Älypuhelimet kalastuksen monitoroinnissa

0

Viime vuosia on leimannut tekniikan nopea kehittyminen, joka on mullistanut ihmisten työn sekä vapaa-ajan. Ehkä kaikkein selvin merkki tästä ovat olleet älypuhelimet, jotka ovat yleistyneet vauhdilla. Tämän havaitsemiseen riittää pelkästään se, että vilkaisee bussissa tai junassa ympärilleen, niin näkee ihmisiä, jotka katsovat älykännyköidensä ruutuja. Tähän johtanut kehitys on ollut nopeaa ja se on vaikuttanut jopa kalastukseen.

Kännykät osaksi jokapäiväistä elämää

Kännyköiden voittokulku alkoi 1990-luvulla, jolloin ne alkoivat yleistyä. Tuolloin oli vielä kyse yksinkertaisista GSM-puhelimista, mutta voitaneen sanoa, että vuonna 2007 esitelty iPhone merkitsi uudenlaisen aikakauden alkamista. Tästä eteenpäin puhelimien sovellukset nousivat yhä tärkeämmiksi puhelimen ominaisuuksiksi. Android -puhelimet sekä Applen iPhonet valtasivat markkinat aiemmin valtaa pitäneiltä Nokialta ja Ericssonilta, jotka eivät pysyneet muutoksen vauhdissa. Tavallisille kuluttajille puhelimien nopea kehitys tarkoitti sitä, että käytännössä jokaisella oli oma tietokone taskussaan, sillä uusilla älypuhelimella pystyi tekemään paljolti samanlaisia asioita, mitä tietokoneellakin. Ihmiset järjestelivät aikatauluja, maksoivat laskujaan verkkopankissa ja niin edelleen. Viime vuosien aikana myös kryptovaluutta Bitcoinin ostaminen on onnistunut puhelimien kautta. Kryptovaluutat ja pankkiasiat ovat kuitenkin talouteen liittyvä asioita, mutta älykännykät ovat tuoneet uutta myös harrastuksiin, kuten kalastamiseen.

Miten kännykät auttavat kalastuksessa?

Äkkiseltään voisi ajatella, että kännykät ja kalastaminen eivät sovi välttämättä kovin hyvin yhteen, sillä älykännykät ja vesi eivät ole hyvä yhdistelmä. On toki huomattava, että markkinoilla on paljon vedenkestäviä puhelimia, joten veteen putoaminen ei ole kaikille puhelimille kohtalokasta – mikäli se ei putoa liian syvälle omistajan ulottumattomiin. Älypuhelimien yleistyminen on johtanut siihen, että älykännykät ovat saaneet yhä enemmän kalastukseen sopivia sovelluksia. Puhelimien yleistyminen ja sen tarjoamat mahdollisuudet ovat siis syitä sille, miksi älypuhelimia on alettu käyttää yhä enemmän kalastuksessa viime aikoina. Kännyköille on kehitetty sovelluksia, joita voi käyttää avuksi tarkkailemaan ja monitoroimaan eri asioita, jotka ovat tärkeitä kalastuksessa.

Yksi käyttökelpoisista sovelluksista kalastukseen on appi nimeltä Kalakeli. Sen avulla kalastaja näkee mm. sen, että onko sää otollinen kalaan menemiselle. Sovellus kertoo kalastajalle kalastussään sekä nykyisessä sijainnissa, että myös valitussa paikassa Suomessa, kuten vaikkapa kalastajan kesämökillä, mikäli hän on suuntaamassa sinne kalastamaan. Sovelluksen avulla pystyy myös tarkastelemaan Erä -lehdelle ilmoitettuja kalasaaliita eri puolilta maatamme. Kalakeli laskee saalistodennäköisyyden, joka on yhdistelmä monia tietoja, joista olennaisimmat ovat juuri saalistiedot, sekä Ilmatieteen laitoksen historiallinen sääkartta. Sovellus kertoo kalastajalle saalistodellisuuden prosenttilukuina. Sovelluksen tarjoamat ennusteet ulottuvat aina seuraavan päivän iltaan. Sovelluksesta on myös saatavissa tiedot lämpötilasta ja tuulen suunnasta sekä nopeudesta. Tämän lisäksi kalastaja saa tiedon ilmanpaineesta sekä kosteudesta. Sovelluksessa on siis melkoinen määrä dataa kalastajan käytössä!

Syvyyskartta ja erälupa kännykkään

Älypuhelimeen on mahdollista ladata myös syvyyskartta, jonka avulla saa tietoa kalastamiseen valitun järven syvyydestä. Syvyyksien kartoittamiseen on kehitetty sovellus nimeltä Karttaselain, joka on saatavilla sekä Android-puhelimille, että myös Applen laitteille. Maksuton Syvyyskartta Perus -versio tarjoaa käyttäjälle Suomen ympäristökeskuksen toimittamia pienikokoisten järvien syvyyskäyriä sekä syvyystietoja. Syvyyskartta Plus versio tarjoilee käyttäjälle perusaineiston, mutta sen lisäksi myös kattavammat sekä tarkemmat syvyyskäyrät- ja tiedot, jotka on toimitettu Traficomin toimesta. Tarkemmat syvyystiedot ovat hieno apu esimerkiksi juuri kalareissulla.

Erälupien valvonta ja monitorointi on myös siirtynyt älypuhelimiin. Vuonna 2020 tilanne muuttui niin, että erälupa, jonka sai aiemmin tekstiviestinä, poistui ja tilalle tuli älypuhelimeen ladattava sovellus. Mikäli eräluvan haluaa puhelimeen, käytössä pitää siis olla älypuhelin. Tämän sovelluksen avulla kalastaja saa käyttöönsä kalastusluvan, mikäli niin haluaa. Kuten voimme huomata, älypuhelimien suosio on johtanut myös uusiin tapoihin toimia myös kalastuksen puolella.

 

Share.

About Author

Leave A Reply