Kalastus Ruotsissa

0

Suomi on tuhansien järvien maa, mutta niin on Ruotsikin –länsinaapuristamme löytyy nimittäin yli 100 000 järveä. Esimerkiksi Ruotsin suurin järvi, Vänern tarjoaa upeita kalapaikkoja. Järvellä on kokoa vaatimattomat 5 600 neliökilometriä. Pohjois-Ruotsista löytyy puolestaan maan parhaimmat lohenkalastusjoet – kuten Luulajanjoki ja Byske. Jokainen suomalainen kalastaja löytää varmasti mieluisan kalastuskohteen Ruotsista.

Ruotsissa voi kalastaa järvellä, merellä, virroilla tai rannikolla. Pääasiassa kalastukseen tarvitaan kuitenkin erillinen lupa, jota haetaan aina läänikohtaisesti. Kerromme tässä artikkelissa muun muassa Ruotsin parhaista kalapaikoista, kalastusmääräyksistä sekä yleisimmin koukkuun tarttuvista kalalajeista.

Ruotsin kalastusmääräykset

Kalastus ei kuulu Ruotsissa jokamiehenoikeuksiin, ja kalastuslupa vaaditaan lähes kaikkialla, olipa kyseessä luonnonvarainen vesistö tai ei.Salakalastuksesta on luvassa erittäin ankarat rangaistukset.Jokaisessa läänissä on omat säännöt kalastuksen suhteen. Lakipykälät voivat liittyä esimerkiksi saaliin määrään, pyyntipaikkoihin sekä kalan pienimpään sallittuun kokoon. Ilman kalastuslupaa voi kalastaa ainoastaan Vänernillä, Vätternillä, Hjälmarenilla, Mälarenilla sekä Storsjönillä.

Muista vastuullinen kalastaminen – myös Ruotsissa

Suomen ja Ruotsin vesistöt ovat täynnä kalaa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kalaa tulisi pyydystää turhaan liikaa. Pyydystä kalaa sen verran, että saat valmistettua siitä päivällisen tai lounaan. Näin myös tulevat sukupolvet saavat nauttia kalaisista vesistöistä. Mikä tärkeintä, kaloja ei tule tappaa turhaan. Kala tulee vapauttaa hellävaraisesti pyydystämisen jälkeen, ja päästää takaisin veteen.

Näin vapautat kalan hellävaraisesti takaisin veteen:

 1. Jos mahdollista, käytä kalastuksessa yksittäistä koukkua (ilman väkäsiä).
 2. Koukun irrottaminen on helpointa pitkänokkaisilla pihdeillä. Pidä pihdit aina mukana kalastusreissuillasi.
 3. Pyri vetämään kala mahdollisimman nopeasti rantaan tai veneeseen. Älä väsytä kalaa turhaan, etenkään lämpimässä vesistössä, sillä silloin happipitoisuus on alhainen.
 4. Käsittelee kalaa aina kosteilla käsillä ilman hanskoja. Kalojen ympärillä on niitä suojaava limakerros, joka tulisi pitää mahdollisimman koskemattomana.
 5. Laske kala hellävaraisesti takaisin veteen, älä heitä sitä. Jos et saa koukkua turvallisesti irrotettua, tulee kala lopettaa, eikä missään nimessä jättää veteen kitumaan.

Ruotsin parhaat apajat kalastuksessa

Ruotsissa riittää kalapaikkoja, mutta sijainti kannattaa valita omien intressien mukaan – eli millaista kalaa haluat pyydystää. Karkeasti voidaan todeta, että Pohjois-Ruotsissa on parhaimmat apajat lohen pyytämiseen. Etelässä haukea saa puolestaan paremmin.

Pohjois-Ruotsi

Pohjois-Ruotsissa sijaitsee Euroopan viimeinen erämaa, joka on erinomainen paikka esimerkiksi taimenen, nieriän, harjuksen sekä hauen kalastukseen.

Esimerkiksi Arjeplogin kunnan alue on hyvä valinta taimenen kalastamiseen. Hornavan- ja Uddjaur-järvistä on saatu todistetusti erityisen suurta taimenta.Hyviä lohijokia Pohjois-Ruotsissa ovat muun muassa Luulajanjoki, Piteå sekä Byske.

Etelä-Ruotsi

Ruotsin eteläosat tarjoavat upeita paikkoja virkistyskalastajille. Voit kalastaa järvellä, virroilla, pitkillä rannikko-osuuksilla sekä merellä. Esimerkiksi Vänern- ja Vättern-järvet ovat erinomaisia paikkoja hauen kalastamiseen.Samalla reissulla voi piipahtaa Göteborgin palveluiden äärellä, esimerkiksi pelionnea kokeilemassa Casino Cosmopolissa. Simrishamn sekä Hanöbukten tarjoavat puolestaan lohen merikalastusta. Mörrumsån, Emån ja Ätran mahdollistavat lohenkalastuksen virvelillä sekä perholla.

Millaista kalaa Ruotsissa pääasiassa saa?

Ruotsissa on pääpiirteittäin samat kalalajit kuin Suomessa. Sillä on kuitenkin väliä, kalastatko Pohjois- vai Etelä-Ruotsissa.Esimerkiksi lohikaloja saa paremmin pohjoisessa.

Yleisimmät kalalajit Ruotsissa:

 • Lohi
 • Hauki
 • Ahven
 • Kuha
 • Suutari
 • Lahna
 • Särki.

Ruotsissa on myös useita järviä, joihin on istutettu lohta ja taimenta. Saaliin paino on näissä paikoissa usein luonnonvaraista järveä suurempi.

Yhteenveto

Ruotsi on erinomainen kalastuskohde. Maassa on yli 100 000 järveä, tuhansia jokia sekä pitkä pätkä otollista rantaviivaa. Erityisesti voimme suositella matkaa Pohjois-Ruotsiin, sillä sinne pääsee kätevästi Lapin reissun yhteydessä. Ruotsin eteläosat ovat puolestaan hyvä valinta virkistyskalastajille. Muista kuitenkin hankkia tarvittavat luvat kyseisestä läänistä, sillä salakalastuksesta on luvassa ankarat rangaistukset!

Share.

About Author

Leave A Reply