Kirjolohen ja ahvenen pilkkiminen

0

Pilkkiminen on tuttu kalastuksen muoto jossa kaloja ongitaan jäähän poratun reiän kautta. Pääasiassa pilkkimistä harjoitetaan vain muutamassa maassa. Suomessa, Kanadassa, Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä. Tammikuu tuo mukanaan todennäköisesti pilkkimiskelit joten vinkit kahden suosituimman kalan pilkintään lienevät paikallaan. 

Kirjolohi 

Kirjolohi on melkoinen otus ja kova saalis siiman päässä. Ahveneen tottuneelle pilkkijälle lohi tekee yllätyksiä joita ei välttämättä osaa edes odottaa. Lohen saa kyllä maallikkokin siiman päähän, mutta matka jään pinnalle onkin vaikeampi temppu. 

Lohen pilkkimiseen sopivia paikkoja on ympäri Suomen. Monista lohen pilkkimiseen sopivista kohteista löytyy lohipaikka jopa pääkaupunkiseudulta

Kirjolohta pilkkiessä tulee aina tehdä iso avanto, nyrkkisääntönä voi pitää 6-8 tuumaista kairaa. Pienemmällä kairalla tehdyllä reiällä tulee vastaan ongelmia, kun kala pitäisi saada jäälle. Mikäli reikä on liian pieni, pääsee kala karkuun hyvin helposti. 

Tavallisella pilkkivavalla pärjää hyvin lohen pilkinnässä, mutta jarru on hyvä säätää lohta ajatellen löysäksi tai luistavaksi. Muuten lohi voi pistää siiman poikki tarratessaan kiinni. Siimaksi on suositeltu 20 tai 25 mm siimaa. Kuitu, sekä monofiilisiimat ovat toimivia lohen nostossa. Pilkkivermeiden kylkeen kannattaa hankkia nostokoukku, sillä lohi on hieman suurempi kuin tavan ahven. Pilkiksi käy kaikki, myytävänä on myös erityisiä lohimorreja sekä “leech” pilkkejä. Ne ovat suunniteltu kirjolohen pilkkimistä varten. Tavallinen koukku kärpäsentoukalla ei ole paras valinta kirjolohen pyyntiin, sillä suurempi kala pitää suuremmista eväistä. 

Muista kuitenkin, että pilkkimisen lisäksi talvi-illat voi käyttää muihinkin aktiviteetteihin. Nyt on paras mahdollisuus ottaa kokeiluun uudet nettikasinot! Suuntaa siis rohkeasti kokeilemaan jännittäviä pelejä ja jahtaa voittoja.

Alkukaudesta parhaiten toimii isommat pilkkivehkeet, pysty- ja tavalliset lusikkauistimet. Lohimorrit on syytä vaihtaa talven edetessä ja kevään tullessa suositellaan siirtymistä pikkupilkkeihin. Mikäli kala ei nappaa, pienempää morria siimaan. Morria vaihdettaessa pienempään kannattaa myös siimaa pienentää. 

Syötiksi taas kelpaa kirjolohta haettaessa syöttitahna. Toukat, surviaiset ja katkaravut ovat käytetyimpiä syöttejä lohen pilkkimisessä. 

Ahven

Ahvenen pilkkiminen on mahdollista siellä, missä on järvi joka on jäässä. Ahven on yleisin kalalaji maamme vesistöissä, ja siksi helposti pyydettävissä ympäri vuoden. 

Vinkit Ahvenelle

Talvella paras ahvensaalis on tunnetusti saatavissa matalikkojen tuntumasta, matalikkoa ympäröivä syvä vesi antaa ahvenille eräänlaisen kulkuväylän syvän ja matalan veden välille.

Saarten ja niemien kärjistä lähtee yleensä matalikkoja, joiden tuntumassa ahvenet viihtyvät hyvin. Pilkkiminen kannattaa aloittaa matalikolta. Yleensä matalalla viihtyvät pienet ahvenet, mutta kokeileminen kannattaa. Siirry matalikolta kohti syvempää vettä ja poraa reikä muutaman metrin välein. Pohjan muodot ja syvyys voivat vaihdella paljon pienelläkin matkalla. Jyrkät pohjanmuodot ja kivet houkuttelevat usein kaloja paikalle. 

Talven ollessa parhaimmillaan, ovat ahvenet yleisesti lähellä matalikon syviä reunoja, joissa vettä saattaa olla jopa 15 metriä. Jos kaloja alkaa löytymään tietyltä syvyydeltä, jatka kalastusta siltä syvyydeltä ahkeraan. Keskitalvella jopa ahven on kylmän veden armoilla, eikä tahdo liikkua. Näin ollen on tärkeää, että sinä liikut. Poratulla reiällä ei kannata viihtyä viittä minuuttia pidempään, jos havaintoja kalasta ei yksinkertaisesti ole.

 

Share.

About Author

Leave A Reply