Kalastus tukee onnellista ja terveellistä elämää

0

Suomalaiset ovat onnekkaita, koska lähes jokainen suomalainen elää jonkinlaisen vesialueen vieressä. Kyseessä voi olla meri, järvi tai joki, mutta yhteistä niillä kaikilla on se, että niissä jokaisessa voi kalastaa. Vuosituhansien ajan kalastus on ollut tärkeä osa yhteiskuntaa ja etenkin ravinnon keräämistä, mutta nykyään sitä tehdään enemmänkin harrastusmielessä.

Harrastuksena kalastuksen hyvät puolet tulevatkin esiin, koska sen aikana ei koeta stressiä ravinnon löytämisestä ja mahdollisesta nälästä. Nykykalastus on hyvin monipuolista ja kattaa ympärivuotiset eri kalastuksen lajit, kuten pilkkimisen, perhokalastuksen, heittokalastuksen ja kaikkien suosiman onkimisen.

Kalastamisen, kuten monen muunkin harrastuksen parissa voi viihtyä tuntikausia. Joskin täysin samanlaiseen kalastustunnelmaan ei voi päästä, jos pelaa esimerkiksi kalastuaiheisia kolikkopelejä Kazoom-kasinon tapaisilla pelisivustoilla. Kumpaakin niistä yhdistää kuitenkin samanlainen jännitys, koska koskaan ei voi tietää etukäteen, mitä vedestä nousee tai keloille ilmestyy.

Kalastus parantaa hyvinvointia

Suomen Metsähallituksen ja Oulun Diakonissalaitoksen tekemän yhteistutkimuksen mukaan kalastuksella on suuri merkitys hyvinvoinnille. Jopa 80 % kyselyyn vastanneista kalastajista kertoi hyvinvointinsa parantuneen kalastuksen ansiosta. Erityisesti se korostuu 8-14 päivän kalastusmatkojen aikana.

Kehittää kärsivällisyyttä

Kärsivällisyys on nykyaikana kullan arvoista. Kalastus on oiva harrastus sen harjoittamiseen. Hyvin usein joudut nimittäin odottamaan pitkiä aikoja, ehkä jopa tunteja, kalasaalista. Ehkäpä palaat kotiin tyhjin käsin. Ongen vierellä istuessa tai virveliä heitellessä joutuu pakostakin oppimaan odottamisen ja sen tuoman palkinnon taidon.

Kalaretkillä opittuja taitoja voidaan sitten hyödyntää työ- ja arkielämässä. Pitkäjänteisellä ja sisukkaalla toiminnalla saa yleensä parhaimmat lopputulokset eivätkä yllättävät tilanteet hetkauta kärsivällisiä ihmisiä.

Kalastus voi olla myös sosiaalista puuhaa

Yleensä kalastajat mielletään yksinäisiksi ja omissa oloissa viihtyviksi ihmisiksi, mutta se ei ole totta. Kalastaminen voi yhdistää naapureita, ystäviä tai työtovereita yllättävilläkin tavoilla. Etenkin pienissä pitäjissä naapurit voivat säännöllisesti tavata kalastuksen tai metsästyksen parissa ja vaihtaa kuulumisia.

Ystävien kesken tehtävät kalareissut eivät myöskään ole mikään kummajainen. Suomi ja miksei myös ulkomaat on täynnä toinen toistaan mielenkiintoisia kalastuskohteita, jonne matkustaminen on samalla kuin lomailua, mutta sen aikana voi myös harrastaa jotain rakasta sekä kaikkia osallistujia yhdistävää.

Kalan syöminen on terveydelle hyväksi

Joskus paras lopetus päivälle voi olla saaliista valmistettu herkullinen ateria. Suomalaisista vesistöstä löytyvät kalat sopivat monenlaiseen ruokaan ja niiden valmistaminen on helppoa vaikkapa kesäisin grillissä.

Puhtaissa vesistöissä kasvaneet lohet, hauet, ahvenet, taimenet ja jopa särjet ovat mitä parasta ravintoa ja lisäksi ne on saatu ilmaiseksi. Ne ovat täynnä proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita eikä hyvä kala vaadi vierelleen muuta kuin salaatin tai sesonkivihanneksia.

Kalastaessa voit yhdistää monta mielenkiinnon alaa

Kalastaessa liikut pakostakin luonnossa, joudut tutustumaan eri tekniikoihin ja uistimiin, tutkimaan sääoloja ja mahdollisesti matkustelemaankin. Kyseessä ei ole tylsää istumista, vaan jatkuvasti kehittyvä toimiala, joka voi olla mahdollisesti vain ajanvietettä tai elämäntapa.

Se sopii niin naisille kuin miehille ja tutkimuksien mukaan naiset hyötyvät jopa miehiä enemmän kalastuksen hyödyistä hyvinvoinnille. Kaikkein parasta, siitä voidaan muokata juuri itselleen sopivin ajanviete, joka voi olla niin teknologista tai rentoa kuin mitä kalastaja itse haluaa.

Share.

About Author

Leave A Reply