Miten aloittaa kalastusharrastus

0

Kiinnostaako kalastuksen aloittaminen, mutta ei ole aavistustakaan, mistä pitäisi aloittaa? Kalastus on hauska ja rentouttava harrastus, jossa pääsee liikkumaan luonnossa. Ei siis mikään ihme, että lajin suosio on nykyään huipussaan.

Ensimmäinen askel tämän mielenkiintoisen harrastuksen aloittamiseen on tietysti tutustua erilaisiin välineisiin ja siihen, kuinka niitä käytetään. Yksinkertaisimmillaan hommaan pääsee pelkän mato-ongen avulla, mutta useimmiten harrastus vie mukanaan ja välineistöä alkaa kaipaamaan enemmän.
Kalastukseen keskittyneissä liikkeissä on valtava valikoima erilaisia välineitä harrastuksen toteuttamiseen. Mikäli mietityttää, miten harrastuksen voi rahoittaa, kannattaa suunnata Rahalaitos.fi -sivuille, jossa pääsee kilpailuttamaan vakuudettomat lainat ja etsimään edullisimman tarjouksen. Vakuudettoman lainan käyttökohdetta ei ole rajattu, joten sen voi käyttää vaikka veneen tai uusien välineiden hankintaan.

Varusteet valitun lajin mukaan

Kuten sanottu, kalastamisen voi aloittaa vaikka pelkällä mato-ongella. Tämä onkin suosituin tapa kalastaa Suomessa eikä vaadi kalastajalta sen ihmeellisempiä taitoja. Jos mielii syventyä kalastamiseen tositarkoituksella, tarvitaan kuitenkin myös muita välineitä.
Ehdottomasti suosituin kalastuksen muoto onkimisen jälkeen on heittokalastus, johon tarvitaan tietysti oma vapa keloineen ja erilaisia uistimia. Eri uistimet sopivat eri paikkoihin ja eri kalalajien kalastukseen, joten niitä on hyvä olla useampi siinä vaiheessa, kun suunnataan rantaan kalasaaliin toivossa. Vetouistelu vaatii jo enemmän välineitä, kuten veneen ja vetouisteluun sopivia vapoja. Näiden lisäksi voidaan harrastaa perhokalastusta, käyttää katiskoja tai verkkoja. Talvikalastukseen puolestaan oikea valinta on pilkkionki.

Jokainen kalastuksen laji vaatii omat välineensä. Mikäli tuttavapiirissä on kalamiehiä tai -naisia, voi ensin lähteä mukaan tutustumaan eri lajeihin ja etsiä niiden joukosta itselleen mieluisin. Näin välttyy hankkimasta turhia välineitä, jotka päätyvät kaapin perälle pölyttymään.

Missä paikoissa voi kalastaa?

Suomessa on monia erilaisia paikkoja, joissa voi kalastaa. Kalastuspaikat vaihtelevat järvien ja jokien rannoilta merenlahtiin ja saaristoon. Kalastusta voi harrastaa myös sisävesillä, kuten joilla ja lammissa. Lisäksi monet luonnonsuojelualueet tarjoavat mahdollisuuden kalastukseen.

Kalastuspaikan valinnassa tulee ottaa huomioon sekä paikan ominaisuudet että lainsäädäntö. Esimerkiksi merenrantakalastukseen tarvitaan usein lupa, joka on haettava paikalliselta viranomaiselta. On olemassa myös suojeltuja alueita, joille ei saa mennä ilman erityistä lupaa.

Kannattaa myös tutustua alueen kalavesien tilanteeseen ennen kuin alkaa kalastamaan. Tiedot voivat auttaa valitsemaan parhaan mahdollisen paikan ja välttämään ympäristön vahingoittamista kalareissuilla.

Kalastamaan kannattaa suunnata yleensä jo aamunkoitteessa

Paras aika kalastaa riippuu monista tekijöistä, kuten säästä ja veden lämpötilasta. Yleensä parhaat tulokset saadaan, kun vesi on lämmintä ja sateetonta. Kalastus on usein parasta aloittaa jo aikaisin, koska keskipäivän kuumuudessa kalat suuntaavat syvemmälle auringolta suojaan.

Kalastus on hauska ja palkitseva harrastus, joka voi tuoda paljon iloa elämään. Aloittelijan kannattaa tutustua paikan lajikirjoon ja oikeisiin kalastustekniikoihin ennen kalastamaan lähtemistä. Kannattaa varata sopivat varusteet, evästä matkaan ja lähteä nauttimaan luonnosta.

Kalastus on hauska ja palkitseva harrastus, joka voi tuoda paljon iloa elämään. Aloittelijan kannattaa tutustua paikan lajikirjoon ja oikeisiin kalastustekniikoihin ennen vesille lähtemistä. Varaa itsellesi sopivat varusteet, evästä matkaan ja lähde nauttimaan luonnosta!

Share.

About Author

Leave A Reply