Nappaa enemmän taimenia näillä kymmenellä vinkillä

0

Vaikka kalastuksesta on kätevä kirjoittaa erilaisia oppaita, on vinkkilistojen lukeminen kuitenkin monesti mukavampaa – ja nopeampaakin. Tämän artikkelin vinkit tulemme luultavasti käymään tarkemmin läpi jossakin toisessa artikkelissa, mutta tällä erää tarjoamme 10 vinkkiä, joilla voit saada taimenia tehokkaammin. Yritimme listata kohdat niiden kätevyyden mukaan, mutta toki itse päätät, mitkä näistä neuvoista ovat kätevimpiä juuri sinulle.

Ole oikeassa paikassa oikeaan aikaan

Siitä ei ole epäilystäkään, etteikö syövien kalojen pyytäminen olisi tuottavampaa kuin oikeiden vesien löytäminen. Aina oikeaan aikaan paikalle saapuminen ja oikeiden vieheiden käyttäminen vaatii tietynlaista läksyjen tekoa. Tässä voisi olla kätevää käyttää vuosipäiväkirjaa. Toinen tapa olisi lukea kirjoja ja perhokalastuslehtiä, joista löydät paikallisista vesistöistä kertovia tilastoja ja tietoa.

Monella kalastusliikkeellä on myös verkkosivusto, josta löydät näitä tietoja. Tee siis läksysi hyvissä ajoin etukäteen ja saavu kalastuspaikalle juuri oikeaan aikaan, oikeilla välineillä. Vaihda siis hetkeksi kasinot ilman rekisteröitymistä kalastusliikkeiden sivustoille, joista käyt tarkistamassa parhaat kalastuspaikat.

Valitse kalastuspaikaksi sellainen, missä muut eivät käy

Perhokalastuksen suosio on kasvanut tasaiseen tahtiin ja monilla vesistöillä kalastetaan päivittäin, jopa useita kertoja päivässä. On varmasti turha kertoa, että taimenet itseasiassa tulevat hyvin tietoisiksi kalastajista ja syöteistä. Täytyisi siis löytää kaloja, jotka saat napattua varmemmin ja tällaisia löytyy vesistöiltä, joilla ei kalasteta niin paljoa. Tämä ei ehkä ole kaikkein helpointa, mutta kuitenkin mahdollista eri lehtien lukemisen ja itse paikan päällä käymisen avulla. Joudut ehkä näkemään vaivaa, mutta hyviä vesiä kyllä löytyy.

Jos mietitään sopivien vesien löytymistä, mietitäänpä ensin useimpien kalastajien käyttäytymistä. Moni ei nimittäin lähde kävelemään varttia kauempaa etsiessään hyviä vesistöjä jalan. Voit käyttää tätä tietoa hyödyksesi jatkamalla matkaa vielä vartin verran, jolloin löydät todennäköisesti tyhjemmän alueen. Ja on aina parempi löytää vesistöjä, joista ei löydy tietoa netistä.

Yksi hyvä taktiikka on kalastaa silloin, kun et todennäköisesti törmää muihin kalastajiin. Ongintaa harrastetaan useimmiten klo viiden ja kahdeksan välillä (varsinkin opastettuna), jolloin kalastusreissu kannattaa ajoittaa muihin ajankohtiin. Yökalastus on paras vaihtoehto.

Pyri olemaan näkymättömissä

Tiesitkö, että taimenet tapaavat kääntää katseensa ylävirtaa kohti? Tästä syystä kannattaa lähestyä niitä alavirrasta. Pysyttele huomaamattomana, käytä hyväksesi virtauksia ja kiinnitä huomiota veteen jättämääsi varjoon. Pidä taimenen näkökyky siis mielessä ja jätä mielellään kirkkaat vaatteet kotiin.

Etsi vesistöistä tietoa

Ennen kuin siirryt itse kohteeseen, tutki ensin vesistöjä. Tutki, mitä aktiivisia tai aterioivia kaloja siltä löytyy. Selvitä myös, mitä ne syövät. Jos et näe ruokailevia kaloja, etsi niiden ruokailualueet, joissa on kaloille sekä ravintoa että suojaa.

Tee siis suunnitelma ja päätä, mistä aloitat kalastuksen. Mieti, täytyykö sinun ottaa huomioon aurinko tai tuuli. Mihin ja miten pysähdyt kokeilemaan ensimmäisen kerran. Ei kannata lähteä hätiköiden, vaan kannattaa ensin rauhassa miettiä kaikki valmiiksi ennen ensimmäistä heittoa.

Aloita kunnolla jo ensimmäisestä heitosta lähtien

Ensimmäinen heitto on edessä, mutta haluat varmasti jo sen tuottavan tulosta – oikeaoppisesti. Jos pelästytät yhden kalan, se ilmoittaa muille vaarasta, jolloin koko parvi saattaa lähteä karkuun pelkän yhden huonon heiton vuoksi. Ota siis aivan rauhassa ja keskity ensimmäiseen heittoon – se saattaa nimittäin jäädä ainoaksi mahdollisuudeksi saada kalaa.

Kalasta juuri pinnan alta

Laineet paljastavat yleensä pinnalla ruokailevat kalat. Ehkä pidät perhokalastuksesta? Se onkin yleensä melko toimiva taktiikka, mutta sekään ei onnistu joka kerta. Vaikka moni kala syökin pinnalla, moni muu ruokailee juuri pinnan alapuolella. Nymfillä ja erilaisilla hyönteisjäljitelmillä saat perhokalastusta paremmin kalaa. Ja vielä parempi on, jos käytät perhovieheen ja mergerin yhdistelmää.

Sopeudu tilanteeseen: älä jää tilanteeseen, joka ei toimi

Useimmat kalastajat tietävät tämän ja siksi he tekevät säätöjä heti, kun kalaa ei tule. Valitettavasti heidän säätönsä kuitenkin jää yksinkertaiseen vieheen vaihtoon. Jos mitään ei tapahdu, kokeile vaihtaa taktiikkaa vieheen vaihdon sijaan. Jos siis pintakalastus ei tuo kalaa, kokeile eri syvyyksiä. Tai kokeile kalastusta esimerkiksi nymfillä tai streamerilla.

Yksi mietinnän kohde voisi olla se, millaisilla vesillä kalastat. Jos saalista ei tule hiljaisilla virroilla, kokeile erilaisia alueita. Jos rannan lähellä ei nappaa, kokeile kauempaa. Pointtina on se, ettei kyse ole pelkästä vieheestä, vaan vedestä ja sen olosuhteista. Mieti kaikki läpi ja sopeudu sen mukaisesti.

Astu pois veneestä

Suuri osa isompien jokien kalastuksesta tapahtuu koskiveneillä ja ponttooniveneillä. Niillä pääsee kyllä suuriin vesiin, mutta varjopuolena on se, että hyvillä vesillä pääset kokeilemaan vain kerran tai pari. Ja kun hyvät vedet osuvat kohdalle, astu pois veneestä ja kahlaa. Näin pääset todella käyttämään veden hyväksesi.

Käytä kahta tai useampaa viehettä

Useimmat kalastajat käyttävät vain yhtä viehettä, nymfiä ja indikaattoria tai streameria. Mutta jos käytät samanaikaisesti useampaa, avaa tämä sinulle mahdollisuuden kalastaa eri houkuttimilla. Kokeile esimerkiksi yhdistelmiä: viehe ja emerger, viehe ja nymfi tai streamer ja nymfi. Yhdistelmillä voit saada paremman mahdollisuuden saada kalaa. Entä jos saat jopa kaksi kalaa?

Pyri parantamaan heittojasi

Viimeinen neuvomme on: paranna aina heittojasi. Hyvä heittäjä osaa olla tarkka ja jonka heitot eivät mene lainkaan tai menevät hyvin vähän ohi. Tarkat heitot saavat saalista jo ensimmäisellä heittokerralla eikä vettä tarvitse turhaan loiskuttaa. Opettele, kuinka voisit heittää virran mukaisesti.

Pitkien heittojen opettelu on toinen vaihtoehto, mutta tarkkuus on sitä tärkeämpi. Pitkät heitot mahdollistavat kalastuksen sieltä, minne muut eivät yllä, mutta sieltä kalan saaminen onkin toinen juttu – se on vaikeampaa. Kannattaa siis ensin keskittyä tarkkuuteen ja hyvään toteutukseen.

Share.

About Author

Leave A Reply