Lapin parhaat kalastuspaikat 2021

0

Lappi on eittämättä yksi kauniimmista ja maagisimmista kalastuskohteista Suomessa. Valtavan maakunnan alueelta löytyy kohteita niin läheltä kuin kaukaa, aina Tenojoen varrelta erämaajärviin ja rajajokeen saakka.

Esittelemme mielestämme parhaat Lapin kalastuspaikat, sekä mitä kannattaa ottaa huomioon ennen vapojen virittelemistä.

Ota nämä huomioon, ennen kuin suuntaat Lapin kalavesille

Etenkin kesäaikaan matkailijan on syytä varustautua hyttysmyrkyllä, sillä paikallisten kutsumien sääskien määrä voi järkyttää etenkin kaupungista tulevaa. Yleensä hyttyset kiusaavat pahimmillaan kesäkuun puolesta välistä elokuun puoleenväliin saakka, josta sanonta ”Lapin kesä on yhtä pitkä kuin sääsken lento” tulee.

Etenkin rajaseudulla kalastusmatkailijan on hyvä ottaa selvää omasta datapaketistaan ja seurata millä alueella liikkuu. Etenkin jos uudet nettikasinot ja niillä pelaaminen ovat sinulle tuttu juttu, voi puhelimen pompatessa Ruotsin verkkoon olla edessä paljon ongelmia lainsäädännön kanssa.

Pukeutuminen sään mukaan on myös hyvin tärkeää. Lappi on tunnettu äärimmäisistä sääilmiöistä jopa kesän aikana, sillä öisin lämpötilat voivat laskea etenkin ulkona majoittuville hyisiksi. Toisaalta myös helteiden sattuessa Lapissa voi olla kuuma, joten villapaidan ja shortsien pakkaaminen samaan reppuun ei ole liioiteltua.

Lopuksi suosittelemme tarkastamaan vielä tarkemmin, millaisia kalastuslupia ja mistä moiset voi ostaa. Yleensä lupien hankkiminen onnistuu Metsähallitukselta, mutta myös paikalliset liikkeet voivat myydä lupia.

Tornio, Tornionjoki ja Kukkolankoski

Vapaana virtaava Ruotsin ja Suomen välinen rajajoki Tornio-Muonionjoki on yksi suosituimmista kalastuskohteista vuodesta toiseen. Pitkän rajajoen varrelle mahtuu toinen toistaan parempia kalastusmatkailijoille.

Tornion kaupungista 15 kilometriä ylöspäin Tornionjokea pitkin löytyy Kukkolankoski, jolla on pitkät perinteet erityisesti siianpyynnin parissa. Alueella on paljon kahviloita, ravintoloita ja majoitusta matkailijoille, olitpa sitten Suomen tai Ruotsin puoleisessa Kukkolankoskessa.

Kalastuslupien puolesta kalaan tällä alueella pääsee Tornionjoen, Muonionjoen ja Könkämäenon yhteisluvan ostamalla.

Tornionjoki on tunnettu myös lohistaan, sillä Itämereltä nouseva lohi on pitää rajajokea kotijokenaan. Etenkin Kukkolankosken kohdalla lohia pääsee kalastamaan myös rannalta heittelemällä.

Etenkin jos rajoitusten salliessa poikkeat Ruotsin Haaparannan puolella, löytyy alueelta paljon tekemistä myös muulle perheelle. Ikea, Nuuskakairan tukku ja monet muut kahden rajakaupungin nähtävyydet ovat varmasti tuttuja, onpahan alueella myös kahden maan välinen yhteinen golf-kenttäkin.

Inari, Iijärvi ja Juutuanjoki

Suosittu kalapaikka, Iijärvi, sijaitsee Inarin kunnan pohjoisosassa, Kaldoaivin erämaan reunalla. Rantaan löytäminen on hieman hankalaa, mutta autolla järven rantaan pääsee Sammuttijärven kautta tulevaa tietä pitkin.

Iijärvi on etenkin tunnettu harreistaan, joita voi pyytää joko uistellen tai heitellen. Vaikkakin tämä järvi sijaitsee Näätämöjoen lähtövesissä, ei valitettavasti se ole lohien kotijoki.

Kalatuslupien puolesta sinun on hankittava itsellesi Inarin erämaalupa Metsähallitukselta.

Toinen hyvä kohde Inarissa on Juutuanjoki, jossa on erämaista tunnelmaa urbaanin ympäristön keskellä.

Tämän joen alin koski eli Alakoski sijaitsee aivan Ivalon keskustassa, minkä välittömässä läheisyydessä on myös hotellin lisäksi muita palveluita. Tämä joki on erittäin tunnettu isoista kaloistaan ja koskistaan, sillä pituutta joella on vain 10 kilometriä.

Juutuanjoelle on myynnissä omat kalastuslupansa vapakalastukselle. Vapalupa-alue on jaettu kuuteen kalastusvyöhykkeeseen, ja niiden lupien määrää on rajoitettu.

Kolari, Äkäsjoki, Kesänkijärvi ja Väylä

Kolari on pieni rajakunta Muonionjoen varrella. Paikkakunta on tutumpi sen seitsemästä tuntureistaan ja Ylläksen laskettelukeskuksesta, mutta myös Ylläksen alueen kalastusmatkailu on yleistynyt viimeisen kymmenen vuoden ajan alueella.

Rajajoen lisäksi kalastuspaikkoja riittää Kolarissa. Yksi suosituimmista kohteista on Äkäsjoki, joka saa alkunsa Äkäsjärvestä, laskien Äkäslompolosta aina Muonionjokeen Äkäsjoensuun kohdalta.

Tämä 50 kilometriä pitkä Äkäsjoki on erityisen tunnettu harjuksistaan, sillä runsaat kosket ja joen mataluus tekee siitä erinomaisen kohteen etenkin perhokalastajille.

Äkäsjoelle myönnetään vapakalastuslupia, joita myy esimerkiksi Yllästunturin luontokeskus Kellokas.

Kesänkijärvi on kaunis pieni järvi Yllästunturin ja Kesänkitunturin kupeessa. Maisemat tuskin jättävät ketään kylmäksi, tuntureiden noustessa molemmille puolille järveä.

Kesänkijärvi tunnetaan onkikokoisesta kirjolohesta, mitä istutetaan järveen neljä kertaa vuodessa. Lisäksi järvessä on myös siikaa.

Järven rantaan pääsee helposti autolla, sillä alueella on pysäköintialue luontomatkailijoille. Kalastamaan pääsee joko veneellä tai rannantuntumassa olevaa luontopolkua pitkin.

Kalastusluvat voi osaa Kesänkijärvelle myöskin luontokeskus Kellokkaasta.

Paikallisten kutsuma Väylä, eli Tornion-Muonionjoki on lohikalastajien unelma. Tämä useiden satojen kilometrien joki ohittaa koko Kolarin kunnan, sekä sitä pidetään yhtenä suurimmista lohijoista koko Euroopassa.

Suurimmat Väylästä nostetut lohet painavat reippaasti yli 20 kg, mutta lohen lisäksi joessa on paljon harreja ja taimenia.

Share.

About Author

Leave A Reply