Rautu on kiistatta yksi suomen hienoimmista ja upeimmista kalalajeista. Sitä tavataan pääsääntöisesti ainoastaan karuilla tunturijärvillä sillä rautu ei siedä lämpimää vettä. Rautu muistuttaa rakenteeltaa taimenta/lohta, mutta sen väritys poikkeaa näistä merkittävästi. Raudun parhaimpia tuntomerkkejä onkin oranssiin taittuva vatsa ja valkoiset vatsaevien reunat. Mitä ylemmäksi tunturissa mennään, sitä todennäköisemmin siiman päässä rimpuileva kala on rautu. Tässä artikkelissa keskitytään keväällä tapahtuvaan raudun pilkintään tunturivesillä.
Välineistö
Raudun pilkintävälineet ei vaadi suuria rahallisia panostuksia. Pilkkivavaksi kannattaa varata tukevarakenteinen vapa esim 0,25mm siimalla, mutta hätätapauksessa normaali ahvenen pilkintäänkin soveltuva vapa käy. Rautupilkeiksi soveltuvat parhaiten rautulätkät ja sen alla olevat mormuskat,värikoukut sekä perhot. Lisäksi rautulätkän yläpuolelle voi sitoa pieneen tapsiin esim perhon, mutta tämä saattaa takertua jäänreunaan kalaa nostettaessa ylös. Uusimpien tuulien mukana rautulätkistä löytyy nykyään myös vilkkuvia valoja joista tulee mieleen värikäs casino tai Voodoo Dreams hedelmäpeli. Muita toimivia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi pienet tasapainot sekä leechit.
Pohjoisen erämaajärville mentäessä kairaan on hyvä hankkia jatkovartta, sillä jäätä saattaa olla niin paljon ettei normaali kairanvarsi riitä puhkaisemaan reikää jäähän. Lisäksi mikäli erämaassa on tarkoitus yöpyä, on tärkeä varautua yömajoitteessa siihen että erämaan olosuhteet muuttuvat hyvinkin äkillisesti ja tuuli voi nousta todella kovaksi! Hyväksi todetuksi vaihtoehdoksi onkin poistua erämaasta illan tullessa tai vuokrata paikallisilta yrittäjiltä siirrettäviä pilkkiarkkeja.
Ajankohta ja paikka
Keskitalvella ja alkukeväästä raudunpilkintä on haastavaa. Päivä on lyhyt ja keli monesti hyvinkin arvaamaton ja jäällä saa takuuvarmasti olla yksin. Tästä huolimatta raudut ovat erittäin aktiivisia ja sopivasti sattuessa siiman päässä saattaakin rimpuilla ennätyskala. Parhaita ja suosituimpia ajankohtia raudun pilkintään on ehdottomasti loppukevät. Kun etelässä leskenlehdet kukkii, on pohjoisessa parhaat pilkkikelit. Toukokuu onkin ehkä kuuminta sesonkia rautupilkillä ja parhaimmassa tapauksessa pilkäntää voi harrastaa ilman paitaa, kun aurinko porottaa kirkkaalta taivaalta ja lämpötila nousee auringossa yli 20 asteeseen. Hurjimmat kulkevat pilkillä vielä pitkälle kesäkuun puolelle asti. Rautupilkille kannattaa suunnata heti aamun sarastaessa ja jatkaa pilkintä mahdollisuuksien mukaan iltahämärään asti. Rautuparvilla on monesti piikittäisiä syöntijaksoja joten tunnin ruokatauko väärään aikaan saattaa tarkoittaa että kalaa ei tule koko päivänä.Maaliskuussakin aamut ovat komeita mutta kylmia
Rautujärveä etsiessä kannattaa tutkailla huolella karttoja, lukea netin keskusteluita sekä kysellä ahkerasti tutuilta vinkkejä. Harvoin niitä parhaita ottipaikkoja kerrotaan, mutta monesti tiettyä aluetta suositellaan. Mikäli löytää puuttomalta alueelta järven johon laskee ja lähtee puro, voi olla melkovarma että kyseistä järvestä on mahdollisuus saada rautua. Itse etsitystä järvestä kohdekalan saaminen on aina sykähdyttävä kokemus, mutta perusvarmoja rautujärviä löytyy nopeasti netistäkin googlettamalla.
Pilkintä
Pilkintä kannattaa aloittaa läheltä pohjaa ja vaihdella ahkerasti syvyyttä. Mikäli mukana on useampi pilkkijöitä, kannattaa sopia kuka kulloinkin pilkkii pohjaa,kuka välivettä jne. Reikiä ei kannata kairata samaanmalliin kuin ahvenia etsiessä, vaan pikemminkin pilkkiä muutamalla reiällä ja odottaa että raudut uiskentelevat kohdalle. Hieman järveästä riippuen raudut kiertelevät usein aamuisin matalia 1-2 m syvyisiä rantoja pitkin, mutta ei niiden tavoittaminen 20 m syvyydestäkään ole harvinaista. Rautu ei ole helpoimpia pilkillä saatavia kalalajeja, mutta parven ja syönniin ollessa kohdallaan maukas saalis on takuuvarma.
Pilkkiä kannattaa liikutella välillä reiluilla liikkeillä ja välillä pitää pitkiä taukoja. Myös perinteiset nostot värisyttäen kannattaa kokeilla ja vaihdella "käsialaa" mahdollisimman paljon kunnes saa ensimmäisen tärpin. Sopivassa syvyydessä pilkin liikettä voi seurata avannosta painamalla pää avantoon kiinni ja estämällä käsillä valon tulo reunoilta. Pilkin uittoa seuratessa ympärille saattaa yllättäen ilmestyä useita isoja rautuja josta jännitysnäytelmä alkaa,jossa mitellään kumpi on viisaampi. Kala vai kalastaja?