Aiemmin ihmiset söivät madetta lähinnä talvisaikaan. Tämä johtuu luultavasti siitä, että aikoinaan madetta ei verestetty heti pyynnin jälkeen, eikä sitä säilytetty riittävän kylmässä. Mateen liha pilaantuu pian ja väärin säilyttäessä seurauksena voi olla vakava ruokamyrkytys.
Nykyään tiedämme, että kesällä syvänteiden kylmissä vesissä asustava made on yhtä hyvä ruokakala kuin talvella. Verien laskeminen heti pyynnin jälkeen on kuitenkin ehdottoman välttämätöntä.
Lämpimillä keleillä veneeseen on syytä kantaa kunnon kylmälaukku, joka on riittävän kylmä. Mateen pyynti retkelle lähtiessä kannattaa myös varmistaa, että viihdepuoli on kunnossa, sillä mateen pyytäminen vaatii suurta kärsivällisyyttä (voi olla, että sinulla vierähtää tunti tai pari ennen kuin kala tärppää). Voit kuitenkin saada aikasi kulumaan jouhevammin kalastamassa ottamalla mukaasi esimerkiksi suosikkilehtesi tai älypuhelimesi katsoaksesi tv-sarjoja tai pelataksesi hauskoja nettipelejä erilaisilla nettikasino tai pelisivustoilla.
Kannattaako madetta pyytää kesäisin?
Monet kalastajat ajattelevat virheellisesti, että madetta voi pyytää vain talvisin. Tosiasiassa mateen liha on kuitenkin itse asiassa kesällä parempilaatuista kuin talvella, sillä talvella kala käyttää energiaa sukusolujen tuotantoon. Mateen lihaksiston sidekudokset ja jänteet ovat myös heikompia kesäisin ja siksi made sulaa kesäisin syötynä myös helpommin.
Madetta ei kuitenkaan kannata käsitellä liian kovakouraisesti kesäisin tämän takia. Madetta ei pitäisi myöskään jäädyttää heti pyytämisen jälkeen. Sen välttää laittamalla pakkasella pyydetyt kalat lumen sisään.
Mateessa on sen mädin lihan lisäksi maukasta myös sen maksa. Mateen maksa on myös erinomainen A-vitamiinin lähde. Mateen maksassa huonoa on vain se, että joskus se sisältää loisivia madon munia. Erään tiedon mukaan maksan voi käyttää, jos munat poistaa, mutta ainakin itse jätän sellaisen maksan väliin. Hyvin usein pienempien mateiden maksa on herkullisempaa kuin suurempien mateiden. Kuuluisa ranskalaistaustainen kokki Auguste Escoffier (1847–1935) totesi mateesta, ettei kala sinänsä ole kummoinen, mutta sen maksa on erinomaista.
Ota mäti oikein talteen
Monen mateen kalastajan päätavoite ei ole made, vaan sen mäti. Se on pienirakeisena ja samettimaisen pehmeänä suomalaisten järvikalojen mätien huippua. Vertailun vuoksi mainittakoon, että litrassa lohen mätiä on noin 4 000–5 000 mätimunaa ja siian mädissä noin 45 000 kappaletta. Litraan mateen mätiä mahtuu puolestaan lähes miljoona mätimunaa. Kun avannosta nousee jäälle pulleamahainen mätimade, niin kylmä, viima, pimeys ja useat turhat pilkkireissut unohtuvat hetkessä.
Jos tuuria riittää, niin hyvällä syönnillä pilkkireppu on huomattavan raskas kotimatkalla ja kotona odottaa kerrankin miellyttävä kalanperkaustehtävä. Perinteisesti mätipussit rikotaan astiaan ja haarukalla tai sähkövatkaimella erotetaan kalvot. Menetelmälle on kuitenkin parempia vaihtoehtoja.
Olen itse todennut seuraavan jipon paljon paremmaksi: Leikkaa mätipussi keskeltä ja kaada se siivilään, jonka alla on astia. Työnnä mäti rauhallisesti sormillasi siivilän läpi. Saatuasi kaiken mädin talteen, pese mäti ainakin viisi kertaa viileässä vedessä. Ole kuitenkin varovainen, jotta et kaada mätiä veden mukana pois.
Mäti kannattaa jättää huuhtelun jälkeen valumaan noin puoleksi tuntia siivilään. Pidä mäti sinä aikana jääkaapissa. Mielestäni 3,5 prosentin suolaus ei riitä mateen mädille, vaan suosittelen käyttämään suolaa 4–5 prosenttia mädin painosta. Monet pakastavat mädin lapamatojen pelossa, sillä mieto suolaus ei riitä matoja tappamaan. Pakastettu mäti on kuitenkin hieman vetistä, joten uskalias herkkusuu ottaa riskin ja nauttii mädin ilman pakastusta. Merimateessa matoja ei pitäisi olla, mutta järvikaloissa vaara vaanii aina.
Ota lima pois nahasta
Mateen ruoaksi laittamisessa on erilaisia koulukuntia. Ne, jotka haluavat päästä helpolla, nylkevät mateen, mutta menettävät samalla nahan hienot makuaineet. Todellinen herkkusuu kaapii liman pois nahasta veitsellä. Inhottava mateen lima lähtee pois helpommin, kun kala ensiksi suolataan ja kastetaan etikkaliuoksessa.
Mikäli made valmistetaan välittömästi ruoaksi, se voidaan nopeasti huuhtoa kuumavesihanan alla, jolloin irtoaminen helpottuu. Vaivannäkö kannattaa, sillä mateen nahasta tulee kalaliemeen erityisen hienostunut maku.
Maukasta ruokaa mateesta
Näiden vaiheiden seuraamisen jälkeen voit nyt loihtia mateesta mieluistasi ruokaa. Voit esimerkiksi valmistaa mateesta maukasta madekeittoa tai maukkaita spelttikreppejä.
Oletko sinä pyytänyt tai laittanut ruokaa mateesta aiemmin? Kerro meille kommentoimalla alle! Äläkö epäröi tutustua myös sivustomme muuhun kalastusaiheiseen sisältöön. Voit löytää sivustoltamme tietoa niin eri kalalajeista kuin myös niiden kalastamisesta.