6 vinkkiä onnistuneen kalastusreissun suunnitteluun

0

Kalastus on suosittu harrastus ja mikä olisikaan rentouttavampaa ja mukavampaa kuin pitkä ja hyvin suunniteltu kalastusreissu luonnon helmaan tyynelle järvelle tai miksei merelle. Kalastusreissusta saa eniten irti suunnittelemalla sen hyvin, sillä vaikka kalastus on hauskaa koska tahansa, niin kokemusta voi parantaa helposti, kun ottaa huomioon muutamia tekijöitä.

Tässä artikkelissa kerromme 6 vinkkiä siihen, kuinka pystyt järjestämään unohtumattoman ja ennen kaikkea rentouttavan kalastusreissun, joka lataa akkusi jälleen arkeen ja nostaa energiatasosi huippuun.

1. Hyvä vene on ensiarvoisen tärkeää

Kalastusreissun voi tehdä vaikka kokonaan ilman venettä ja sellaisestakin retkestä voi tulla ikimuistoinen.  Jos kuitenkin kalastusreissu suuntautuu paikkaan, jossa vene tarvitaan, on onnistuneen kalastusreissun kannalta tärkeää, että käytössä oleva vene on hyvä. Tämä ei tarkoita sitä, että veneen täytyisi olla kymmenien tuhansien arvoinen tai kooltaan jättimäinen, vaan sitä, että se on ehjä ja toimiva. Mikään ei ole suurempi antikliimaksi kalastusreissulle kuin se, että vene ei pysty kuljettamaan kalastusretkeläisiä tarkoitettuun paikkaan ja sitä pitää joko itse ryhtyä korjailemaan tai kutsua korjaajat paikalle sitä korjaamaan.

Varmista siis ennen kalastusreissua, että vene on täydessä kunnossa, ehjä ja mieluiten myös siisti. Katso, että polttoainetta on riittävästi ja veneen tärkeät varusteet ovat paikallaan. Kalastusreissu lähtee hyvällä mielellä liikkeelle, jos kalastusretkeläiset voivat astua siistiin, ehjään ja täysin toimivaan veneeseen retken alkajaisiksi.

2. Hyvät varusteet takaavat onnistuneen kalastusreissun

Hyvät varusteet eivät voi taata kalaonnea, mutta ne voivat taata onnistuneen reissun. Hyviin varusteisiin kuuluu tietenkin itse kalastusvarusteet. Näitä ovat onget, vieheet ja muut kalastussuorituksen kannalta olennaiset tekijät, mutta vähintään yhtä tärkeitä ovat oikeanlainen vaatetus, reppu ja jalkineet. Mikäli päivä on poutainen ja kaikin puolin lämmin, voi selviytyä vähemmillä varustuksilla, mutta silloinkin täytyy muistaa aurinkorasva ja mahdollisesti aurinkolasit.

Jos taas säässä on yhtään epävakaisuutta, on tärkeää pakata mukaan vaihtovaatteita, sadetakki, saappaat ja esimerkiksi pressuja. Viileän sään varalta kannattaa pakata lämmintä vaatetta mukaan, vaikka todennäköisesti ei niitä joutuisikaan käyttämään. Turhan vaatetuksen kantaminen repussa on parempi vaihtoehto kuin se, että vaatteita ei tarvittaessa ole mukana.

3. Hyvät ystävät tuovat kalastusreissulle uuden ulottuvuuden

Kalastusreissusta on täysin mahdollista nauttia yksinkin täysin rinnoin, mutta vasta ystävien, perheenjäsenten ja muiden kalakavereiden kanssa kalastusreissu nousee uudelle tasolle. Kokemusten jakaminen ja yhteinen tekeminen jäävät pitkiksi aikaa muistoihin ja aikakin rientää kuin siivillä pitäessä hauskaa yhdessä. Onnistuneeseen kalastusreissuun kuuluu mukava ja rempseä kalastusporukka, jossa ei ole tilaa kiusaamiselle, vaan ainoastaan kannustukselle ja huulenheitolle. Mikäli kalaonni käy, niin reissun kruunaa pyydystettyjen kalojen valmistus ja syöminen omalla kalaporukalla pimenevän illan lumoavassa tunnelmassa.

4. Aikataulun suunnittelua ei saa laiminlyödä

Aikataulun suunnittelun tärkeyttä ei voi liikaa korostaa koskien kalastusreissuja tai mitään muitakaan retkiä tai matkoja. Siitä huolimatta ihmiset usein unohtavat tämän äärimmäisen tärkeän asian tai tekevät sen huolimattomasti. Kalastusreissun aikataulussa tärkeintä on väljyys. Liian tiukka aikataulu aiheuttaa stressiä ja vaikeuttaa aikataulussa pysymistä. Mikäli aikataulua ei ole laadittu ollenkaan, on suuri riski siihen, että seuraa kaaos, jossa joitakin reissun kannalta tärkeitä asioita unohtuu tai ne joudutaan tekemään turhalla kiireellä.

Jos aikataulu on riittävän väljä, sen noudattamisessa ei tule ongelmia, sillä hyvään aikatauluun kuuluu reilusti jouston varaa. Jos esimerkiksi vene saadaan vesille puoli tuntia odotettua myöhemmin tai ajateltuun kalastuspaikkaan saavutaan 45 minuuttia myöhässä, ei vastoinkäyminen kaada millään tavalla hyvin laadittua aikataulua. Mikäli reissu järjestetään ennalta tuntemattomaan paikkaan tutun paikan sijaan, tulee se myös osata ottaa huomioon aikataulua laatiessa.

5. Herkulliset ja käytännölliset eväät antavat hyvän mielen ja energiaa

Ruokapuolen laiminlyömisellä voi olla katastrofaaliset vaikutukset kalastusreissun onnistumisen kannalta, joten siihen kannattaa panostaa. Mitään ravintolatason ruokaa ei tarvita, vaan eväät voivat aivan hyvin olla sämpylöitä, mehua, hedelmiä ja vaikkapa nakkeja. Hyvän maun lisäksi on tärkeää myös käytännöllisyys. Keittojen tai muiden lämpimien ruokien kuljettaminen voi olla haastavaa ja vaivalloista, eikä ne välttämättä erityisen hyvin kalastusreissulla maistukaan, jos keli on lämmin.

Eväissä on tärkeää varmistaa, että niitä on riittävästi kaikille reissulla mukana oleville, sillä ruoan loppuminen kesken olisi harmillista. Eväiden loppuminen toisi myös käytännön ongelmia, sillä lähettyvillä ei välttämättä ole ruokakauppoja tai ravintoloita.

6. Sivuaktiviteetit voivat elävöittää kalastusreissua

Kalojen narraaminen on mukavaa, mutta tuntikausia kestävillä kalastusreissuilla saattaa välillä haluta tehdä muutakin. Maisemien katselu viehättää jonkin aikaa, mutta varautuminen sivuaktiviteeteilla kannattaa. Mikäli olet reissussa yksin, on vaihtoehtoina esimerkiksi hyvä kirja tai kasino, jonka käynnistäminen onnistuu älypuhelimesta. Jos taas reissussa on suurempi joukko ihmisiä, voi reissuun valmistautua ottamalla mukaan lautapelejä tai bongailla lintuja, joita luonnossa riittää myös paljon.

Yhteenveto

Kuten tästä artikkelista näkee, onnistuneen kalastusreissun toteutumisen todennäköisyyttä voi parantaa ottamalla muutamia olennaisia asioita huomioon. Tärkeää on lähteä reissuun iloisella mielellä ja unohtaa arkihuolet. Sillä ei myöskään pidä olla onnistumisen kanssa mitään tekemistä montako kalaa onnistutaan saalistamaan, vai jäädäänkö tyystin ilman. Hyvin onnistuneen kalastusreissun tunnistaa ennen kaikkea siitä, että heti sen päätyttyä tai viimeistään seuraavana aamuna alkaa jo odottamaan seuraavaa mukavaa ja rentouttavaa kalastusreissua hyvässä seurassa, hyvillä varusteilla ja hyvin valmistautuneena.

Share.

About Author

Leave A Reply