Icenomad-pilkkiteltta esittelyssä

0

Alkoi tuuli riepomaan siikapilkillä kun koetti morria uittaa 0.10mm siiman varassa ja tärppejä oli vaikea huomata. Lisäksi siiman jäätyminen myös aina on ärsyttävä asia, vaikka siihen tietenkin on pilkinnässä tottunut. Katselin sitten siikajäillä muiden telttoja ja ratkaisuja, mutta ajattelin tietenkin perisuomalaisena laittaa vielä asteen pari paremmaksi. Pienen googlettelun jälkeen löysinkin asiaan mahtavan ratkaisun!

Icenomad Pilkkikelkka on koottavan "potkukelkan" päälle tehty teltta. Se on siis teltta, jonka alla on alumiiniset jalakset ja jota voi liikutella jäällä kuin potkukelkkaa. Tähän hankkimaani perusmalliin mahtuu yksi ihminen sisälle pilkkimään ja se mahtuu koottuna pienenkin auton takapenkille tai tavaratilaan. Icenomadia löytyy myös kahden hengen mallina. Icenomadin penkin alla kulkevat jäälle kaikki kalavehkeet ja jääkairankin saa ripustettua runkoon kätevästi mukana kulkevalla kiinnikkeellä. Kelkan kasaamiseen telttoineen menee aluksi noin 10 minuuttia, mutta parin kerran jälkeen homma hoituu 5 minuutissa. Rakenne on vuosien saatossa kehittynyt ja nykypäivän malli nousee nykäisyllä pystyyn melkein kuin koottavat lastenrattaat, joiden kasaamista on myös tullut viime aikoina treenailtua. Kun runko on pystyssä, niin telttakangas nostetaan vain sen päälle ja laitetaan tarranauhoilla kiinni runkoon. 

Pilkkikelkka työnnetään tai potkutellaan jäälle ja sen saa lukittua mukana tulevalla terällä jäähän, jotta puhuri ei työntäisi sitä mennessään kun olet poissa teltalta. Sisällä on ruhtinaallisen leveä ja tukeva istuin, johon mahtuu raamikkaampikin pilkkijä hyvin istumaan. Lisävarusteena myytävä ja rungossa roikkuva 1,5kW kaasulämmitin saa erityiskehut, koska se jos jokin on sitä rakastamaani luksusta! Eihän siellä tuulensuojassa haalareilla kylmä tulisi muutenkaan, mutta hitto miten miellyttävää onkin paitasillaan pilkkiä lämmittimen tohottaessa vieressä hellivää lämpöä. Sellaista pakkasta ei olekaan, ettetkö saisi tuolla lämmittimellä teltassa hikeä otsaan jos menet senkääntämään täysille! Lämmitin toimii retkeilyyn tarkoitetuilla markan kaasupatruunoilla, mutta itse hankin 2 kilon kaasupullon ja kiinnitin sen lämmittimeen letkuliitännällä.  

Icenomad on suunniteltu sopivan kokoiseksi ja itse 185cm pitkänä sadan kilon jöllikkänä mahduin oikein hyvin siellä istumaan ja toimimaan. Teltassa on ikkunat, josta voi vakoilla muita pilkkijöitä ja ympäristön tapahtumia. Avannot eivät jäätyneet ja tuuli ei telttaan päässyt, joten siikapilkille se sopi erinomaisesti. Ihmettelyä riitti ja moni pilkkijä halusi tulla kurkistamaan telttaani, kun sattui vielä olemaan tuuliset ja kenkkumaiset kelit telttaa ensi kertoja käyttäessäni. Kalaakin tuli ja suuriliikkeisenä huitojana mielestäni mahtui oikein hyvin hoitamaan väsytykset teltan sisätiloissa. Istuimen alaosan laatikossa on pilkki-istuimista tuttu reikä, jonne pystyi saaliit nakkelemaan ja josta pystyi pilkkivapojaan kaivamaan. Jos aurinko yhtäkkiä alkaakin paistamaan, niin teltan voi parissa sekunnissa kääntää selkänsä taakse ja ottaa aurinkoa. Icenomad toimii siis halamallasi tavalla hienolla ja huonolla kelillä. 

Asun merenrannalla ja usein tulee liikuttua pilkille moottorikelkalla. Sen vuoksi hankin myös lisävarusteena Icenomadiin aisan, jolla sitä voi vetää myös näppärästi moottorikelkan perässä pelipaikoille. Kelkka-aisa tekee Icenomadista eräänlaisen vedettävän pilkkikopin, joita Suomen ja Kanadan joillakin alueilla usein jäillä itsetehtynä näkee. Ratkaisu lisää paljon Icenomadin käyttöä erityisesti niillä, joilla on käytössään myös moottorikelkka pilkkireissuilla.

Pidän luksuksesta. Olen lapsesta asti istunut pilkillä jos jonkinmoisessa kelissä aamusta iltaan pakkasesta ja tuulesta piittaamatta. Kovin tuuli viikon rautureissulla Kilpisjärvellä oli 43m/s ja koko valoisa aika pilkittiin joka päivä. On tässä pilkkiuran aikana tullut aikalailla kaikki kelit nähtyä. Pidän silti luksuksesta, koska turha kai sitä on kiusata tuttua miestä jos keli ei miellytä ja säänsuojaakin on tällä tavoin tarjolla. Lisäksi erityisesti siikapilkillä Icenomadista on aivan konkreettista apua ja kalastamisesta tulee siten tehokkaampaa. Icenomad on suomalaisen Pentti Vänttisen keksintö, joka on hienosti kehittynyt oikeassa käytössä vastaamaan suomalaisen pilkkijän tarpeita. Icenomadia voi käyttää myös metsästyksessä kätevänä siirrettävänä kyttäyskoppina ja vaikkapa jopa majoitteena. Minulla on Icenomad aktiivisessa käytössä kaikilla keleillä ja olen siihen kovasti tykästynyt!

 

Icenomad-pilkkiteltan voit tilata sen valmistajan Spordicin verkkokaupasta: http://spordic.mycashflow.fi/product/5/liikuteltava-suojapilkkiteltta-vihrea

Lämmittimen voit tilata: http://spordic.mycashflow.fi/product/7/kaasulammitin–keitin

Moottorikelkka-aisan voit tilata: http://spordic.mycashflow.fi/product/45/icenomad-moottorikelkan-vetoaisa 

Share.

About Author

Leave A Reply