Kuinka tarkkaan valitset, miten ja missä kalastelet? Onko sinusta tullut asiantuntija oman alueesi alan liikkeiden suhteen, mistä kannattaa hakea uudet uistimet ja muut tarvikkeet, vai kierteletkö yhä kaikki liikkeet läpi silloin kun päivität ja täydennät varastojasi? Kolikkopelit ovat vähän sama juttu, niitä pelailee siellä sun täällä silloin tällöin, tai sitten siinä yhdessä tutussa paikassa.
Kalastuksen aloittaminen ja välineet
Vapa, kela ja syötti ovat kalastajien perusvarusteet, ja niiden merkitys ja eri völineiden ominaisuudet olisi hyvä oppia alusta alkaen. On tärkeää, että kaikki komponentit koordinoidaan keskenään ja sopivat halutunlaiseen kalastukseen. Monesti kuitenkin erilaiset kelat ja vapalujuudet tulevat tutuksi vähitellen kalastaessa, ja siinä sitten oppii omalle kalastustavalle parhaat varusteet.
Hyviä neuvoja aloittelijoille löytyy kalastuskaupasta, jossa voit myös ostaa kaiken kerralla mukaan,ja pienellä myyjän avustuksella löytää sopivan yhdistelmän. Yleensä kalastusliikkeiden myyjät osaavat suositella sinulle sopivaa kokonaisuutta, kunhan kerrot missä ja miten ajattelit kalastaa ja millaista saalista havittelet. Pelkästään tuotteet eivät kuitenkaan riitä, mutta hyvällä perusvarustuksella pääsee hyvin alkuvauhtiin, eikä kalastuksen onnistuminen jää ainakaan välineistä kiinni – muista vain kysyä rohkeasti, jos et ole varma, miten joku välineistä toimii, tai miten sitä käytetään oikein.
Opi kalastamaan – kuka opettajaksi
Kaikilla ei välttämättä ole sitä sukulaista, joka on hyvä kalamies opastamassa alkuun. Silloin kalastamisen kanssa kannattaa edetä samalla tavalla kuin muidenkin harrastusten kanssa, eli opettelemalla kalastuksen perusteet esimerkiksi käymällä parin päivän kurssilla paikallisen kalastajan kanssa.
Siinä missä kolikkopelit ovat onnenpelejä, on kalastamisessa osittain kyse onnesta, mutta myös kalastuksen perusteiden tuntemisesta ja kalojen tietämyksestä. Käymällä kurssilla opit paremmin kalojen liikkeistä ja tarvikkeiden ylläpidosta ja hankinnasta. Kunnon kalamies antaa sinulle neuvot, joiden avulla pääset vauhtiin oman harrastamisen kanssa ilman, että joudut kokemaan kaikkia virheitä oman kantapään kautta. Kalastamisessa kannattaa myös miettiä, kenen kanssa kalastusta harrastaa – yleisesti nimittäin kalastaminen on varsin hiljaista toimintaa.
Kalastamaan voi tietysti oppia itse kaikessa rauhassa vaikka omassa mökkirannassa mato-ongella, mikä onkin varsin rauhoittavaa ja rannastakin voi saaliiksi saada hyviäkin vonkaleita illalliselle saakka, mutta jossain vaiheessa – jos se kalastusinto iskee – tulee halu vaihtaa vermeet ja lähteä oikeasti järvelle veneellä kalastamaan. Siihen onkin hyvä sitten saada jo ainakin aluksi ohjeita ja opastusta.
Kurssille oppimaan
Kuinka paljon sitten kalastuskurssi maksaa? Se riippuu täysin siitä, kuuluuko opastukseen myös itse kalastusreissu veneellä, vai käydäänkö kurssilla vain läpi teoriat ja opetellaan heittotekniikoita ja erilaisten syöttien käsittelyä rannalta käsin. Useimmiten näitä kursseja järjestävät erilliset kalastusoppaat, jotka vievät samalla ryhmän kalastuksesta kiinnostuneita yhteiselle kalastusreissulle. Kalastusopas vie ryhmän yleensä tutuille apajille ja perehdyttää kerralla jonkun tietyn kalan saloihin, kuten hauen, kuhan tai ahvenen. Muita kursseja voivat olla jigikalastus ja esimerkiksi talvikalastus, pilkkiminen. Jos ei kuitenkaan halua lähteä ihan tällaiseen palveluun, voi aina aloittaa katselemalla internetin satoja kalastusvideoita, ja niiden avulla päästä alkuun omassa kalastuksessa.
Kalastuksen tavoite
Mikä sitten on oman virvelöinnin tavoite? Onko tavoitteena saada omaan ruokapöytään syötävää, vai onko tarkoituksena ”catch and release” tyyppinen kalastus, jossa otat välissä kuvan kalasta ja päästät ison vonkaleen takaisin kasvamaan. Useat kalastajat kalastavat syömistä varten, mutta tällainen vapaa-ajan kalastus ilman syömistarkoitusta voi olla sinunkin harrastuksesi, tai sitten alat kehittyä varsinaiseksi kalakokiksi kehittämällä uusia kalaruokia niistä lähijärven antimista. Kalastuksen harrastaminen sinällään on jo ekoteko ja lisää omalta osaltaan suomalaista omavaraisuutta.