Ahvenen perhokalastuksen perusteet – parhaimmat vinkit sekä heittotekniikan abc

0

Perhokalastus on vanhoja perinteitä kunnioittava kalastusmuoto, joka on kehitetty veden pinnalta syövien kalalajien, kuten harjuksen kalastukseen. Tämä kalastusmuoto eroaa yleisestä viehekalastuksesta siten, että tässä pyyntivälineenä toimivat perhot. Ne ovat niin kevyitä, että niiden heittämistä varten tarvitaan painava, etuosastaan kartioitu perhosiima.

Erilaisilla perhoilla kalastetaan usein taimenta, lohta sekä ahventa. Ympäri Suomen on jokaisen kalastajan mahdollista löytää hyviä kohteita ahvenen perhokalastukseen. Ahven tarjoaa myös kalastajalle haastetta, sillä se taistelee monesti sinnikkäästi vastaan. Ahvenet liikkuvat myös monesti parvissa, jossa pienimmät ovat hyvinkin ahneita saaliin suhteen, kun taas isommat yksilöt ovat nirsompia.

Ahvenen kalastuksen jälkeen, voi jokainen rentoutua pelien maailmassa. Kohteeksi voi valita tämän hetkiset parhaat nettikasinot.

Sijainnin merkitys perhokalastuksessa

Lähestulkoon jokaisella suomalaisella on mahdollisuus toteuttaa ahvenen perhokalastusta, sillä monet potentiaaliset kalastuspaikat ovat joko kohtuullisen etäisyyden päässä asuinpaikoista, tai vain kävelymatkan päässä. Kuten sanontakin kuuluu, aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Ahvenen perhokalastus voi onnistua mainiosti jopa joenpätkän tienoilla.

Vaikka suuremmissa vesistöissä on toki mahdollisuus suurempaan kalasaaliiseen, ovat ympäristönä joet, kanavat sekä kosket monelle aloittelijalle paljon helpompi vaihtoehto. Perhokalastuksessa suositaan paljon myös siltoja sekä suvantoja. Ympäristössä kannattaa huomioida myös kaislikot, lumpeikot, puronsuut sekä veden alle kaatuneiden puiden tienoot.

Ahven on kalalajina käyttäytymiseltään hyvin ennakoitavissa oleva, jota voidaan hyödyntää perhokalastuksen taktiikan opettelussa. Kalaa voi tulla hyvin myös esimerkiksi kovasti virtaavasta joesta, tosin silloin ahvenen koko on harvoin kovinkaan suuri.

Ahvenen kalastuksen ympäristössä kannattaa huomioida myös esimerkiksi jokien tai lampien rehevöityneisyys. Tällöin perhoon voidaan kiinnittää tarvittaessa ruohosuoja.

Millainen on oikeanlainen perho?

Vaikka hyvin monenlaiset eri ulkomuodot sopivat perhoon ulkonäöllisesti, suositaan paljon valoa heijastavaa pintaa sekä perhon suurta liikkuvuutta. Nämä keinotekoiset perhot sidotaan siten, että niiden muoto, koko ja väritys vastaavat yhdessä kalan luonnollista ravintoa eli useimmiten hyönteisiä. Perho voi myös toimia yksinkertaisesti kalaa stimuloivana houkuttimena, jolloin se ei välttämättä jäljittele kalan luonnollista saalista. Oikeanlaista perhoa valitessa tulee ensisijaisesti huomioida ympäristö, jossa aiotaan kalastaa. Vaikka se ei olekkaan absoluuttinen tie saaliin saamiseen, voidaan kalastuksessa käyttää runsaasti erityylisiä perhoja, joista osa on ihanteellisempia matalammalle vedelle ja hyödyllisiä siellä, missä perhon halutaan uppoavan hitaasti ja pysyvän pidempään esimerkiksi kaislikon yläpuolella.

Tämä on yksi taktiikka houkutella ahvenia perhokalastuksella. Hyviä vaihtoehtoja löytyy myös matalammille vesistöille. Perhot ovat monesti hyvin yksinkertaisia rakenteeltaan. Ahvenen pyynnissä parhaat perhot ovat mustalla rungolla varustettuja, joissa pään värinä voivat toimia punainen, keltainen, vihreä tai esimerkiksi pinkkiliitsi.

Tietyt perusasiat opettelemalla tämän kalastuslajin aloittaminen ja harrastuksen kehittäminen helpottuvat merkittävästi.

Heittämisen tekniikan abc

Perhon keveyden takia sen oikeaoppisessa heittämisessä on pikemminkin kyse siimaan kohdistuvasta heittotyylistä. Siiman painon, perhon sekä vavan tuleekin kaikkien olla hyvässä balanssissa keskenään. Tätä auttaa hahmottamaan painoluokitus, jonka avulla siima ja vapa voidaan ostotilanteessa valita toisilleen sopivaksi.

Tarpeellisimmat ja monikäyttöisimmät heitot perhokalastuksessa ovat yliolanheitto sekä rullausheitto. Ensimmäisenä mainitussa yliolanheitossa tapahtuu siis nimensä mukaisesti olan yli heitto. Tässä heittotyylissä siiman on tarkoitus pysyä koko heiton ajan ilmassa. Se vaatii myös osaltaan paljon heittotilaa. Tämä kyseinen tyyli on helpointa silloin, kun halutaan heittää mahdollisimman pitkälle. Se on oivallinen merellä, järvellä sekä joella tapahtuvaan kalastukseen.

Rullausheitossa taas siima tuodaan kropan vierelle, josta se heitetään veden kitkaa apuna käyttäen. Rullausheitto ei vaadi paljoa takaheittotilaa, joten se on omiaan jokikalastuksessa ja muissa tiukoissa paikoissa. Molemmat heittotyylit vaativat osaltaan tekniikan hiomista, lisäksi varsinkin ensimmäisille kalastuskerroille on hyvä ottaa mukaan reilusti kärsivällisyyttä.

Kalastuksen aloittaessa tulee myös huolehtia voimassaolevasta kalastusluvasta. Kun kalastus tapahtuu suurimmaksi osaksi järvillä tai merellä, perhokalastukseen tarvitaan ainoastaan kalastonhoitomaksu. Sitten kun aletaan siirtymään erilaisiin koski- ja istutuslampikohteisiin, tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi paikallinen lupa.
Perhokalastus on Suomessa hyvinkin suosittua, lisäksi tämän kalastuslajin ylläpitämistä tukevat monet erilaiset järjestöt. Kalastuspiireissä on myös mahdollista saada ammattilaisen opastusta, joka voi olla suurikin boostaus oman harrastuksen aloittamisessa.

Perhokalastuksessa on tärkeää löytää itselleen oikeanlaiset välineet. Näin saadaan kaikki mahdollinen hyöty irti.

Share.

About Author

Leave A Reply