Ilolla kalaan – vinkkejä ja ohjeita kalareissulle

0

Kalastus on harrastuksena hyvin suosittu ja etenkin monet suomalaiset harrastavat sitä esimerkiksi mökillä ollessaan. Ja miksipä ei harrastaisi, onhan kyseessä kaikenkokoisille ja -ikäisille sopiva leppoisa ja mukava harrastus. Kaiken kukkuraksi Suomesta löytyvät todella hyvät kalastusmahdollisuudet suurten vesistömäärien vuoksi. Kalastus voi tuntua etenkin vasta-alkajille hyvin monimutkaiselta ja haastavalta, mutta sitä sen ei todellakaan tarvitse olla. Oikeanlaisilla varusteilla, kalastusluvalla ja tällä oppaalla pääsee kalastuksen aloittamisessa jo todella pitkälle.

Ja jos tuntuu, ettei ole ihan vielä täysin valmis kalastuksen aloittamiseen, niin löydä uusia nettikasinoita ja hae niiden kalastusaiheisista peleistä hieman fiilistä ja aisti tunnelmaa. Jos taas on valmis kalastuksen aloittamiseen, kannattaa jatkaa lukemista, koska seuraavaksi aletaan käsittelemään kaikkea olennaista, mikä vain kalastuksen aloittamiseen liittyy.

Kalastusluvan hankkiminen

Ennen kuin hyppäät virvelin kanssa järvelle, on syytä muistaa, että Suomessa täytyy maksaa kalastusluvasta. Tuo maksu pitää sisällään myös valtion kalastuksenhoitomaksun. Itse lupa määräytyy sen mukaan, minkä ikäinen kalastaja on kyseessä ja miten hän kalastaa.

Jos on pelkästään pilkkimässä tai onkimassa, ei tätä lupaa tarvitse silloin hankkia. Onkiminen on nimittäin osa jokamiehen oikeuksia, kunhan käytössä on vain siima, koukku ja yksinkertainen vapa ilman vieheitä tai kelaa. Syöttinä onkiessa saa toimia vaikkapa mato.

Mikäli taas käytössä on heittovapa, josta löytyy kela, joutuu kalastusluvan maksamaan.

Kyseinen lupa on relevantti kaikille 18-64 -vuotiaille, joiden kalastaminen tapahtuu ns. ”paremmilla” kalastusvälineillä. Ja ei tarvitse pelätä, sillä kalastuslupa ei ole mikään äärimmäisen kallis. Hinta määräytyy seuraavasti:

  • Kalenterivuosi: 45 euroa
  • 7 vrk: 15 euroa
  • 1 vrk: 6 euroa

Kannattaa muistaa, että kalastuslupaa ei tarvitse ostaa vain itselle, vaan sen voi tarvittaessa ostaa myös toiselle henkilölle.

Mihin kalastamaan?

Käytännössä missä tahansa, missä on vettä, on mahdollista kalastaa. Siihen kuitenkin liittyy ikävä kyllä myös omat rajoituksensa. Kun on menossa kalaan, on syytä tarkastaa, ettei kyseisellä alueella ole voimassa kalastuskielto. Kannattaa myös pitää huoli siitä, ettei mahdollisesti kalastettava kalalaji ole rauhoitettu.

Järvet ovat usein hyvä vaihtoehto, kun on vasta aloittelemassa. Järvellä kalastaessa pääsee usein laiturille tai rantaan ja paikalla on myös todennäköisemmin isompi määrä nälkäisiä kaloja kuin joessa. Kalastuspaikasta on aina hyvä keskustella oikean, asiasta tietävän henkilön kanssa, sillä heiltä todennäköisesti löytyy uusin ja kattavin tieto parhaimmista kalastuspaikoista.

Kalastamisen etiketti

On tärkeää opetella kalastusetiketti hyvissä ajoin, sillä muiden kalastajien, ympäristön ja kalojen kunnoittaminen on tärkeää.

  • Älä mene paikkaan, jossa joku muu haluaisi kalastaa. Pidä vähintään 15 metrin etäisyys toiseen ruuhkaisena aikana ja mikäli ympärillä ei ole paljon muita, on välin hyvä olla vähintään 180 metrin välinen matka.
  • Älä pidä itselläsi enempää kalaa kuin oikeasti pystyt syömään.
  • Älä jätä luontoon omia jälkiäsi.

Varusteet

Kalastusta on melko haastava aloittaa, ellei käytössä ole oikeanlaisia varusteita. Niitä on mahdollista hankkia esimerkiksi internetistä tai urheiluvälineliikkeistä. Suomesta löytyy myös muutamia liikkeitä, jotka ovat erikoistuneet retkeilyyn ja kalastamiseen. Kannattaa muistaa, ettei kalaan voi lähteä pelkän virvelin kanssa. On syytä huomioida myös esimerkiksi pelastusliivit, vaatteet ja monet muut asiat.

Parhaiten aloittelija pääsee alkuun hyvin perinteisen virvelin kanssa, josta löytyy sekä vapa että pyörivä kela. Tämän jälkeen on syytä tutkailla vieheitä ja syöttejä. Esimerkiksi elävät kastemadot ovat hyvä syötti, kun taas viehe on enemmä houkutin, jolla pyritään herättämään kalan huomio. Kalastamiseen kannattaa hankkia myös koho, joka kelluu pinnalla niin pitkään, että joku tarttuu syöttiin kiinni. Tämän kaiken lisäksi mukana on hyvä olla kumiverkko, neulapihdit ja pieni tarvikelaatikko, josta löytyvät esimerkiksi vieheet ja syötit.

Kalastuksessa käy usein samoin kuin monissa muissakin harrastuksissa: tarpeet ja tarvikkeiden määrät kasvavat sitä mukaa, kun kokemusta karttuu. Ennen kuin huomaatkaan, on jo tarvetta alkaa ostamaan kumisaappaita ja kahluuhousuja jokikalastusta varten.

Hyödylliset taidot

Kalastusta varten tarvitsee osata tehdä muutakin kuin vain heitellä virveliä ja kelata siimaa takaisin. Alla on esiteltynä esimerkiksi muutamia hyödyllisiä solmuja, jotka kalastajilla olisi hyvä osata.

Solmut:

  • Uni-solmu
  • Rapala-solmu
  • Palomar-solmu
  • Tuplalenkkisolmu
  • Kahdeksikkosolmu

Veden analysoiminen

Kalastus on hyvin koukuttava harrastus ja esimerkiksi siksi siitä haluaa oppia jatkuvasti lisää. Yksi asia on veden analysoiminen ja kalojen piilo- ja olinpaikkojen tietäminen. Järvissä kalat viihtyvät yleensä kaatuneiden puiden sisällä, lähellä rantaa ja kaislikossa. Jos taas kalastaa joella, on hyvä tutkailla ja etsiä niitä paikkoja, jossa on tarjolla hyviä suojia.

Suojien etsimistä kannattaa harjoittaa siksi, että kalat eivät pelkästään etsi itselleen ravintoa, vaan ne pyrkivät myös piileskelemään petoeläimiltä.

Vinkkejä, mikäli kala ei tahdo syödä

Vaikka kaikki nämä opit olisi otettu viimeisen päälle haltuun, ei se valitettavasti ole tae siitä, että kalastusretkestä tulisi jättimenestys. Mukana täytyy tietenkin olla mukana hieman kalaonnea, eli toisin sanoen kaloja täytyy osata houkutella hyvin ja paikka täytyy valita oikein.

Tässä on kuitenkin muutamia hyödyllisiä vinkkejä siihen, miten kalan nappaaminen onnistuu paljon todennäköisemmin:

  • Kokeile ja etsi kalaparvia tai kaloja.
  • Jos ei nappaa, vaihda paikkaa.
  • Kokeile erilaisia syöttejä, kuten taikinaa, maissinjyvää ja kalansilmää.
  • Älä nyppää onkea heti kohon uppoamisen jälkeen.
  • Kokeile syöteissä erilaisia hajusteita, kuten anis.

 

Share.

About Author

Leave A Reply