Kuinka valita kalastusvene?

0

Kevät alkaa tekemään tuloa ja samalla avautuvat venemarkkinat. Auringon lämmittäessä ja jäiden sulaessa alkavat uudet ja käytetyt veneet vaihtamaan omistajaa.

Sama mitä ostopäätöstä tehdään, on tärkeää miettiä mikä on omaan käyttöön järkevin vaihtoehto. Oli kyse sitten itselle sopivan nettikasinon valinnasta, niin toiselle tärkeä on laadukas pelivalikoima. Toisella painoarvo on taas nopeissa kotiutuksissa.  Niistä parhaimmat vinkit löydät täältä: https://slotsia.com/fi/nopeat-kotiutukset.

Jos mietitään veneen ostamista, niin sitä hankkiessa on ensin hyvä miettiä millä tavalla ja mihin tarkoitukseen venettä halutaan käyttää. Mikä olisi itselle kaikkein järkevin valinta, kun vaihtaa vanhan veneen uuteen tai hankkii kokonaan uuden veneen?

Mitä tulee ottaa huomioon kalastusvenettä ostaessa?

Luonnollisesti paras kalastusvene on riippuvainen siitä, mihin sitä aiotaan käyttää. Lähes jokaiselta suomalaiselta löytyy jonkinlainen vene. Hankinnassa on tärkeintä punnita sitä minkälaiset vaatimukset sen tulee täyttää.

Lähes poikkeuksetta veneilyyn liittyy kalastus. Tämä harrastus on monilla tavoin todistettu hyväksi niin sitä harrastavan terveydelle kuin taloudelle. Kalastusveneen hankinta ja ylläpito ei ole aivan halpaa huvia. Ominaisuuksia saa rahalla, mutta vaihtoehtoja on tarjolla jonkin verran myös pienemmällä budjetilla.

 

Valintaa tehdessä kannattaa pitää mielessä ainakin seuraavia asioita:

  • Uusi vai käytetty vene?
  • Tarvitaanko lisäksi muita varusteita tai venetraileria?
  • Vakuutukset
  • Venepaikka
  • Muut kustannukset, kuten polttoaine, korjaukset ja huolto

Tässä muutamia asioita jotka kannattaa ottaa huomioon kalastusvenettä etsiessä:

a)   Budjetti

Käytössä oleva budjetti laittaa jo itsessään tietyt rajat kalastusveneen ostoon. Halvimmillaan käytetyn soutuveneen moottorilla voi saada jo 500 eurolla, kun uuteen taas tulee sijoittaa noin 1 000 euroa.

Näiden huolto ja kunnossapito on suhteellisen helppoa. Etenkin käytetyissä veneissä budjettiin kannattaa ottaa huomioon mahdolliset korjauskulut. Kun takuu ei ole enää voimassa, niin mahdollisuus pienille remonteille on olemassa niin moottorissa kuin veneessä.

Koko, moottori ja mukavuudet kasvavat samassa suhteessa sijoitetun rahamäärän kanssa. Uutena 3-4 nukkumapaikalla, keittiöllä ja vessalla varustetusta veneestä saa maksaa noin 50 000 euroa. Käytettynä samanlaisten veneiden hinnat pyörivät noin 20 000 euron molemmin puolin. Kalastusveneitä löytyy kaikissa hintaluokissa näiden kahden ääripään välillä.

Mikäli omaa rantaa ei löydy, niin silloin budjetoinnissa tulee ottaa huomioon joko venepaikka tai -traileri. Valintaa tehdessä kannattaa huomioida myös, että vähintään 5,5 metriä pitkät moottoriveneet sekä vähintään 20 hevosvoimaa teholtaan olevat vesikulkuneuvot tulee rekisteröidä.

b)   Rungon muoto

Keskikokoisia veneitä on markkinoilla useita eri muotoisia. Näihin kannattaa tutustua tarkemmin itselle parasta valintaa tehdessä. Niillä on merkitystä sen kannalta mitä kalastusta harrastaa.

Lähes kaikissa kalastajien kannalta puutteena on usein vähäinen säilytystila. Suureen suosioon kalastajien keskuudessa ovat nousseet Busterit, joka soveltuu hyvin etenkin heittokalastajille.

Autotroll taas on vakaa kolmirunkorakenteinen, joka on oivallinen valinta pienille järville jigaukseen. Keskipulpettiveneistä taas tunnetuin on Boston Whaler, jota voidaan pitää kalastusveneiden klassikkona. Tällä leveäreunaisella veneellä kalastureissulle voi ottaa jopa seitsemän henkeä.

Edullisempia soutuveneen tyylisiä katsellessa, kannattaa katseet suunnata Terhiin. Tästä löytyy versioita niin perämoottorilla, kuin keski- ja sivupulpettimalleina. Keula näissä soveltuu hyvin heittokalastajille.

c)   Matkustaja määrä

Valintaa tehdessä kannattaa huomioida olosuhteet niin, että vene palvelee käytössä mahdollisimman pitkään. Yksi merkittävä tekijä on se kuinka monta matkustajaa veneessä saa olla yhtä aikaa.

Valmistajat on toisinaan määrännyt valmiiksi kuinka monta matkustajaa veneessä saa korkeintaan olla, aina tätä ei kuitenkaan ole tiedossa. Näissä tapauksissa jokaiselle matkustajalle tulee olla varattuna 500×750 mm pohjatilaa avotilassa tai ohjaamossa.

d)   Moottorin valitseminen

Yleisesti ottaen kalastusveneet käyttävät nelitahtimoottoreita. Ne eivät ole välttämättä halvimpia, kevyimpiä tai nopeimpia moottoreita, mutta ne ovat hiljaisimpia ja kuluttavat vähemmän polttoainetta.

Ne on luokiteltu neljään eri suunnittelukategoriaan, jotka kertovat minkälaisiin olosuhteisiin ne on suunniteltu. Esimerkiksi A suunnitteluluokan huvivenettä voidaan käyttää vaativammissa olosuhteissa, joissa tuulen voimakkuus on enemmän kuin 8 boforia ja aallonkorkeus vähintään 4 metriä.

Muut suunnitteluluokat ovat B, C ja D. Näistä pienimmille myrskyille on suunnattu D suunnitteluluokan vesikulkuneuvot. Niitä voidaan käyttää turvallisesti olosuhteissa, jolloin aallonkorkeus on enintään 0,30 metriä.

Johtopäätös

Huolettomin näistä kaikista on kiistatta pienellä moottorilla varustettu soutuvene. Tämä ei kuitenkaan palvele tosi kalamiehen tarpeita. Valintaa tehtäessä huomiota on kiinnitettä monelta eri kantilta, jotta venetyyppi kohtaa omat taitotasot ja venettä on yksinkertaisesti mahdollisuudet ylläpitää.

Itselle parhaan kalastusveneen etsinnän lomassa kalastuksen tunnelmaan pääsee loistavasti pelaamalla uusinta Pro Pilkkiä.

Share.

About Author

Leave A Reply