Välineet kalastuksessa

0

Kalastus on siitä mukava harrastus että siihen pääsee käsiksi parhaimmillaan muutamalla eurolla, mutta jotkut joutuvat jopa ottamaan lainaa. Moni on aloittanut harrastuksen pikkupoikana tai tyttönä punavalkoisella ongen koholla ja 3-5 metrin onkivavalla. Näiden yhteishinta tarjouksesta on usein alle 10 euroa joten kalastuksen aloittaminen ei todellakaan ole rahasta kiinni.  Mutta koska nälkä kasvaa syödessä, välineitä tulee todennäköisesti hankittua lisää. Ensin siirrytään mato-ongesta virveliin ja muutamaan perusuistimeen. Sitten hankitaan muutama lisäuistin heräteostoksena ja pian ostetaan uusi virveli ”kun halvalla sai”, vaikka edelliselläkin pärjäisi  hyvin. Pian pitää hommata verkkokaupasta jigittelyyn oma virveli, talveksi kolme eri kokoista kairaa, keväällä siikaongelle välineet jne. Tästä alkaa loputon varustelukierre josta ei ikinä tule valmista ja nämä kasinopelit netissä ovat monelle tärkeämpi osa kalastusta.

Kalastukseen sijoitetut rahat eivät automaattisesti takaa parempaa saalista. Mutta kun uusia väline on saatu kotiin, pitää niitä päästä välittömästi testaamaan. Mitä useammin välineitä tulee hankittua, sitä useammin niitä pitää päästä testaamaan. Mitä useammin kalassa käy, sitä todennäköisempää on saada saalista. Kun välineet on kunnossa, ei aikaa kulu ylimääräiseen välineiden kanssa säätämiseen ja pystyy keskittymään olennaiseen, eli kalastukseen. Lisäksi kun välineitä alkaa olla kertynyt riittävästi,  löytyy myös niistä todennäköisesti juuri sen illan ottipeli, mikäli uistinta jaksaa vaihtaa riittävän sitkeästi. Tästä voisi luulla että välineet on kalastuksen A ja O.

Monelle kalastus on valineurheilua

Monelle kalastus on valineurheilua

Koska välineitä on liikaa?

Kun välineistöä alkaa löytyä auton peräkontin, mökin, autotallin ja varaston lisäksi myös makuuhuoneesta ja keittiöstä, voidaan tulla siihen johtopäätökseen että homma on pikkuhiljaa riistäytynyt käsistä. Se että välineistöä on kotona mielin määrin ei vielä haittaa paljoa, mutta kalavesille niitä ei kannata kerralla määräänsä enempää kantaa mukana. Jos valinnan varaa on liikaa, alkaa monesti tuskastuminen valinnan vapauteen ja läpi käydään vain ne aiemmin toimineet vieheet ja kikat.

Lisäksi varsinkin veneeseen kannattaa ottaa vain kohtuullinen määrä tavaraa ja mieluiten niin että jokaiselle laatikolle ja vavalle löytyy selkeä paikka myös kalastuksen lomassa. Monesti vesillä näkee porukkaa joilla veneessä on niin paljon tavaraa, ettei heittopuolen vaihtaminen onnistu ilman tavaroiden uudelleen järjestelyä. Tämä syö ankarasti kalastukseen käytettävissä olevaa aikaa ja on lisäksi turvallisuusriski, sillä veneessä pitäisi kyetä liikkumaan aina esteettä.

Lisäksi kun vieheitten lukumäärä alkaa olla nelinumeroinen ja vavat ei mahdu yhdelle seinälle pystyyn, niin kannattaa miettiä ehtiikö näitä kaikkia koskan käyttämään. Tällöin on järkevää laittaa osaa takaisin myyntiin tai lahjoittaa esim nuorille kalastajille erilaisten kalastuskerhojen kautta.

Välillä paluu juurille

Vaikka välineitä on hyvä olla, kaikesta huoli

Tasta se kaikki on monella lahtenyt

Tasta se kaikki on monella lahtenyt

matta jokaisen olisi hyvä palata välillä takaisin juurilleen ja unohtaa nykyinen yltäkylläisyydden meno. Kalastusta voi  ja kannattaa harrastaa  myös alkeellisimmilla välineillä ja se tuokin mukavaa vaihtelua jatkuvaan välineurheiluun. Monesti kalastusreissulle tulee otettua mukaan ripakopallinen uistimia, muutama  vapa ja kela, jokainen eri käyttötarkoitukseen, haavia, punnituspussia ja ties mitä tarvikelaukkua miljoona sisältöineen. Tee rohkeasti ensi kerralla ratkaisu että otat mukaan ainoastaan yhden ongen ja rasillisen matoja tai vaihtoehtoisesti virvelin lisäksi vain pari uistinta.  Pyri palaamaan siihen mistä kalastusharrastuksesi lähti, niin muistat sen ilon ja onnen myös siitä pienimmästäkin kalasta. Samalla huomaat että kalastuksessa ei ole tärkeintä välineurheilu, vaan sen aikana oleva jännitys, rauhallisuus ja ympärillä oleva luonto.

Mikä on sopiva määrä välineistöä?

Tiivistettynä voidaan sanoa että välineistöä on silloin sopivasti kun se tuntuu itsestä siltä. Jokainen käyttää rahat niinkun parhaaksi näkee, eikä kalastusvälineiden hankita ole rahan käyttöön huonoin vaihtoehto. Sitä varten voi olla aihetta tehdä helppo lainojen yhdistäminen netissä. Monelle välineiden hankinta ja huoltaminen on itse kalastustapahtumaa tärkeämpää ja siihen tulee käytettyä monin kertaisesti aikaa. Mutta muista  välineistöä hankkiessasi ettei sen määrä ja laatu tee sinusta yhtään parempaa kalastajaa. Kunnioittamalla luontoa, toimimalla vastuullisesti ja ottamalla myös tulevat sukupolvet huomioon saat todennäköisesti paljon paremman lopputuloksen kuin jatkuvalla kilpavarustelulla.

Share.

About Author

Leave A Reply