Jerkkikalastus: 5 tärkeintä asiaa, jotka jokaisen kalastajan on hyvä tietää

0

Jos etsit kalastukseen täydellistä syöttiä, ovat erilaiset uintilevyttömät vieheet eli jerkit jokaiselle kalastajalle erinomainen vaihtoehto. Näitä vieheitä käytetään erityisesti hauen kalastuksessa, jossa virvelissä on yleensä joko avo- tai hyrräkela. Jerkit vaativat osaltaan tietynlaista varustusta, joista suosituin on hyrräkelalla varustettu lyhyt vapa. Kooltaan jerkkiuistimet vaihtelevat 40-60 gramman väliltä, mutta ne voivat olla jopa 100 gramman painoisia. Lyhyt vapa sekä hyrräkela mahdollistavat painavammankin jerkin onnistuneen heittelyn.

Varsinkin veden lämpötilan laskiessa jerkit toimivat täydellisenä syöttinä, jos kalastus tapahtuu purevan kylmässä ilmassa. Jos siis haluat vapasi taipuvan suuremmasta saaliista, on hyvä tutustua erilaisten jerkkien ominaisuuksiin. Ahkeran kalastuksen ohella voit nauttia uusimmista kolikko- sekä hedelmäpeleistä osoitteessa nettikasinot.com.

Uittaminen sekä hyrräkelalla heittäminen

Jerkillä kalastus tarjoaa paljon erilaisia mahdollisuuksia, mutta sen käyttäminen voi vaatia aluksi tietynlaista opettelua. Yksi kalastajien suurimmista virheistä vieheellä kalastuksessa on vääränlainen heitto- sekä kelaustyyli. Tämä voi vaikuttaa hyvinkin paljon halutun saaliin laatuun sekä määrään. Jerkkiä uitettaessa hyvänä nyrkkisääntönä pidetään pienten lyöntien tekemistä kohti veden pintaa. Liikkeen tulisi aina lähteä vavasta, ennemmin kuin kelasta. Jerkin heittämisessä on taas tärkeää panostaa tekniikkaan, sillä oikeaoppinen heittotekniikka houkuttelee kaloja paremmin. Heittämisessä on tärkeää huomioida kelan akselijarrun oikeanlainen kireys, sekä puolan vapauttaminen juuri oikeassa kohtaa heittoa. Peukalolla ohjataan puolan pyörimistä, esimerkiksi jarruttamalla sitä heiton aikana. Juuri ennenkuin jerkki osuu veteen, puola tulee pysäyttää, jonka jälkeen siima kelataan takaisin.

Tunne heittämisen rytmi

Jerkkikalastus perustuu suurimmaksi osaksi oikeanlaisen rytmin löytämiseen. Varsinkin jerkin uittamisessa on tärkeää löytää oikeanlainen tempo vavalla tehtäviin nykäyksiin. Jokainen kalastaja voi kokeilemalla löytää itselleen hyvältä tuntuvan rytmin, jota jaksaa pitää yllä kalastuksen aikana. Eripituisilla tauoilla kalastaja pystyy säätämään uittamisen nopeutta sekä vieheen vajoamista veteen.

Kalastamisen tempoa voi kokeilla esimerkiksi seuraavilla tavoilla: 2 nykäystä-tauko-2 nykäystä-tauko. Tämän jälkeen rytmi vaihdetaan: 1 nykäys-tauko-2 nykäystä-tauko.
Itselleen kannattaa kirjata ylös, millaisella temmolla oma jerkki on toiminut parhaiten. Oleellista on myös huomioida veden lämpötila, sillä mitä kylmempi vesi, sen pidempiä taukoja vaaditaan. Jerkillä kalastettaessa tauot voivat olla jopa 15-30 sekunnin mittaisia. Taukojen pituus sekä nykäisyt on hyvä olla juuri sopivassa rytmissä, sillä se houkuttelee haukia kaikista parhaiten.

Siiman merkitys jerkkikalastuksessa

Jerkkien paino vaikuttaa pitkälti kalastuksessa käytettävän siiman vaatimuksiin. Koska jerkit ovat painavampia, kuin muut yleensä hauen kalastuksessa käytettävät vieheet, ne vaativat osakseen omanlaisensa varustuksen. Jerkkikalastuksessa suositaan useistakin eri syistä johtuen kuitusiiman käyttöä. Koska jerkkikalastusta harjoitetaan puhtaissa vesissä, on kalojen vaikeaa huomata kuitusiiman näkyvyyttä. Kuitusiima uppoaa hyvinkin herkästi veden syvyyksiin, jonka vaikutusta voidaan minimoida  käyttämällä kevyintä mahdollista siima vaihtoehtoa. Tätä pidetään jerkkikalastuksessa parempana vaihtoehtona, kuin hyvin raskasta, helposti kelluvaa monofilamentti siimaa.

Vuodenajoilla sekä syötin tekniikalla on väliä

Hauen paras syönti vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Vaikka hauki voikin tarttua jerkkiin aamusta iltamyöhään saakka, sen kalastuksessa on hyvä huomioida vuodenaikojen vaihtelut. Mikäli haukea halutaan saada jerkeillä keväällä tai kesällä, paras vuorokauden aika kalastukseen on aikainen aamu sekä ilta. Kalaonneaan kannattaa ehdottomasti kokeilla myös iltahämärän hetkinä. Myöhemmin syksyllä tapahtuva jerkkikalastus antaa parhaimpia antejaan, kun kalastus tapahtuu keskellä päivää.

Hauki nappaa monesti syöttiin varsinkin silloin, kun jerkki seisoo täysin paikallaan, juurikin edellä mainittujen taukojen aikana. Juurikin tästä syystä johtuen, on nykäisyillä tärkeä merkitys hauen houkuttelemiseksi jerkin lähelle. Taukojen aikana pyritään saamaan hauki tarttumaan vieheeseen. Siiman ollessa löysällä, voi hauen saantia olla vaikea havaita. Hienovaraista nykimistä sekä jerkin liikkumista kannattaa siis tarkkailla herkästi.

Etsi tuulisia kaislikoita sekä kivikoita

Hauen kalastuksessa myös ympäristöllä on paljon merkitystä. Hauki viihtyy enimmäkseen pohjavesissä, avomeren lähellä tai sisälahdilla. Hauki etsii itselleen suojaa, joten huomiota kannattaa kiinnittää runsaisiin kaislikoihin sekä rantojen kivikkoihin. Monesti parhailla kalastuspaikoilla on nopeasti syveneviä kohtia, tai selkeä näköyhteys merelle. Jos veden pinnalla tapahtuu paljon muutakin liikettä, on hauen hankalampaa havaita lähestyvä jerkki elävästä ravinnosta. Kannattaa siis suosia myös kohtia, jossa veden pinnalla liikkuu paljon hauen ravintoa. Hauen kalastus on mielenkiintoista sekä antoisaa, kun siihen pääsee kunnolla kiinni.

Share.

About Author

Leave A Reply