Bassin kalastus vaatii itsevarmuutta

0

Muutaman kerran kesässä kalastaville bassi voi olla hiukan harvinaisempi tuttavuus eivätkä sitä kyllä ammattikalastajatkaan Suomen vesillä tapaa. Tämä ahvenkaloihin kuuluva kalalaji suosii nimittäin lämpimämpiä vesiä ja sitä tavataan lähinnä Pohjois-Amerikassa sekä Euroopan eteläisellä puolella. Kooltaan kalalaji on kuitenkin huomattavasti Suomen kaloja suurempi ja kalat kasvavat suurimmillaan jopa lähes 2 metrin pituiseksi. Basseja löytyy useampaa eri lajia, osa niistä viihtyy suolavesissä, osa taas makeammissa vesissä.

Välineiden merkitys korostuu

Kalastaminen on toisille hauskaa ajanvietettä, osalle rakas harrastus ja toisille taas ammatti. Kerran kesässä kalastavalle riittää yleensä mato-onki ja virveli, mutta harrastajilla työkalupalkki kasvaakin jo astetta isommaksi. Erilaisten vapojen, siimojen ja syöttien maailmassa itselle parhaiten sopivien välineiden löytäminen on tärkeää. Yleensä joka kalastajalta löytyy jokin syötti, joka toimii onnenkalun tavoin tuoden aina saalista käyttäjälleen. Syöttien käyttö jakaa mielipiteitä, ja mikä toiselle sopii ei välttämättä tule toisella kuulonkaan. Yhtä oikeaa tai pitävää ohjetta ei voida antaa, vaan omaan käyttöön parhaiten soveltuvat syötit löytyvät vain kokeilemalla. Samalla tavalla kasino ilman rekisteröitymistä sopii paremmin toisille, kun osaa taas suosii perinteistä kirjautumistapaa.

Samaa voidaan sanoa myös tekniikasta. Ammattilaisille tämä on itsestäänselvyys, mutta vain toisinaan kalastaville välttämättä ei. Yhtä lailla varusteiden kanssa tärkeää on myös tekniikka. Pelkkä vavan pitely ei riitä, vaan erilaiset liikkeet, joilla syötti saadaan liikkumaan, houkuttelevat myös saalistettavan kalan paremmin paikalle. Vuosien harjoittelu poikii yleensä tulosta, sillä oikeilla välineillä ja tekniikalla saalista saadaan silloinkin, kun syönti ei ole parhaimmillaan.

Hankala kala kävi koukkuun

Mitä enemmän kalastuskokemusta kertyy, sitä paremmin vavan varressa oleva henkilö pystyy esimerkiksi tunnistamaan kalan nykäisyt ennen koukkuun tarttumista. Jos vavan varteen laitetaan joku toinen henkilö samoilla asetuksilla, ei lopputulos ole sama. Myös vedonlyöntibonukset vaativat harjaantunutta silmää, jotta jyvät saa eroteltua akanoista.

Uusien välineiden etsintä on aina haastavaa pitkäänkin harrastaneelle, mutta onneksi jotain vinkkejä löytyy. Syöttien väri kannattaa valita siltä pohjalta, mikä niistä on tuonut itselle parhaiten saalista menneisyydessä. Toinen vinkki uusille kalastajille on valita sellainen syötti, mikä itselle näyttää kutsuvalta. Yleensä se on sitä myös kalalle.

Apua voi lisäksi löytyä analysoimalla kalastuspaikan kalalajeja, jotka toimivat ravintona bassille. Jos vesistöstä löytyy isoja määriä silliä, kannattaa syötin väriksi valita valkoinen, sininen tai esimerkiksi hopea. Jos ravintokalana toimii isoaurinkoahven, kannattaa syötin värin olla esimerkiksi punainen, oranssi tai jokin muu vastaava kirkas väri. Ympäristöön hyvin soveltuva syötti vaikuttaa aidolta myös bassille.

Itseluottamus rakentuu kokemuksen kautta

Suuntalinjoja syöttien valintaan löytyy paljon, mutta silti eri värejä ja malleja kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan. Ajan kanssa bassit huomaavat erilaiset syötit ja alkavat niihin myös tarttumaan. Mitään yhtä oikeaa vaihtoehtoa ei silti voida kuitenkaan kenellekään antaa ja omaan kalastukseen parhaiten soveltuvat syötit löytyvät vain kokeilemalla.

Ajan kuluessa sekä eri syöttien kokeilun myötä kokemus karttuu ja lopulta tämä johtaa syöttiin tai syötteihin, joilla kukin kalastaja kokee saavansa parhaat saaliit. Kokemus eri olosuhteissa ja ympäristöissä kasvattaa ymmärrystä ja tämän myötä myös itseluottamusta, joka on loppujen lopuksi isossa roolissa kalastuksessa.

Share.

About Author

Leave A Reply