Venäjän läpi virtaava Volga on Euroopan pisin joki. Sillä on Venäjällä niin tärkeä merkitys, että paikalliset kutsuvat sitä leikkisästi nimellä “Kaikkien jokien äiti”. Pituuden lisäksi joki tunnetaan myös ainutlaatuisesta kalastuskulttuuristaan. Erityisesti Alinen Volga, jossa sijaitsee joen suistoalue ennen joen laskeutumista Kaspianmereen, on kalastajien suosiossa monesta syystä. Tässä jutussa kerromme muutamia syitä, miksi jokaisen kalastajan tulisi lisätä Ala-Volga omiin matkasuunnitelmin. Ala-Volgalle on Suomesta matkaa, mutta onneksi matka taittuu rattoisasti vaikka kalastuslehtiä lukien tai uusiin nettikasinoihin tutustuen.
Runsaasti suurkaloja
Alinen Volga tarjoaa runsaasti suuren kokoluokan kaloja. Eri kalalajeistakaan ei ole pulaa, vaan yleisimpiin kalalajeihin kuuluvat karppi, monni, toutain, sampi sekä kuha, ihan vain muutamia mainitaksemme. Suurkaloja on niin paljon, että jotkut paikalliset kalastajat väittävät jopa suurkalan kiinniottamisen omilla käsillään olevan mahdollista keväällä ja syksyllä. Se saattaa olla pientä liioittelua, mutta on silti totta, että monet mielenkiintoiset lajikkeet menestyvät alueella ja että suurkaloja on paljon. Ennen kalastusreissua kannattaa toki tutustua eri lajikkeiden kalastusta koskeviin uusimpiin määräyksiin, jotta kalakanta pysyy terveenä.
Upeat historialliset kaupungit
Ala-Volga virtaa useiden mielenkiintoisten ja upeiden kaupunkien läpi. Jos olet kalastuksen lisäksi kiinnostunut historiasta, tarjoaa Alinen Volga erityisen paljon. Saatat haluta nähdä Leninin synnyinkaupungin Ulyánovskin tai tutustua yhteen toisen maailmansodan suurimmista taistelutantereista Volgogradin lähistöllä. Jos et ole kiinnostunut historiasta, ja haluat yksinkertaisesti tutustua alueeseen, tarjoavat Volgogradin ja Astracánin alueet sekä mukavia nähtävyyksiä että hyviä kalastuspaikkoja.
Euroopan suurin suistoalue
Alinen Volga ja erityisesti sen suistoalue Kaspianmerellä muodostavat Manner-Euroopan suurimman suistoalueen. Suistoalue on maaginen paikka, missä kaksi rikasta ekosysteemiä; Volga-joen sekä Kaspianmeren ekosysteemit, kohtaavat. Tästä johtuen on alueen biodiversiteetti todella uskomaton. Alueen biodiversiteetin ainutlaatuisuus hyväksytään laajasti myös maailmanlaajuisesti tärkeänä ekosysteeminä sekä paikallisille että globaaleille lajikkeille. Paikallisten lajikkeiden joukossa ovat muun muassa neljä paikallista sampilajiketta sekä Kaspian lohi.
Eloisat kalastuskylät
Venäjällä on useita rajoituksia, joiden tarkoituksena on turvata Volga-joen ja Kaspianmeren ekosysteemit. Alueella on kuitenkin edelleen useita vastuullisia yhteisöitä, jotka koostuvat alueella vuoden ympäri kalastavista kalastajista. Ei voida sanoa, että kalastus olisi alueella harrastus, vaan sitä voi kuvata ainoastaan todellisena elämäntyylinä. Alueella on useampi kalastuskylä, jossa voi majoittua. Samalla voi tutustua paikallisiin kalastajiin Volgogradin ja jokisuiston välillä. Kalastuskylissä majoittuminen on erinomainen tapa oppia uusia tekniikoita, saada uusia tuttavuuksia sekä tutustua kalastukseen Ala-Volgalla.
Ympärivuotiset kalasaaliit
Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, tarjoaa Alinen Volga ympärivuotisia kalasaaliita. Tulit sitten joelle mihin vuodenaikaan tahansa, kalastetaan siellä silloinkin takuulla. Parhaat ajat kalastamiseen alueella ovat touko- ja kesäkuu, mutta kalastaminen on mahdollista myös muina vuodenaikoina. Ympäri vuoden on mahdollista majoittua esimerkiksi tilapäisillä leirintäalueilla tai mukavimmissa mökeissä, asuntolaivoissa sekä kalastuskylissä. Majapaikan voi valita oman budjetin, mieltymyksen ja tietenkin vallitsevan sään mukaan
Miten matkustaa Ala-Volgalle?
Ehditkö kiinnostua Ala-Volgasta? Alueelle on toki matkaa, mutta onneksi matkustaminen sinne Suomesta ei ole mitenkään mahdotonta. Matka kannattaa aloittaa suuresta Volgogradin kaupungista, jonne liikenneyhteydet ovat hyvät. Matkustaa voi joko lentäen tai junalla. Lentokoneella Helsingistä voi matkustaa Volgogradiin vaihtamalla konetta ensin Moskovassa tai Pietarissa. Lento Moskovasta kestää noin kaksi tuntia.
Helsingistä voi myös matkustaa lentäen Moskovaan, mistä on mahdollista jatkaa matkaa junalla. Matka Moskovasta Volgogradiin kestää vaatimattomat 17 tuntia, mutta junassa on monenlaisia makuupaikkoja, joista valita omalle budjetille sopiva. Uusissa junissa on myös langaton netti, ravintolavaunua unohtamatta. Toki matkan voi aloittaa junalla jo Helsingistä, mutta yhteensä 30 tunnin matka vaatii jo hieman istumalihaksia.