10 Vinkkiä Karpin Kalastukseen

0

Karpin kalastuksesta on pikkuhiljaa noussut yksi eniten kasvavista kalastusmuodoista. Siksipä kokosimme yhteen 10 vinkkiä, jotka kannattaa laittaa korvan taakse odottamaan seuraavaa (vai ensimmäistäsi?) karppireissuasi. Istu siis alas, kaada itsellesi kuppi kuumaa ja lue rauhassa vinkkimme, joiden avulla voit yllättää ystäväsikin.

Parhaan karppipaikan valitseminen

Ehkä tärkein vinkki karpin kalastukseen liittyen – joka itseasiassa jätetään usein liian vähälle huomiolle – on oikean paikan valitseminen. Tämä voi vaikuttaa merkittävästi siihen, saatko kalaa lainkaan. Valitse paikka, joka sopii hyvin omiin taitoihisi (ole ehdottomasti rehellinen!). Jos olet kalastanut vasta muutaman kuukauden, et todellakaan halua lähteä kokeilemaan liian vaikeita alueita. Ja jos tarkoituksenasi on parantaa heittojasi, et varmasti halua tuhlata kallista aikaasi paikassa, jossa koko päivä menee pelkästään kalojen löytämiseen. Etsi siis tietoa, netti on pullollaan tietoa hyvistä kalapaikoista. https://www.ikasinot.com/ saattaa ehkä löytyä sivuhistoriastasi, mutta nyt keskitytään kalapaikkojen etsimiseen.

Vesialueiden tutkiminen

Jotta ymmärtäisit järveä, osaisit “lukea” sitä, tulisi sinun testailla erilaisia sääolosuhteita. Se, missä karpit ovat eri vuorokaudenaikoihin, on mahdollista selvittää. Asiaan liittyy paljon muutakin, mutta tästä on hyvä aloittaa. Yksi tärkeimmistä asioista karppivesille lähdössä on sään tarkistaminen ennen lähtöä. Jos nimittäin lähdet vesille paahtavan kuumalla kelillä, kalojen ollessa alueella, tulee kalastuksesta olemaan vaikeaa.

Kun saavut kalastuspaikalle, kävele hieman ympäriinsä. Saatat huomata kalojen pomppivan vedessä ja tästä tiedät, missä kalat oikein ovat. Jos järvi houkuttelee uimaan, voit käydä jopa uimaretkellä lähempänä kaloja!

Valmistautuminen

Yksi parhaista vinkeistä karpin kalastajille liittyy valmistautumiseen. Valmistaudu eri sääolosuhteisiin pakkaamalla mukaan lämmin makuupussi. Tämä on aivan ehdoton ja koskee myös kesäpäiviä, jotka viilenevät huomattavasti yötä kohden. Kannattaa myös tarkistaa säätiedotus: onko luvassa sadetta? Jos on, pakkaa mukaan vedenpitävät varavaatteet. Ota mukaan myös kunnollinen yhden hengen teltta.

Kannattaa ottaa autoosi myös muutamia varavaatteita aivan hätätapauksen varalle. Mukaan olisi hyvä pakata myös polttoainetta, paristoja, pari litraa vettä ja ruokaa, varapainoja, retkikeitin, koukkuja, painoja ja koukunkiinnitysmateriaaleja sekä pop up -syöttejä. Ei haittaa, jos näille ei tulisikaan käyttöä – ainakaan kalastusreissusi ei keskeydy jonkun puuttumisen takia. Voit esimerkiksi pakata kaikki mainitut laatikkoon ja pitää laatikkoa autosi takakontissa, pois tieltä. Sieltä se on helppo ottaa tarvittaessa.

Pakkaa mukaan tarpeeksi syöttejä, jotta ne eivät lopu kesken reissusi aikana. Kahden päivän viikonloppureissulle kannattaa pakata mukaan 5 kiloa boilieita ja vähän pellettejä sekä valintasi mukaiset syötit, dipit, glugit tai siirapit. Kuvittele, että olet saamassa paljon kalaa, kun syötit loppuvat!

Pidä vavasi valmiina ja sido muutama rigi ennen järvelle menoa. Tällä tavoin ne ovat heti valmiina, jos huomaat ruokailevia kaloja. Karppeja kannattaa itseasiassa käydä ruokkimassa muutaman päivän ajan ennen itse kalastuspäivää. Näin karpit oppivat, mistä paikasta ruokaa saa ja näin ne ovat tietysti oikeassa paikassa juuri silloin, kun sinä astut kehiin.

Mikä on paras rigi karpin kalastuksessa?

Tähän ei ole olemassa vastausta. Jokaisella rigillä on omat puolensa ja niistä jokainen toimii tietyllä tavalla tietyissä tilanteissa. Ja koska tilanteet tunnetusti muuttuvat, ei rigejä kannata miettiä trendien mukaan. Käytä siis juuri sellaista, jonka osaat sitoa hyvin ja jota osaat käyttää.

Mikä on paras syötti karpille?

Monesti näkee kalastajia jotka vaihtavat syöttiä heti, kun he huomaavat, ettei kalaa tule. Mutta tämä voi kuitenkin johtua muistakin syistä kuin syötistä. Kalat eivät ehkä vain syö tai niitä ei ole alueellasi. Valitse haluamasi boilie valitsemallasi makuprofiililla ja pysyttele siinä. Jos saat sillä kalaa yhtenä päivänä, tulet varmasti saamaan myös muina päivinä!

Kannattaa tutustua myös eri ainesosista koostuviin syötteihin, sillä ne voivat osoittautua aivan loistaviksi tarkoitustasi varten. Kokeile vaikkapa hamppua, maissia tai sokerimaissia, jotka kaikki vetävät kaloja puoleensa jopa useiksi päiviksi. Lisäksi ne ovat halvempia boilieihin verrattuna. Ja jos et heti osaa päättää, minkä boilien valitset, kannattaa lukea muiden käyttökokemuksia. Muista, ettei ole olemassa syöttejä, jotka takaavat saaliin. Hyvä syötti oikeassa paikassa tai hyvin sidottu rigi saa kyllä minkä tahansa karpin kiinni missä vain!

Kelluvien merkkiaineiden käyttö

Tässäpä vasta käytännöllinen vinkki. Se, että tiedät, mitä järvessä oikein ui, auttaa sinua tietysti karppien saamisessa, mutta merkkiaineen käyttö voi olla oikeassa avainasemassa karpin kalastuksessa.

Jotta merkkiaineen käyttö olisi mahdollisimman tehokasta, käytä painavaa, yli 100 gramman painoa, niin se pääsee tippumaan mahdollisten vesikasvien läpi, kun taas kevyempi saattaisi vain liukua ja näin saat väärän käsityksen siitä, että pohja olisi tyhjä. Käytä merkkiainetta, joka todella kelluu ja toinen tärkeä seikka on, että siinä tulisi olla punottu siima. Tämä nimittäin siirtää pohjan jokaisen muhkuran suoraan vavan kärkeen. Joten, kun vedät pohjaa pitkin, niin todella tunnet sen! Muunlaisella siimalla et saa samaa tunnetta. Tällä taktiikalla opit huomaamaan, millaisen pohjan päällä oletkaan. Saat samalla tietysti tietoa veden syvyydestä.

Älä taivu muottiin

Jos kalastat samoin kuin muut, saat myös samat saaliit kuin muut. Tämä kannattaa pitää mielessä. Ja tottakai tämä on hyvä asia silloin, kun kaikki todella saavat saalista, mutta jos kalaa lakkaa tulemasta, niin kannattaa ehkä muuttaa jotain.

Muutos ei välttämättä tarkoita heti mitään sen suurempaa, vaan se voi tarkoittaa esimerkiksi pienempiä syöttejä, erivärisiä syöttejä tai ehkä vain pop upin vaihtoa. Tärkeintä on kuitenkin ymmärtää, milloin on se muutoksen hetki.

Toki tämä vaatii hieman kokemusta ja tietotaitoa tueksi, mutta tärkeintä on ymmärtää se, että ei kannata jäädä jumiin vanhoihin tapoihin silloin, kun ne eivät tuota tulosta. Kannattaa aina myöskin olla valmis pyytämään neuvoja silloin, kun niitä tarvitaan. Jokainen kalastusreissu on oppitunti ja opit myös niiltä reissuilta, joilta ei saalista tulisikaan.

Lue siis muiden kalastajien kokemuksia. Suosittelemme myös ehdottomasti katsomaan kalastusvideoita. Netistä löytyy runsaasti suomalaisia videoita, joista voit saada paljon hyödyllisiä neuvoja.

Share.

About Author

Leave A Reply