus. Näiden kahden on oltava sopusoinnussa keskenään. Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä kookkaampi kala, sitä lujempaa siiman on oltava, vaikka vapa ei olisikaan kaikkein pisintä mallia. Esimerkiksi kun vavan avulla ollaan pyydystämässä merikaloja, kuten tonnikalaa tai erilaisia hailajeja, voi vapa olla vain 9-jalkainen (eli n. 270cm), mutta siima on luonnollisesti paljon lujempaa tekoa kuin vaikkapa lohta pyytäessä.

Mitä paksumpaa siima on, sen helpommin kalat voivat myös havaita sen vedessä. Paksummalla siimalla saa kuitenkin myös helpommin ongittua syvällä uivia kaloja.

Share.

About Author

Leave A Reply